Maker Mariette & Denise (veldenvaas.nl)
Werkplaats Bloemenveld (1500 m²), atelier (113 m²)en kweekkas (105 m²) in Schipluiden
Techniek Zaaien, afharden, kweken, oogsten, experimenteren, floral design: concepten bedenken, constructies, op-en afbouw
Favoriete gereedschap Mariette: 'Mijn Japanse bloemenschaar.' Denise: 'Mijn gereedschapsbuidel.'
Bloemkwekers, marklieden, historica en kunstenaars in één
'Mensen zijn zo gewend dat er het hele jaar rozen zijn, maar dat is niet hoe de natuur werkt. En dus ook niet hoe wij werken', zegt Mariette, de ene helft van Veld & Vaas. 'Hoe dan wel? Puur met de seizoenen én biologisch, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en op volle grond.' Net als bij haar compagnon Denise staat er 'farmer florist' op Mariettes visitekaartje, maar de twee bevlogen buitenmensen zijn zoveel meer dan dat. Behalve bloemkwekers en marktlieden zijn ze namelijk ook historica en kunstenaar. Met hun zelfgekweekte bloemen maken ze prachtige stillevens voor particulieren, (design)beurzen, hotels en zelfs Kasteel de Haar.
Grote doorbraak
Hun grote doorbraak kwam eind vorig jaar, toen Mariette en Denise hun werk presenteerden in de wonderkamer van Piet Hein Eek tijdens de Dutch Design Week. Makart Modernes heten de dramatische bloem-installaties, geïnspireerd op het werk van de negentiende-eeuwse schilder Hans Makart. Publiek en pers waren razend enthousiast – ook vtwonen – en zo komt het dat we amper een halfjaar later hier staan, op de plek waar het allemaal gebeurt.
Wij werken puur met de seizoenen
Hollandser en idyllischer kan niet
Beneden aan de dijk langs de Gaag, het kanaal vlak onder Delft, en omringd door groene weilanden ligt het domein van Mariette en Denise. Hollandser én idyllischer kan het bijna niet. Hier pachten ze achter de kerk van landgoed Op Hodenpijl een stuk grond van 1500 m² en een oude stal die ze tot werkplaats hebben verbouwd. Althans, verbouwd… het is werk in uitvoering. Aan de andere kant van het kanaal hebben de twee ook nog de beschikking over een kas waar ze de planten zaaien, opkweken en afharden voor die in de volle grond kunnen. 'Onze kraamkamer', zegt Denise.
In een boeket is een kromme steel echt een cadeautje
Boeket opeten
Even verderop zit vrijwilliger Marieke op haar knieën te wieden. 'Dat is eigenlijk wat we hier het meest doen: onkruid bestrijden', zegt Mariette lachend. 'Denise en ik hebben bewust de keuze gemaakt dat we met hoofd en handen willen werken. Eigenlijk zou heel Nederland dat moeten doen. Het maakt je fysiek en mentaal gezonder. Op vrijdagen houden wij regelmatig een vrijwilligersdag. Als je de hele week op kantoor zit, is het heerlijk om een paar uurtjes op het land te werken. Wieden is heel meditatief.' Denise: 'Elke zaterdag staan we op de Rotterdamse Oogstmarkt waar we niet alleen bloemen per steel, maar ook eetbare boeketten verkopen. Ik zeg altijd: 'Vergeet hem niet op te eten, want volgende week staan we er weer.'
3x typisch Mariette & Denise
Het concept van een bloeminstallatie bedenken ze altijd met z'n tweeën, daarna gaat Denise aan de slag. 'Op de laptop maak ik een moodboard. Ik onderzoek waar het komt te staan, zoals Kasteel de Haar of het Lloyd Hotel in Amsterdam, en welke restricties er zijn. Zo'n kader helpt mijn creativiteit te focussen.
Werken met de seizoenen. 'Dat is ook een vorm van zen: terug naar een natuurlijk ritme, bewuster leven, waar sta je in het jaar. Zodat de bloemen of de installatie die je binnenzet ook sporen met wat er buiten aan de hand is.' Wij vinden het leuk om het te doen met wat er is. '
We zijn geen snelle makers, dat vinden we ook niet belangrijk. We nemen de tijd om een compositie te maken, een kwestie van gewoon beginnen; bladeren aan elkaar zetten, vormen maken.
Bron: vtwonen 8-2019 | fotografie Ernie Enkelaar | tekst Bartjan Bouman