Alles over geldhuis kopen

Dit zijn de grootste drie partijen en hun belangrijkste standpunten op woongebied

 
This is a high angle view above the city of Amsterdam. The photo was taken from the top of the Westerkerk bell tower, one of the highest points of the city. Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

De woningnood is groot in ons kikkerlandje, daarom is het oplossen van het tekort aan huizen een belangrijk thema in de Nederlandse politiek. We hebben de standpunten op woongebied van de drie grootste partijen op een rij gezet.

Lees verder onder de advertentie

PVV

De PVV is kort en bondig: in twee pagina's legt de partij uit hoe de wooncrisis in Nederland aangepakt moet worden. Dat willen de partijleden bijvoorbeeld doen door de sociale huren te verlagen en huurtoeslag te verhogen. Daarnaast willen ze dat statushouders, asielzoekers met een verblijfvergunning, geen voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Ook zegt de partij van de 'belemmerende' stikstofregels af te willen en vinden zij niet dat woningen gasvrij gemaakt moeten worden. Dat de warmtepomp niet verplicht moet zijn hoort hier ook bij.

De PVV is voor meer sociale huur, middenhuur- en koopwoningen voor Nederlanders, waarbij de gemeenten sneller bouwvergunningen moeten verstrekken en procedures moeten verkorten. Daarbij wil de partij niet alleen binnenstedelijk, maar ook buitenstedelijk bouwen waarbij het in steden en dorpen mogelijk wordt om 'een straatje erbij' te gaan bouwen. Ook vinden zij dat permanente bewoning van vakantiewoningen moet worden toegestaan.

Meer informatie over hoe de PVV de wooncrisis aan wil pakken kun je hier vinden.

Newly built homes in traditional style alongside canal. Panorama image shot in The Netherlands. Getty Images
Getty Images

GroenLinks-PvdA

GroenLinks-PvdA wil een speciale minister aanstellen die zich bezighoudt met woningbouw en ruimtelijke ordening. Ze zien dit als een belangrijke taak van de overheid. Ze willen een fonds opzetten dat ervoor zorgt dat er elk jaar 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Minstens 40.000 daarvan moeten sociale huurwoningen zijn en nog eens 40.000 woningen voor de middenklasse (zowel huur als koop). Gemeenten waar een tekort is aan sociale huurwoningen krijgen de opdracht om extra woningen te bouwen. De nieuwe minister moet ervoor zorgen dat er genoeg sociale huurwoningen komen. Bij nieuwbouw moet minstens veertig procent bestaan uit sociale huurwoningen.

Lees verder onder de advertentie

Woningcorporaties gaan de betaalbare huurwoningen voor mensen met een middeninkomen bouwen. Ze hoeven hierover geen belasting te betalen. Om jongeren op wachtlijsten een eerlijke kans te geven, wil de partij experimenteren met het verloten van woningen. Jongeren en huurders die een woning huren in de vrije sector krijgen recht op huurtoeslag. Hierbij gaat de bezuiniging op huurtoeslag niet door.

Over koopwoningen: een nieuwe Nationale Grondbank moet ervoor zorgen dat overheden geholpen worden met de ontwikkeling van betaalbare nieuwbouw. Ook krijgen bezitters van grond met bouwbestemming een bouwplicht: zij moeten binnen een bepaalde termijn beginnen aan de bouw van een woning. Daarnaast willen de partijen dat er gebieden aangewezen worden waar mensen met een laag inkomen of middeninkomen voorrang krijgen op koopwoningen. Via het Woningbouwfonds wil GroenLinks-PvdA meer nieuwe betaalbare koopwoningen, maar wel op één voorwaarde: de grond van een koopwoning blijft eigendom van een gemeenschappelijke partij, dus wanneer mensen een ander huis kopen, ze dan de grond terug verkopen aan deze partij.

Verder wil de partij mensen aanmoedigen hun woning met anderen te delen, door bijvoorbeeld de kostendelersnorm te schrappen. En gemeenten zouden eigenaren van leegstaande panden mogen belasten. Ten slotte mogen woningen via platforms als Airbnb niet langer dan negentig dagen per jaar verhuurd worden: hierbij moeten deze platforms meer openheid geven over de verhuur.

Een beknoptere samenvatting van de punten op woongebied van GroenLinks-PvdA vind je hier.

A clear day in North Holland Getty Images
Getty Images
Lees verder onder de advertentie

VVD

Om de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen mogelijk te maken, wil de VVD schoner en sneller bouwen. Het idee van de partij: huizen fabrieksmatig laten bouwen, waarbij er minder stikstof vrijkomt. Ook stimuleert de VVD het gebruik van natuurlijke materialen bij de bouw. De overheid moet hierbij meer regie nemen over de woningbouw, en zij moeten dan ook locaties aanwijzen om te bouwen wanneer gemeentes dit niet doen. Betaalbare koopwoningen zijn dus erg belangrijk voor de partij, waaronder woningen voor kleine huishoudens. Om meer starters aan een huis te helpen, willen de partijleden de ontwikkeling van een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen door laten gaan. Ze willen dat deze starters vaker gebruik kunnen maken van de startershypotheek, door de studieschuld minder te laten meetellen.

De VVD wil werken aan redelijke huurprijzen, maar belangrijk om te vertellen is dat zij willen voorkomen dat huurt niet meer loont. Dit doen ze voor de kleine verhuurders. Ook wil de partij voor diverse maatschappelijke beroepen een landelijke voorrangspositie voor huurwoningen. De partij zou graag een jaarlijkse inkomenstoets instellen voor sociale huurwoningen, waarbij er wordt gekeken of de gevraagde sociale huur nog van toepassing is. Verdien je te veel, betaal je een hogere huur. Daarnaast wil de partij dat huisjesmelkers die huurders intimideren of overbewoning mogelijk maken harder gestraft worden. Dit wordt gedaan met de Wet goed verhuurderschap.

De standpunten op het gebied van wonen van de VVD zijn hier te vinden.

Modern architecture in Netherlands Getty Images/iStockphoto
Getty Images/iStockphoto