WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vraag ’t vtwonen: welke textielsoorten zijn het duurzaamst?

Duurzaamheid kent vele vormen. Het productieproces van meubels, houtsoorten die gebruikt worden, waar het vandaan komt… alles speelt mee in hoe duurzaam het product is. Maar ook stof kan een grote impact op het milieu hebben. Daarom zetten we de duurzaamste textielsoorten op een rij.

grijs behang
Paneelbehang Sand Waves uit de collectie Geo van Coordonné, per m2 vanaf € 60,- (van-sand.com). Kalkverf op wand kleur Lava White, vanaf 1 liter € 55,- (pure-original.nl). Fauteuil € 2299,- (bolia.com). Gordijnen gemaakt van linnen stof Brera Lino van Designers Guild, prijs per meter € 86,- (wva.nl). Vloerkleed van Linie Design € 715,- (vtwonen.nl). Ovale schaal € 12,99 (hm.com). Schaal op voet € 44,95, vaas € 59,95 (urbannatureculture.com). Pleisterwerk wandplank € 140,- pleisterwerk salontafel € 640,- (velv.nl). Blauwe gedraaide kaars, set van twee € 4,50 (paviljoennoord.com). Kunstwerk in lijst € 450,-, rond kunstwerk aan wand € 1100,- (julyadrichem.com). Bord € 19,90 (letoile.store). Bank, 187×155 cm (bxd) € 2295,- (loods5.nl/eigen-collectie). Linnen kussen, vanaf € 39,- (bymolle.com). Wollen plaid € 119,- (zarahome.com). Overig privébezit.

Duurzaam in het kwadraat

Wanneer je een stoel opnieuw laat bekleden, ben je al duurzaam bezig. Het is immers een stuk beter voor het milieu om niet zomaar een nieuw exemplaar op de kop te tikken wanneer ‘ie z’n beste tijd heeft gehad. Maar wil je het nóg wat beter doen? Gebruik dan ook een van de duurzaamste textielsoorten. Ditzelfde geldt voor het naaien van kussenslopen of voor nieuwe gordijnen, bijvoorbeeld.

De duurzaamste textielsoorten

Bio katoen

Katoen klinkt duurzaam, gezien de natuurlijke look en feel. Toch zitten er in normaal katoen veel chemische stoffen die slecht zijn voor jou en het milieu. Ook wordt katoen veel bewerkt en gekleurd. De oplossing? Biologisch katoen! Bij deze textielsoort worden er geen schadelijke middelen gebruikt tijdens het productieproces. Daarmee sluit je meteen ook de kans op een mogelijke allergische reactie uit.

Twijfel je of iets gemaakt is van 100% biologisch katoen? Weet dan dat een product áltijd is voorzien van een GOTS certificaat. Dit staat voor Global Organic Textile Standard en is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verdere verwerking ervan.

Hennep

Hennep lijkt op linnen, maar is toch echt een andere stofsoort. Het is een ecologische en natuurlijke stof en daarom bij uitstek een goede keuze om te gebruiken. Het is zo duurzaam omdat er vrijwel niets voor nodig is om het te produceren. Geen grote hoeveelheid water en ook geen pesticiden. Alleen zonlicht. Nog een voordeel is dat hennep door de lange wortels de bodem voedt tijdens het groeien, in plaats van deze uit te putten.

De meeste hennep komt nu nog uit Azië, maar met het oog op een betere wereld wordt er ook steeds meer geproduceerd in Europa. Dat scheelt transportkosten en is daardoor weer beter voor het milieu.

behang bed slaapkamer
Behang op hoofdbord Classic Curl Light Grey, op achterste wand Linnen Gold, 53 cm breed, rol van 10 meter €29,99 (classic Curl ook verkrijgbaar in Sea Green). M.m.v. pure-original.nl (muurverf Fresco in kleur Old Flax), paviljoennoord.com (linnen dekbedovertrekken, linnen kussenslopen, olijfgroen kussen), letoile.store (mok), sissy-boy.com (metalen kandelaar, plaid), zarahome.com (wit kussen). Overig privébezit.

“Biologisch katoen is duurzamer en beter voor mens, dier en natuur. En nog heel mooi ook”

Linnen

Ook linnen is een goede keuze wanneer het aankomt op duurzame textielsoorten. Linnen wordt gewonnen uit een vlasplant. Deze plant heeft net als het eerder genoemde hennep weinig zorg nodig om te groeien. Hierdoor zijn ook in dit geval chemicaliën vrijwel overbodig. En ongeveer ieder deel van de plant kan gebruikt worden. Wanneer linnen niet bewerkt is, is het zelfs volledig biologisch afbreekbaar.

Daarnaast is linnen erg stevig, waardoor producten die zijn gemaakt van deze stof lang meegaan. En dat is óók duurzaam. Een linnen deken of kussenhoes van linnen kan soms een tikkeltje prijzig zijn, maar omdat het lang meegaat is het een goede investering.

Lyocell (Tencel) en modal

Tot slot is ook lyocell een goede, duurzame textielsoort, terwijl het geen natuurlijk product is. Het wordt namelijk gewonnen uit houtpulp van de eucalyptusboom, eikenboom of berkenboom, uit bossen met het FSC keurmerk. Van de bast van deze bomen wordt met een chemische stof een mengsel gemaakt, waaruit draden voor textiel ontstaan.

De chemicaliën die gebruikt worden zijn echter niet schadelijk voor het milieu, omdat ze niet in de natuur terechtkomen. Maar liefst 99,6% ervan wordt namelijk opnieuw gebruikt waardoor het water én de natuur niet vervuild raakt. Nog een pluspunt: de stof glanst en ziet er luxe uit, waardoor een meubelstuk dat is bekleed met deze stof erg chic oogt.

LEES OOK
Vraag ’t vtwonen: hoe kan ik mijn huis duurzaam koelen?

nog meer: vraag het vtwonen