WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vraag ’t vtwonen: hoe maak ik ouderwetse details in huis minder oubollig?

Iedereen loopt weleens tegen een probleem in huis aan, of het nou gaat om het inrichten van een bepaalde ruimte, het kiezen van de juiste kleur voor op de muur of de styling van een lege wand. Ditmaal besteden we aandacht aan het minder oubollig maken van ouderwetse details in huis.

vtwonen 02-2021 | open haard geverfd met ouderwetse blokkwast

Stel je woonvraag

vtwonen streeft ernaar alle woonvragen te beantwoorden. Vind je het antwoord op je vraag niet op de site of in ons magazine? Stel je woonvraag dan via dit formulier. Wie weet zie je het antwoord binnenkort op onze site in een van deze vraag ’t vtwonen-artikelen terug.

Hoe maak ik ouderwetse details minder oubollig?

Daar waar het hart van de een sneller gaat kloppen van ouderwetse details in huis, vindt de ander het lastiger om er van te genieten. Een schouw, een stalraampje of een ouderwetse, nostalgische vloer en houten balkon kunnen soms een beetje oubollig ogen. Een lezer stelt dan ook de prangende woonvraag: ‘Ik heb een toog met stalraampje tussen keuken en woonkamer, hoe maak ik dit minder ouderwets?’

Tips

Het gaat allemaal om het creëren van de juiste balans in je interieur, door middel van het mixen en matchen van verschillende stijlen, materialen en vormen. We delen een aantal snelle tips om je interieur met ouderwetse details direct een modernere twist te geven, zónder te hoeven verbouwen:

  • Zorg voor tegenhang. Heb je een schouw die erg donker oogt en een ruimte direct wat zwaar doet voelen? Maak de muur erachter dan licht, voor een fris effect. Je kunt de schouw zelf ook in een lichtere kleur verven, als de kleur van bijvoorbeeld het donkere hout echt een doorn in het oog is.
  • Een moderne woonstijl kenmerkt zich onder andere door strakke lijnen en hoeken. Deze vormen maken ietwat sierlijke, ouderwetse details al snel een stuk minder ouderwets. Een oude deur in de woonkamer geef je een modernere twist door een strakke, industriële tafel in de eethoek te plaatsen. Of kies voor strakke design stoelen of een stoere bank voor een spannende mix van vroeger en nu.
  • Heb je ouderwetse details, zoals stalramen of grote houten balken, en voelt je woning daardoor te landelijk? Zorg ook hier dan voor contrast. Hout versus staal is altijd een goede combinatie, net zoals ronde vormen gecombineerd met rechtere vormen. Kies bijvoorbeeld voor een moderne stellingkast, en plaats er een stoere bank en een grof vloerkleed bij voor een interieur in balans.
  • Kleuren die passen bij de design– of industriële woonstijl maken een oubollige sfeer direct hedendaags. Dit zijn kleuren als grijs, antraciet en wit, maar ook roze, groen en felle tinten. Laat deze terugkomen in kunst aan de muur, kussens op de bank of een velours fauteuil in een van deze kleuren.

Meer over het mixen en matchen van stijlen in huis:

nog meer: vraag het vtwonen