Kleur van het jaar: dit zijn de trendkleuren van 2023 volgens experts

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 10-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 10-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

Iedereen is meer dan ooit toe aan natuur, positiviteit en harmonie. Dit zie je terug bij alle merken die opnieuw de Kleur van het Jaar kozen. Van een lichte natuurlijke tint tot een luxe, rijke kleur: dit zijn – volgens verfgiganten – dé kleuren van 2023.

Lees verder onder de advertentie

Kleur van het jaar 2023

Ieder jaar maken de grootste verfmerken in het najaar dé kleur van het aankomende jaar bekend. Welke kleur dat wordt, baseren experts op de trends en maatschappelijke bewegingen, maar vooral op het gedrag van de consument. Door te kijken naar welke kleuren consumenten (gaan) gebruiken, komen zij tot één kleur die ze uiteindelijk benoemen tot Kleur van het Jaar.

Flexa: licht en fris

Na de aardse natureltint Brave Ground uit 2021 en de luchtige blauwe kleur Bright Skies uit 2022, maakte Flexa onlangs de nieuwe Kleur van het Jaar bekend. Dit keer gaan ze voor licht en fris met de kleur Wild Wonder.

Deze okergele tint geeft je interieur een frisse look. Harmonie, vernieuwing en kracht zijn nóg belangrijker geworden dan voorheen en dit is vertaald naar een positieve, natuurlijke geeltint. Combineer Wild Wonder met zachte groene tinten en neutralen uit de bijpassende kleurpaletten van Flexa.

Lees verder onder de advertentie

Het kleurpalet voor 2023, met Wild Wonder als basis, is gebaseerd op het bos en kleuren die je moed geven. De kleuren werken herstellend en zorgen voor een rustige sfeer in huis.

LEES OOK
Kleurcontrasten: durf kleuren te combineren

Lees verder onder de advertentie

Histor: haal elegantie in huis

Net als Flexa richt ook Histor zich op rust in huis. Zij roepen namelijk de kleur Vining Ivy uit tot de Kleur van het Jaar 2023. Deze kleur is een krachtige mix van blauw en groen. Het blauwe element brengt rust, terwijl de smaragdgroene toon voor balans zorgt. Bereid je voor op een metamorfose, want deze kleur wil je in huis halen. Wordt het de woonkamer of toch de slaapkamer?

Combineer Vining Ivy met warme tinten voor een rijke, elegante sfeer of juist met lichte, koele tinten voor een frisse look. Wil je meer inspiratie hoe je deze serene tint combineert? Bekijk dan de drie inspiratiepaletten die Histor heeft samengesteld.

Lees verder onder de advertentie

Karwei: natuur naar binnen

Met bossen, de zee en het zand als grote inspiratiebron haalt Karwei met deze kleur een natural beauty in huis. Nordic Green is een frisse tint die precies tussen groen en grijs balanceert. De trendkleur past zich perfect aan, dus de mogelijkheden voor kleurencombinaties zijn eindeloos. Nordic Green hijst ieder interieur in een natuurlijk en vriendelijk jasje. Een sfeer waar iedereen blij van wordt.

Nordic Green is verkrijgbaar als muurverf, lak en beits. Ideaal om een geheel te creëren door niet alleen de muur te verven, maar ook een bijpassend kastje.

LEES OOK
Zo kies je in één keer de juiste kleur voor de muur

Lees verder onder de advertentie

Farrow & Ball

Verfmerk Farrow & Ball kiest niet één kleur van het jaar, maar licht vier trending kleuren uit. Van terra tot hazy blauw: de vier kleuren samen geven een positieve een vrolijke look, maar zijn ook goed los van elkaar te stylen.

  • De kleur Faded Terracotta is een verweerde versie van de populaire terra kleur. Hij is mooi te combineren met andere aardse tinten voor een natuurlijk interieur, wat centraal staat in de overige Kleuren van het Jaar 2023.
  • Citrona geeft je interieur een frisse boost. De zachte tint is namelijk gebaseerd op citroenbomen. Van deze krachtige, felle kleur word je meteen vrolijk.
  • Tar is een tint die dicht in de buurt van zwart komt, maar dan net iets lichter. De kleur staat prachtig in een klassiek of vintage interieur. Combineer Tar met warme tinten voor een zachter geheel of ga juist voor dramatisch door hem te combineren met meer donkere tonen.
  • De vierde, maar zeker niet de minste trendkleur van Farrow & Ball is Hazy: een blauw-grijze kleur, gebaseerd op het frisse gevoel van vroege ochtenden aan de kust. Die omschrijving zegt genoeg toch? Hebben!
Lees verder onder de advertentie

MEER KLEURINSPIRATIE?
Volg de vtwonen cursus ‘Kleur in huis met Fietje’

Bron: beeld 1: vtwonen 10-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | beeld 2: Histor | beeld 3: Karwei