Kleurcontrasten: durf kleuren te combineren

beeld vtwonen Beeld

Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer van je interieur. Daarom is het best spannend om afscheid te nemen van je witte muren. Maar als de eerste lik verf op de muur zit, dan ben je verkocht. Want met de juiste tinten maak je een ruimte zoveel mooier, warmer, intiemer of juist groter. Lees daarom meer over kleuren kiezen en kleurcontrasten.

Lees verder onder de advertentie

Betekenis van kleuren

Kleuren hebben allemaal een eigen betekenis. De kleur rood roept bijvoorbeeld bij de meeste mensen een warm en krachtig gevoel op, maar hoe zit dat met andere kleuren? Even een lijstje:

  • Blauw: rust, lucht, water en zuiver
  • Turquoise: fris, evenwichtig en chic
  • Groen: natuur, duurzaamheid, gezond en veilig
  • Geel: energie, vrolijk en signaalkleur
  • Oranje: spiritualiteit, aandacht, optimisme, eetlust en warmte
  • Rood: stimulerend, krachtig, energie, warm, gevaar en passie
  • Roze: zacht, hoop, vrouwelijk en optimisme
  • Paars: artistiek, mystiek, concentratie, rustgevend en respect

Kleur en licht

Je zult het vast weleens meegemaakt hebben: je kiest een kleur in de bouwmarkt of verfwinkel en thuis op de muur ziet het er toch echt anders uit. Dit komt door de invloed van het licht op de kleur. Daglicht verandert niet alleen gedurende de dag, maar ook tijdens de seizoenen. En het maakt daarom ook verschil of de ruimte op het noorden of zuiden ligt. Neem dus de behang-, verf– of stofstalen altijd mee naar huis en bekijk ze op verschillende momenten op de dag.

Lees verder onder de advertentie

Kleur en windrichtingen

Ligt een kamer op het noorden, dan heb je koud licht. Kies dan juist voor warme kleuren, zoals rood, paars en bruin. Op het zuiden heb je warm licht en kun je kiezen voor koelere tinten. Komt het licht vanuit het oosten, dan heb je wisselend licht van koel naar warm en daarin passen blauw en groen prachtig. In een kamer op het westen is er wisselend licht van warm naar warmer. Grijze en witte tinten zijn hier op hun mooist.

Lees meer over kleuren kiezen.

Kleuren combineren

Bij het vinden van de mooiste kleurencombinaties en fijnste kleurcontrasten wordt meestal de kleurencirkel van Johannes Itten gebruikt. Deze cirkel van de Zwitserse kunstenaar geeft antwoord op de vragen welke kleuren goed combineren en welke kleuren je kunt mengen om tot nieuwe kleuren te komen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

De cirkel begint in het midden met de primaire kleuren geel, rood en blauw. Daarna de secundaire kleuren en de buitenste ring zijn de tertiaire kleuren: deze ontstaan door de primaire en secundaire kleuren te mengen.

De kleurencirkel laat zien dat kleuren die mooi met elkaar combineren naast elkaar liggen in de cirkel of juist tegenover elkaar liggen. Dit zijn de zogenaamde complementaire kleuren.

Lees verder onder de advertentie

Wil je bijvoorbeeld blauw combineren met een andere kleur? Dan kun je kiezen voor een tint lichter of donker, maar ook het contrast zoeken door de kleur tegenover blauw uit de cirkel te kiezen: oranje of bruin. Bekijk ook de video over durven te stylen met kleuren van onze vtwonen stylisten.

Lees meer over de kleurencirkel van Itten

Shoppen in kleur…

Lees verder onder de advertentie

Bron: foto: styling Cleo Scheulderman, fotograaf Jeroen van der Spek