Keramieken: de leukste DIY-trend om binnen te doen
Op platforms als Pinterest en Instagram komen we het steeds vaker tegen: mensen die zelf aan het keramieken slaan. Snappen we helemaal. Het is rustgevend en creatief werk én je maakt een mooi interieuritem. Maar waar begin je, en hoe maak je zelf mooie items van klei? We leggen je het hier uit.
Alles maken wat je wilt
Keramieken is een heerlijke bezigheid voor iedereen. Het handarbeid is een perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Met keramiekklei kun je alles maken wat je wilt. Vazen, mokken, bakjes, beelden en zelfs bestek. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, dat keramieken? Het woord keramiek komt van het Griekse ‘keramos’, wat drinkvat of aardewerkvat betekent. Het woord keramiek werd dan ook oorspronkelijk gebruikt voor voorwerpen die gemaakt werden van gebakken klei. Nu, duizenden jaren later, is er geen huis te bekennen waar géén keramiek in de kast staat.
Stap 1: De vorm erin
Je kunt met verschillende soorten klei aan de slag, maar de meest eenvoudige is de klei die zandkleurig opdroogt. Dit koop je bij speciale keramiek- of hobbywinkels. Als je begint, snijd je een stuk van het kleiblok af en plaats je het op een daarvoor bedoelde ondergrond. Je doopt je handen steeds een klein beetje in water voordat je de klei aanraakt, zodat het zacht en kneedbaar wordt. Ga je de hoogte in, dan kun je meerdere repen keramiek op elkaar leggen en deze onderweg met elkaar verbinden. Maak je bekers of een vaas, let dan goed op of je ontwerp waterdicht is.
Stap 2: Puntjes op de i
Als je de juiste vorm hebt gevonden, laat je de klei een paar uur drogen. Het is dan een stuk harder, maar nog zacht genoeg om erin te boetseren. Nu kun je er vormpjes of andere creaties in maken. Zo duw je er bijvoorbeeld een blaadje in of trek je met een dun stokje streepjes erop. Net wat je mooi vindt.
Stap 3: Het drogen
Ben je tevreden over je werk, laat het dan twee dagen drogen. Net zo lang tot het zo hard is als steen. Pas op dat je het werk in dit stadium niet laat vallen. Vanaf nu is het breekbaar.
LEES OOK
Ontdek het ambacht: Lotte maakt keramiek met water als rode draad
“Het woord keramiek komt van het Griekse ‘keramos’, wat drinkvat of aardewerkvat betekent”
Stap 4: Afbakken
Om keramiek keihard te maken, moet het in de oven. Afbakken doe je niet in je eigen oven omdat er speciale platen voor nodig zijn. Kijk op internet waar bij jou in de buurt een plek is waar je keramiek kunt laten afbakken. Dit gebeurt vaak per kilo, dus wacht totdat je meerdere ontwerpen hebt gemaakt.
Klinkt dit als te veel werk? Met zelfdrogende boetseerklei maak je ook allerlei mooie dingen. Zoals deze kandelaars.
Stap 5: Glazuren
Als de klei is afgebakken, kun je door naar de finishing touch. Het glazuren! Er zijn talloze glazuuropties, waarvan de meest voorkomende poederglazuur is. Dit koop je op dezelfde plek als waar je de klei hebt gekocht. Maak de glazuur zoals op de verpakking staat en ga aan de slag.
Stap 6: Nog een keer afbakken
Omdat het glazuur moet uitharden, moet de creatie voor de laatste keer de keramiekoven in. Daarna is het werk bestand tegen water, vuil en gebruik.
Shop moois van keramiek…
Bron: beeld 1: vtwonen 2-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: productie Tanja Saarberg | styling Marlies Does, Kim van Rossenberg | fotografie Bart Brussee, Sjoerd Eickmans