Kleine woonkamer inrichten: 6 praktische tips om mee te beginnen

Kleine woonkamer gestyled met donkere kleuren blauw en grijs  Beeld vt wonen & designbeurs 2019 | styling Fietje Bruijn, Marianne Luning | fotografie Dennis Brandsma
Beeld vt wonen & designbeurs 2019 | styling Fietje Bruijn, Marianne Luning | fotografie Dennis Brandsma

Wie niet is gezegend met een ruime woonkamer, opgelet: een kleine woonkamer kun je prima ruimtelijk én smaakvol inrichten. De onderstaande tips geven je een zet in de goede richting.

Lees verder onder de advertentie

1. Zoek via Pinterest op ‘tiny house’

Waarom het wiel opnieuw uitvinden als iemand anders het al voor je heeft gedaan? Ontwikkelaars en bewoners van tiny houses hebben behoorlijk wat denkkracht gestoken in het efficiënt, ruimtelijk en stijlvol inrichten van hun piepkleine vertrek. Op Pinterest (en ook Instagram) delen ze al hun ideeën met liefde waardoor jij naar hartenlust kunt inspiratieshoppen.

2. Werk verticaal bij het inrichten van een kleine woonkamer

Focus niet alleen op de oppervlakte van de ruimte (m²), maar ook – of juist – op de inhoud (m³). Begin bij de vloer: welke meubels kun je kwijt? Ranke meubels doen het logischerwijs beter, tenzij ze een dubbele functie hebben in de vorm van extra opbergruimte. Ga voor meubels in efficiënte vormen, zoals een kleine ronde eettafel. Kijk daarna omhoog: wat kun je nog toevoegen aan de muren en het plafond? Een open kastenwand is bijvoorbeeld een uitstekende oplossing voor extra opbergruimte, terwijl het ook sfeer toevoegt.

Gordijnen van plafond tot vloer geven optisch meer ruimte Beeld vtwonen 12-2020 vtwonen collectie gordijnen | productie Tanja Saarberg | styling Danielle Verheul | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen 12-2020 vtwonen collectie gordijnen | productie Tanja Saarberg | styling Danielle Verheul | fotografie Alexander van Berge
Lees verder onder de advertentie

Bovenstaande gordijnen komen uit de vtwonen collectie. Ontdek de shopadressen hier.

3. Pas optische trucs toe

Er zijn een aantal concrete stappen die je kunt zetten om een kleine woonkamer optisch groter te laten lijken. Hieronder vind je de belangrijkste:

  • De open deur: werk met lichte kleuren. Wit geeft een kleine woonkamer een ruim gevoel en weerkaatst invallend licht, terwijl donkere kleuren licht absorberen. Combineer het met houten, metalen of glazen meubels voor rust.
  • Een grote spiegel of combinatie van kleine spiegels geeft de woonkamer dubbel weer en is daardoor de meest concrete manier om een kleine woonkamer groter te laten lijken. Kies niet voor een lompe spiegel, maar ga voor een van deze stijlvolle varianten. Dubbele winst is een spiegelkast: optisch meer ruimte én extra opslagplek.
  • Een diepteposter of behang, bijvoorbeeld van een stad of natuurgebied, associeert je brein met ruimte.
  • Kies voor verticale lijnen. Brede meubels laten een woonkamer kleiner en lager lijken, verticale dunne lijnen doen het omgekeerde. Gordijnen van plafond tot vloer doen het goed, evenals een slanke, hoge plant.
  • Laat de kleur van de vloer en de muren niet te veel van elkaar afwijken. Samen vormen ze een organisch, ruimtelijk geheel.
Lees verder onder de advertentie

4. Kill your darlings

Als je het moet doen met een kleine woonkamer, zul je keuzes moeten maken. Hoe leuk de bank/vaas/lamp ook is, er is simpelweg geen ruimte. Ga je toch proppen, dan voelt een kleine woonkamer nóg kleiner. Kies items zorgvuldig. Een selectie maken betekent overigens niet dat je een saai interieur krijgt. Je kunt nog steeds voor een (of twee) eyecatchers gaan. Juist als de rest van de woonkamer ruimtelijk is ingericht, kan één item de schijnwerpers pakken en daardoor optisch ook afleiden van de kleine ruimte.

5. Kies de juiste (plek voor de) eettafel

Soms ben je genoodzaakt om het eetgedeelte te combineren met de woonkamer. De grote vraag is dan natuurlijk: waar plaats je de eettafel? Geen zorgen, je hoeft echt niet iedere dag op de bank met je bord op schoot te eten. Deze eettafels zijn heel geschikt voor een kleine woonkamer:

  • Een ronde eettafel neemt minder ruimte in beslag dan een vierkante of rechthoekige.
  • Kies voor een tafel waar de stoelen volledig onder geschoven kunnen worden.
  • Een luchtige eettafel maakt de ruimte optisch groter. Kies bijvoorbeeld voor een eettafel met één poot in het midden, in plaats van met vier poten.
  • Zet de eettafel zo dicht mogelijk tegen de muur en plaats een bankje tegen de muur in plaats van stoelen.
Lees verder onder de advertentie

6. Ga voor een open keuken met bar

De open keuken is bij uitstek geschikt voor kleine ruimtes. De keuken is geïntegreerd in het woongedeelte, waardoor je geen rekening hoeft te houden met muren en deuren. Slim is om voor een keuken met bar te gaan, waardoor je meteen een eetgedeelte, extra werkruimte én optioneel opbergruimte onder de bar creëert. Wil je toch graag de woonkamer van de keuken scheiden, maar is er geen plek voor een muur? Wat dacht je van een open kast als scheidingswand?

Welke woonstijl past goed bij een kleine woonkamer?

Met bovenstaande stappen kom je al een heel eind om een relatief kleine woonkamer groter te laten lijken, maar met de juiste woonstijl kun je ook veel bereiken. Sommige stijlen passen beter in kleine ruimtes dan andere. Wil je weten wat je woonstijl is? Doe dan de woontest, waarmee je er in een paar minuten achter komt.

Moois voor in een kleine ruimte...

Lees verder onder de advertentie