Een duurzame woonkamer in 4 stappen  

Verfkleur roze Bracken, verfkleur beige Drift (bauwerk.com.au). Kunstwerk in diverse kleuren aan de wand, print limited edition (nicolewegman.nl). Vloerkleed (rozenkelim.nl). Linnen bank 220x90x77 cm (dezinkenviool.nl). Stoel links, kussens (couleurlocale.eu). Ketting aan ladder, hoge bijzettafel prijs op aanvraag, lage bijzettafel, rode lampenvoet (loods5.nl). Stoel van gevlochten hout (archive-store.nl). Plaid bruin (hm.com). Blauwe vaas op tafel (covanderhorst.nl). Lampenkap (maisonnl.com). Blauwe hoge vaas (serax.com). Wit vaasje op tafel, witte kan, bruine mok (annemiekebootsceramics.nl). Gedroogde bloemen (tuinvanjudith.wordpress.com). Theepot donkerpaars, langwerpige vaas op lage tafel, grote blauwe schaal (thingsilikethingsilove.com). Blauwe sloffen (household­­hard­- ware.nl). Kussen blauw leer (edha-interieur.nl). Notitieboeken van About Blanks (maisonnl.com). Houten tafel (vandijkenko.nl). Beige schaal op tafel (zarahome.com). Ladder en houten blokken privébezit.  Beeld JA vtwonen 06-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Beeld JA vtwonen 06-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge

Je kunt op heel veel manieren duurzamer leven en één daarvan is door te investeren in een duurzaam interieur. Benieuwd hoe jij op interieurgebied jouw steentje kunt bijdragen aan een groene(re) wereld? Met deze tips creëer je gemakkelijk een duurzaam verantwoorde woonkamer in 4 stappen.

Lees verder onder de advertentie

1. Oude meubels in een nieuw jasje

Wist je dat in Europa per jaar 12 miljoen kasten, 21 miljoen stoelen, 3 miljoen keukens, 7,2 miljoen tafels en 18,4 miljoen matrassen worden weggegooid? En dat een weggegooide bank gelijk staat aan een half jaar energieverbruik voor een gemiddeld gezin? Door meubels weg te gooien verspillen we wereldwijd enorm veel energie.

Denk daarom goed na voordat je oude meubels weggooit. Je kunt ze ook weggeven aan vrienden, familie of buren, naar een tweedehands winkel in de buurt brengen, op Marktplaats zetten of opknappen. Zo kan je bijvoorbeeld een oude kast een nieuwe look geven door hem te verven met krijtverf, een oude stoel opnieuw (laten) bekleden of van een oude deur een salontafel maken door aan de onderkant van de deur vier zwenkwielen te bevestigen.

2. Verlichting

Een ander belangrijk onderdeel van een duurzame woonkamer is verlichting. Kijk eens naar de verlichting in je woonkamer: waar hangen je lampen? En welke lampen gebruik je? Ontdek je spaar-, gloei- of halogeenlampen? Vervang deze dan voor LED-verlichting, de meest duurzame lamp van dit moment. Je leeft zo niet alleen duurzamer, je krijgt er ook een lagere energierekening voor terug, iets waar we tegenwoordig allemaal blij van worden.

Lees verder onder de advertentie

Ga je een nieuwe lamp kopen? Er zijn verschillende duurzame lampenmerken. Een voorbeeld daarvan is Good & Mojo, een mooi verlichtingsmerk dat sinds 2016 samenwerkt met de WakaWaka Foundation, een organisatie die geld ophaalt om gezinnen die het nodig hebben te voorzien van producten die op zonne-energie werken. Ander leuk detail: voor iedere verkochte Good & Mojo-lamp wordt een boom geplant. Wie liefhebber is van minimalistische lampen, kan terecht bij Tala LED, deze lampen zijn volledig CO2-neutraal gemaakt. Bij elke 200 lichtbronnen die het merk verkoopt worden 10 bomen geplant.

3. Eerlijke materialen

Wil je graag een nieuw meubel, verf of behang kopen? Probeer te kiezen voor eerlijke materialen. Zoals:

  • Ecologische verf. Veel soorten verf bevatten toxische stoffen zoals terpentine en stoten veel CO2 uit. Maar er zijn ook verfsoorten die steeds duurzamer proberen te worden zoals krijtverf en kalkverf. Het beste kun je – volgens deze duurzame verfwebsite – kiezen voor Graphenstone verf, een 100 procent ecologisch-circulaire-duurzame generatie verf.
  • Behang met een keurmerk. Naast verf is ook veel behang gemaakt van schadelijke stoffen die een negatieve impact hebben op het milieu. Tip: controleer of het behang dat je voor ogen hebt een FSC-keurmerk draagt. Dat geeft aan dat het hout dat wordt gebruikt voor de productie van behang uit duurzaam beheerde bossen komt en weinig tot geen chemische stoffen bevat. Check ook altijd het materiaal van het behang. PVC (ja, het materiaal dat ook voor vloeren wordt gebruikt) is voordelig, maar het milieu wordt er minder blij van omdat er tijdens het productieproces veel chemische en giftige stoffen vrijkomen. Een milieuvriendelijk alternatief is EcoTex, een 100 procent recyclebaar, scheur- en krasvast, brandwerend en makkelijk schoon te maken materiaal. Een voorbeeld van een duurzaam behangmerk dat aan al deze eisen voldoet is het Nederlandse merk Ministry of Happy Walls.
Lees verder onder de advertentie
  • Eerlijke materialen. Ontdek waarvan een meubel, lamp of kussen is gemaakt. Een duurzaam voorbeeld is rotan, een materiaal dat CO2-neutraal, recylebaar, makkelijk te telen en te oogsten is. Daarnaast kun je kiezen voor lampen van gerecycled glas, gordijnen van linnen, accessoires van bamboe en kussens van natuurlijke stoffen zoals katoen of wol. Winkeltip: het Nederlandse meubelmerk BEUK meubels maakt duurzame meubels die niet alleen mooi zijn, maar ook stevig dus tegen een stootje kunnen.

LEES OOK:
Alles wat je wilt weten over duurzaam behang

4. Vintage shoppen

Houd jij ook van vintage shoppen? Dan zijn er veel plekken waar je naartoe kunt. Online kennen we natuurlijk allemaal Marktplaats, maar ook bij Reliving en Secondfurn kun je online tweedehands meubels kopen of verkopen.

Lees verder onder de advertentie

Zin om een dagje weg te gaan? In deze videoserie gingen we op zoek naar de leukste vintage winkels in Nederland. Zoals Burbri voor antiek, Neef Louis voor design, Van Dijk en Ko voor unieke kasten, Combitex voor op maat gemaakte meubels en Jan van IJken voor oude bouwmaterialen. Stylist Fietje ging ook langs bij IJhallen, een fijne plek om de hele dag te struinen en op zoek te gaan naar mooie items, om vervolgens bij het interieurproof restaurant IJver neer te strijken voor een kop koffie.

Bron: Beeld: vtwonen 06-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge