WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Allemachtig prachtig: een designradiator voegt wél iets aan de woonkamer toe

Een radiator in de woonkamer een doorn in het oog? Dat is tegenwoordig allang niet meer het geval. Er zijn genoeg designradiatoren verkrijgbaar die júist een toevoeging zijn aan je interieur: van klassiek tot modern. Laat je inspireren!

designradiator
Op de vloer: PVC Black Jack Oak, prijs op aanvraag (Woninginrichting aan Huis). Krukken per stuk € 39,95 (Ikea). Hanglamp Vola € 69,- (By Boo). Leren greepjes op de keukenkastdeurtjes per 2 € 14,95 (Bodilson). Radiator onbekend, vergelijkbaar is beschikbaar, Haceka van Gamma.

Wat is een designradiator

Een designradiator is een radiator waarbij – jawel – het design voorop staat. In plaats van een doorn in het oog, zijn deze radiatoren mooi geïntegreerd in het interieur en een ware toevoeging aan de (woon)kamer. Soms zijn het blikvangers, soms gaan ze juist mooi op in de ruimte – maar altijd staat het design voorop.

Hoe ziet een designradiator eruit?

Designradiatoren bestaan in allerlei soorten, maten en stijlen. Ze zijn er in enkele en dubbele uitvoeringen waarbij die laatste een grotere capaciteit hebben. Meestal zie je de lange, verticale variant terug met strakke lijnen. Je vindt ze in het wit en zwart, maar ze zijn er ook in trendy kleuren zoals legergroen, mosterdgeel, brons en koper. Wil je een wat creatiever design? Dat is zeker ook verkrijgbaar. Google eens op ‘designradiator’ en kijk eens naar wat voor moois je allemaal tegenkomt.

Benieuwd of een designradiator in jouw ruimte past? Meestal gaan ze van zo’n 30 tot 60 centimeter breed. Veel voorkomende hoogtes zijn 80, 100, 120, 150, 170, 180 en 200 cm. Er zit dus eigenlijk altijd wel een design bij dat past.

LEES OOK
Aanlaten of niet? Is het duurzaam of je verwarming vaak aan en uit te zetten?

Horizontale designradiator

Een horizontale designradiator plaats je meestal ergens onderaan de muur, net als een reguliere radiator. Bijvoorbeeld onder een raam. Waar je normaal gesproken het liefst de bank of andere meubels ervoor zet, hoeft dit bij een designradiator zeker niet.

Verticale designradiator

Een verticale designradiator of kolomradiator is mooi naast een grote raampartij, schuifpui of openslaande deur(en). Ook is deze radiator regelmatig op een muur zonder raam te vinden, waardoor de focus op de radiator ligt. Bij een designexemplaar is dit helemaal niet erg; het fungeert als een soort kunstwerk. Verticale designradiatoren stoten daarnaast vaak meer warmte uit dan de horizontale variant, dat komt door de grotere afmeting.

Ook in moderne badkamers zie je de verticale designradiator regelmatig terug. Bij de badkamerradiator lopen de verwarmingselementen daarentegen horizontaal: fijn om een handdoek aan op te hangen en deze voor te verwarmen tijdens koude winters.

LEES OOK
Hoeveel vermogen heeft je radiator nodig om de ruimte te verwarmen?

Wat kost een designradiator?

Alles waar het woordje ‘design’ voor staat is buitensporig duur toch? Valt mee. Waar je een ouderwetse paneelradiator al krijgt vanaf € 30, betaal je voor een designexemplaar wel meer. Ter vergelijking: voor een paneelradiator van dezelfde grootte, betaal je voor een designvariant minimaal zo’n € 90.

Heb je wat meer nodig dan één kleine wandradiator? Denk bij een grote designradiator aan een kostenplaatje van zo’n € 200 tot wel € 5000 voor de echte luxepoezen.

Hoeveel watt gebruikt een designradiator in de woonkamer?

Een aangename temperatuur voor de woonkamer is zo’n 21 á 22 graden. Hoeveel capaciteit heeft je designradiator dan nodig? Hiervoor moet je eerst de afmetingen van de woonkamer weten: de lengte, breedte én hoogte. Om een woonkamer tot 21 á 22 graden te verwarmen, heb je namelijk zo’n 77 tot 85 watt per m3 nodig. Wil je meer berekeningen maken voor andere ruimtes in huis? Gebruik dan deze handige tool, waarbij ook de isolatie van de woning wordt meegenomen.

Hoe bereken je het vermogen van je (design)radiator?

Ook kun je het vermogen en de warmteafgifte van je huidige (design)radiator berekenen met een online rekentool. Hier vul je het type radiator in, de hoogte en de lengte van de radiator. Vervolgens berekent de tool de warmteafgifte. Nieuwsgierig naar de warmteafgifte van jouw radiator? Bereken het hier.

Radiatorinspiratie

Inspiratie nodig voor een nieuwe designradiator of wil je je huidige radiator juist pimpen of verbergen? In deze artikelen lees en bekijk je meer.

Warme accessoires…

Nog meer knusse warmmakers

nog meer: Woonkamer