Zo lukt het zeker: een schilderij, lijst of foto recht ophangen

Televisie The Frame 32 inch € 429,-, verwisselbare walnoothouten lijst The Frame € 129,- (samsung.nl). Kast in kleur Skimming Stone 241 van Farrow & Ball AFMETING € XXX,- (combitex.nl). Handgemaakte ovalen wandlamp NAAM € 299,- (lanena-home.com). Sofa Hunter bestaat uit diverse losse onderdelen: poef € 419,-, element met rug € 1009,-, element zonder rug € 419,- (zuiver.nl). Bruin sierkussen met pompons van MERK € 29,95, roze bijzettafel van MERK € 159,-, vaas van MERK AFMETING € 47,95 (vtwonen.nl). Hennep vloerkleed 180×280 (bxl) € 395,-, olijf/nude-kleurig abstract kunstwerk (rechts) 100×120 cm (bxh) € 549,-, okergeel kunstwerk boven tv van 43x4x53cm (bxdxh) € 329,-, taupekleurig wandornament Face € 37,95, crèmekleurige bijzettafel 38×36 cm (Øxh), wijnglazen met groene voet € 9,95, okergele lamp Triangel € 149,- (hkliving.nl). Stoffen kunstwerk in eikenhouten lijst € 89,-, kunstwerken in lijst op kast, per stuk € 69,- (sur-atelier.nl). Bruine en beige katoenen plaids in dressoir 130×170 cm per stuk € 45,99 (zarahome.com). Donkerbruin plaid rechts in dressoir 130×170 cm (bxl) € 65,- (maisonnl.com). Overig privébezit. Beeld vtwonen 02-2022 |  Styling Esther Jostmeijer | Fotografie Bart Brussee
Beeld vtwonen 02-2022 | Styling Esther Jostmeijer | Fotografie Bart Brussee

Een schilderij, lijst of poster recht ophangen kan nog best een lastig zijn. Willekeurig een spijker in de muur slaan leidt tot schuine lijsten en onnodige gaten in de muur. Zonde! Gelukkig zijn er een aantal trucjes om ervoor te zorgen dat je een schilderij, lijst of poster altijd op de goede plek hangt. Een lijst recht ophangen doe je zo!

Lees verder onder de advertentie

Wat is een goede hoogte voor een schilderij of lijst?

Welke hoogte moet je aanhouden voor een lijst of schilderij aan de muur? Hier zijn geen vaste regels voor, maar goed om in je achterhoofd te houden: musea houden zo’n 150 cm aan vanaf de vloer tot het midden van het schilderij. Verder is het natuurlijk geheel afhankelijk van de rest van de ruimte. Zo moet de muurdecoratie wel in het zicht blijven en niet wegvallen achter andere items.

Ook in bijvoorbeeld een gallery wall is er juist afwisseling tussen de afstanden van de lijsten tot elkaar en tot de vloer. Experimenteer met verschillende hoogtes om er een speels geheel van te maken. Het belangrijkste is dat de muurdecoratie uiteindelijk recht hangt, want een schuin stuk decoratie aan de muur is een doorn in het oog!

LEES OOK
Gallery wall samenstellen in vier makkelijke stappen

Lees verder onder de advertentie

Markeringspunt

Een lijst recht ophangen gaat makkelijker met dit trucje. Bepaal de plek waar je de muurdecoratie wilt ophangen. Markeer nu met behulp van bijvoorbeeld lippenstift, een oogpotlood of een krijtje het bevestigingspunt van de lijst. Doe dit subtiel, maar wel redelijk dik, het moet namelijk een afdruk achterlaten op de muur.

Druk de muurdecoratie tegen de muur zodat het gemarkeerde haakje zal afdrukken tegen de muur. Nu is het punt waar de spijker in de muur moet perfect zichtbaar. Neem een hamer of boor en bevestig een spijker of haakje in de muur en je kunt de muurdecoratie meteen op de goede plek hangen.

Met schilderstape

Als de lijst die je recht wilt ophangen twee haakjes heeft, biedt schilderstape de uitkomst. Zo kun je super makkelijk de juiste afstand tussen de spijkers bepalen. Je hebt alleen een stuk schilderstape nodig en een pen, stift of potlood.

Lees verder onder de advertentie

Zo ga je te werk: neem een stuk schilderstape dat lang genoeg is om langs beide ophanghaakjes aan de achterkant van de lijst te plakken. Bevestig het stuk tape aan de achterkant van de lijst op de twee haakjes. Markeer nu met een stift of potlood het midden van de twee bevestigingspunten.

Haal het stuk tape met de twee markeringspunten nu van de lijst en plak deze op de plek op de muur waar je de lijst wilt bevestigen. Zorg dat de tape kaarsrecht op de muur bevestigd wordt, bijvoorbeeld met behulp van een waterpas. Nu de tape recht hangt, kun je de spijkers op de markeringspunten in de muur slaan. Haal de tape van de muur en je kunt de lijst nu met gemak op de muur bevestigen!

LEES OOK
5x binnenkijken in huizen met een inspirerende art wall

Lees verder onder de advertentie

Aan een rails

Wissel je graag af tussen verschillende lijsten, schilderijen, posters of andere soorten muurdecoratie? Of boor je liever geen talloze gaten in de muur? Dan kan een ophangsysteem in de vorm van een rails langs het plafond een uitkomst bieden. Zo’n rails langs het plafond is nauwelijks zichtbaar en kun je vaak makkelijk bevestigen met een aantal schroeven.

Zo’n ophangsysteem voor schilderijen komt vaak met doorzichtige ophangkoorden die je op verschillende plekken in de rails kunt bevestigen. Aan deze koorden hang je de lijsten of muurdecoratie. Hoe meer koorden, hoe meer je kunt bevestigen en natuurlijk kunt afwisselen. De muurdecoratie is namelijk net zo makkelijk weer te verwisselen als op te hangen. Ideaal!

LEES OOK
Boorangst? Zo los je het op

Lees verder onder de advertentie

Mooie wanddecoratie…

Bron: beeld: vtwonen 02-2022 | Styling Esther Jostmeijer | Fotografie Bart Brussee