WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kun je als starter toch een woning kopen

In deze ontplofte woningmarkt is het als starter bijna onmogelijk geworden om een woning te kunnen kopen. Helemaal omdat de hypotheekverstrekkers verlangen dat je meer eigen geld meebrengt en je niet meer kunt lenen dan de verkoopprijs van het huis. Zit jij ook met je handen in het haar? Wie weet krijg je met deze tips toch een voet tussen de deur.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 4 | fotografie Barbara Kieboom | styling Eva van de Ven | Als starter een woning kopen

De stad uit

Heb je je zinnen gezet op een woning in een van de grote steden? Misschien moet je dit toch uit je hoofd zetten. In Rotterdam betaalt een starter gemiddeld 280.000 euro voor een woning, in Utrecht al 350.000 en in Amsterdam zelfs 440.000 euro. Deze bedragen zijn nauwelijks op te brengen als je nog maar net aan het werk bent. Ook buiten de randstad moet je flink mazzel hebben om een betaalbaar huis te scoren, maar de prijzen liggen wel iets lager.

Kluswoning

Wanneer je handig bent en bereid bent je handen uit de mouwen te steken, kijk dan ook naar kluswoningen of huurwoningen die in de verkoop gaan. De prijs voor zo’n kluswoning ligt meestal een stuk lager, al moet je de verbouwkosten ook niet uitvlakken natuurlijk. Meestal komt er hiervoor nog 20% van de verkoopprijs bovenop. Verdiep je goed in subsidies die de gemeente geeft voor bijvoorbeeld het verduurzamen van het huis, dit kan echt geld schelen.

Starterslening

Als je buiten de grote steden een huis koopt, dan kom je vaak in aanmerking voor een starterslening. Zo kun je bovenop de maximale hypotheek nog een extra bedrag lenen waarover je de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen. Deze lening gaat er namelijk vanuit dat je starterssalaris de eerste jaren zal stijgen en dat je na die drie jaar dit bedrag wél kunt betalen. Weten of je in aanmerking komt voor deze lening? Check het bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Samen een kavel kopen

Samen een kavel kopen kan ook dé oplossing zijn voor je woonprobleem. Er zijn zelfs gemeenten die subsidies op bouwgrond geven aan starters. Zo’n gezamenlijke kavel is geweldig, omdat je zelf alles from scratch kunt beslissen. Maar omdat er aan zo’n project ook best wat regels kleven, is het verstandig om je goed voor te laten lichten. Ook omdat je na de bouw het nog steeds gezellig met elkaar wilt hebben. Op de website van Bouwen in eigen beheer vind je alle informatie die je nodig hebt.

nog meer: Wooninspiratie