WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonidee: met planten van de schouw een pronkstuk maken

Open haard in huis? Gebruik de schouw als podium voor je plantenverzameling. Voor een spannend geheel varieer je in hoogte, potvorm en bladsoort van de planten. Kijk de kunst af bij Kathryn en Rob die samen met hun kinderen Ida en Rafe in een industrieel appartement in de Engelse stad Bristol wonen.

zwarte schouw
Muurverf Estate Emulsion Down Pipe van Farrow & Ball. Klok Karlsson, konijn Hobbycraft, wolf Seletti. Eames-stoel Vitra. Metalen letters Cachette. Wandlamp Trainspotters. Vloer Hicraft. Overig onbekend.

Creatieve uitspattingen 

Een leeg canvas, zo omschrijft Kathryn hoe het appartement eruitzag toen zij en Rob er voor het eerst binnenstapten. ‘Het was zelfs zo saai en leeg dat Rob dacht dat er niemand woonde, maar de eigenaren bleken gewoon heel nette types die niet zo veel aandacht aan het interieur hadden besteed.’  

Kathryn en Rob gaven het appartement wel veel aandacht door een mix van industrieel, design en zelfgemaakte ontwerpen. Ondanks al die metalen elementen en de grijze wanden voelt de sfeer in het huis nergens koud aan. En dat is vooral te danken aan de onverwachte creatieve uitspattingen waarmee Kathryn het huis tot leven brengt. Zoals de schouw in de woonkamer die ze gebruikt als podium voor haar plantenverzameling. Haar tip: varieer voor een spannend geheel in hoogte, potvorm en bladsoort van de planten.   

Kathryn koos voor vier verschillende soorten planten op de schouw. Een paar goede opties voor deze plek: een klimop, cactus vetplant en pannenkoekplant. Schuif de planten wel even aan de kant als de haard brandt, anders zullen ze niet lang overleven. Zet de schouw daarnaast niet te vol, zodat het geheel toch rustig oogt.   

Chique schouw 

Een andere manier om meer rust te creëren rondom de schouw, is door ‘m te verven in dezelfde kleur(tint) als de muur. Zo laat je de schouw als het ware versmelten met de ruimte. Door de schouw en de wand net als Kathryn in donkere tinten te verven creëer je daarnaast een gezellig en knus effect. Dit oogt ook meteen chic. Tip: neem bij het schilderen ook de hals en de binnenkant van de open haard mee om het geheel af te maken.  

LEES OOK
Houtkachel of open haard: zo maak je de keuze

vtwonen 01-2017 | aardetinten woonkamer met brandende open haard op achtergrond, daybed bekleed met alpacawol

“Een donker geverfde haard oogt

meteen chic”

Meer ideeën?

Naast het maken van een plantenpodium, zijn er meer manieren om van de haard een pronkstuk te maken

  • Stuc de haard. Dit kost wel wat, maar het resultaat mag er zijn.  
  • Gebruik de rand van de schouw als podium voor accessoires, kunst en een luchtig boeket. Maak het niet te bont, het is het mooiste als de items met elkaar in evenwicht zijn. Bij elkaar passende kunst uitkiezen doe je zo.
  • Gebruik je de haard niet? Zet dan de loze ruimte in als plek voor een stapel houtblokken, manden voor rondslingerende kussens, boeken, tijdschriften of een poef bijvoorbeeld. Een nieuwe poef kopen? Zo kies en combineer je poefs in jouw stijl.

LEES OOK
Oude schouw in de woonkamer? Zo style je ‘m

nog meer: Wooninspiratie