WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waar moet je opletten bij het kopen van een kerstboom? 5 tips

Bij echte kerstlovers begint het half november al te kriebelen. En wanneer de eerste kerstliedjes op de radio te horen zijn, rennen zij het liefst naar het dichtstbijzijnde tuincentrum om een kerstboom te kopen. Uit onderzoek is gebleken dat een kerstboom optuigen een waar geluksgevoel met zich meebrengt. Alleen van de dennennaalden die zo’n boom met zich meebrengt – of beter gezegd verliest – worden we iets mínder blij.

kerstboom kopen

Earby birds

Kun je de periode nog herinneren dat er bij het woord corona nog aan een fris biertje werd gedacht? In diezelfde tijd stonden de meeste kerstbomen pas als de man met de witte baard weer naar Spanje was vertrokken. Meestal zo’n twee weken voor kerst. Sinds de pandemie tuigen we echter massaal de kerstboom op vanaf het moment dat de eerste kerstfilms zich op Netflix melden. Heel gezellig, maar een klein ‘nadeel’ is wel dat de boom langer staat en de kans groter is dat dennennaalden zich onder de boom ophopen. Welke boom je dan het best kunt kiezen en waar je nog meer op moet letten? Je leest het hieronder.

kerstboom kopen
Goudkleurige metalen slinger met sterren, 210 cm (l) € 3,49, wit papieren ornament bloem met glitter, 10 cm (Ø) € 5,99 (ook verkrijgbaar in zwart met zilver). Goudkleurig papieren ornament, 20×5,5 cm (Øxd) € 3,29, goudkleurig ornament ster, 15×1,5 cm (Øxd) € 2,99.

1. Kies de juiste plek

Het is belangrijk dat de boom voldoende licht krijgt. Omdat te fel (zon)licht ook weer niet goed is, zet je ‘m beter niet pal voor het raam waar veel zon naar binnen schijnt. Om uitdroging te voorkomen zet je de boom het liefst niet te dicht bij de centrale verwarming. Op deze manier beperk je zoveel mogelijk het aantal uitvallende naalden. Zodra je de juiste plek hebt gekozen, bekijk je hoe hoog de boom mag zijn. Ga je het liefst voor een zo hoog mogelijke boom tot het plafond of voor een bescheidener versie? Ook leuk: koop twee kleinere kerstbomen en verdeel deze over twee ruimtes.

LEES OOK
De inkopen kunnen beginnen: dit zijn de kersttrends van 2022

2. Kies de soort

Nordmann

Kerstbomen bestaan in alle soort en maten. De grootste favoriet is de Nordmann. Dit is een volle kerstboom met donkergroene, glanzende naalden. Voordeel van deze boom is dat de naalden amper prikken en het aller fijnst is dat deze boom weinig last heeft van naalduitval. Perfect als je minder fan bent van stofzuigen en zo lang mogelijk van de boom wilt genieten. Nóg een pluspunt als je snel last hebt van allergieën: bij de Nordmann krijg je minder tot geen allergische reacties.

Fijnspar

De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de Fijnspar. Deze piramidevormige kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen. Niet de allerbeste keuze dus als jij het liefst de kerstboom al in november neerzet.

Blauwspar

Nog een schitterende kerstboomsoort is de Blauwspar. Deze vorm is ook piramide-achtig wat ideaal is bij het versieren. Houd je van een heerlijke dennengeur? Dan is dit jouw winner. Het nadeel van deze boom zijn de prikkende naalden. Heb je kinderen die graag met hun handjes in de boom zitten, dan is dit misschien toch niet de aller handigste keuze.

Servische spar

Deze boom staat bekend om de tweekleurige naalden: de bovenkant is groen, de onderkant blauw. Hierdoor oogt de Servische spar wat blauwachtig. En dat is precies waarom veel mensen kiezen voor een Servische spar. Nog meer voordelen van de Servische spar: hij heeft een heerlijke geur en zijn naalden vallen niet snel uit.

Japanse zilverspar

Woon jij klein maar fijn? Dan is de Japanse zilverspar een goede optie voor je. Dit is namelijk de kleinste in z’n soort waardoor hij weinig ruimte inneemt. Toch vult deze boom je huis met een heerlijke dennengeur.

opgemaakte kerstboom
Nordmann kerstboom prijs op aanvraag (janvanvulpenboomkwekerij.nl). Kerstlampjes diamantverlichting warm wit van Lumineo, 29,9 m € 34,95, vloerkleed Nami van Bolia, 170×240 cm € 740,-, suède poef Time van Bloomingville € 208,99, dienblad van Serax 53×31,5 cm € 66,-, schapenvacht van Weltevree € 79,-, espressomokken Grid van Broste Copenhagen 0,15 l per stuk € 9,99 (vtwonen.nl). Fauteuil bekleed met schapenvacht van &Tradition, 81x83x75 cm (bxdxh) € 4534,- (homestede.nl). Glazen windlicht € 19,99, papier-maché schaal € 38,50, transparante glazen ballen € 7,60, ballen met veertjes € 4,50 (nordal.eu). Handbeschilderde ballen met strepen en stippen € 19,- (fermliving.com). Spiegelsterren € 5,99, eikels en diamantvormige glazen ornamenten per stuk € 2,99 (sissy-boy.com). Gouden vallende sterren per stuk € 10,-, gouden vredesduif € 13,-, guirlande met gouden blaadjes € 20,-, stervormige piek € 35,-, gedecoreerde dozen set van 3 € 58,- (bungalow.dk). Okergele fluwelen kerstballen set van 2 € 5,99, wit-goud-marmer pakpapier € 3,99, pakpapier met sterren € 3,99, pakpapier met zwart-wit bos € 3,99, satijnlint € 2,99 (hm.com). Overig privébezit.

3. Met of zonder kluit

Als je bij de groep ‘mij kan kerst niet lang genoeg duren’ hoort, kies je beter een boom met kluit of in pot. Wie ‘m na kerst in de tuin zet, heeft er ook het jaar erna weer plezier van. Toch liever een boom zonder kluit? Zet ‘m dan in een kerstboomstandaard met waterreservoir, zodat je de boom water kunt geven. Zaag voordat je ‘m in de standaard zet wel even de onderste 5 centimeter van de stam af.

4. Kies je budget

Over het algemeen behoort de Nordmann tot een van de duurste kerstbomen, omdat deze zijn naalden langer vasthoudt en die naalden niet prikken. Verder hangt de prijs af van de grootte van de boom. Handig om, voordat je naar het tuincentrum sjeest, te bedenken hoeveel geld je er ongeveer aan uit wilt geven.

5. Kies mooie ornamenten voor in de boom

Ga jij voor een kleurrijke over the top boom? Er is tegenwoordig zoveel moois om uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor ‘gekke’ kerstversieringen zoals deze sushi ornamenten als je een echte sushi addict bent. Ook leuk om cadeau te geven! Of kies jij liever voor een tot drie verschillende kleuren? Kijk dan welke kleuren het best matchen in jouw interieur. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gouden kersthangers?

LEES OOK
Trendy kerst: zo stop je oude kerstballen in een nieuw jasje

Kerstshoppen…

nog meer: Wooninspiratie