WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wel de lusten, niet de lasten: 4 alternatieven voor een open haard

Het wordt weer kouder en de donkere dagen staan om de hoek, dus dan is extra warmte en gezelligheid thuis heel welkom. Een open haard is heerlijk en sfeervol, maar er kleven ook nadelen aan die warmtebron. Wel de lusten, niet de lasten? Dit zijn mooie alternatieven voor een open haard.

Houtkachel in de woonkamer | alternatieven voor de open haard

Nadelen van een open haard

Een open haard staat knus, romantisch en zelfs chic en is relatief goedkoop, maar het kent zeker ook nadelen. Zo heb je altijd droog hout nodig en loop je het risico op te hoge waarden koolstofmonoxide in huis als je niet goed genoeg ventileert. Daarbij moet je de verbrande houtresten opruimen en blijft er een zeker brandgevaar. Het kan dus geen kwaad om eens te kijken naar mogelijke alternatieven voor de open haard.

Pelletkachel

Een van de alternatieven die het meest in de buurt komt bij een echte open haard, is naast de houtkachel de pelletkachel. Je verbrandt geen echte houtblokken, maar eerder een soort houtbrokken. Ook al zal het iets minder vlammen produceren dan een echt haardvuur, je hebt wel het gevoel dat je een vuurtje stookt. Een pelletkachel is ideaal om een slecht geïsoleerd huis te verwarmen. De meeste pelletkachels hebben niet de meest geweldige designs, maar deze pelletkachel zorgt zeker voor een knusse sfeer.

LEES OOK
Een nieuwe kachel kiezen? Zo doe je dat!

Gashaard

Een ander alternatief voor een open haard is de gashaard. Die brandstof heb je in ieder geval altijd in huis. Deze haard is makkelijker in gebruik dan een pelletkachel, want je bedient ‘m met een knop of zelfs met een app. Daarnaast heb je invloed op de looks van de gaskachel, want er zijn heel veel soorten en maten. Je kunt er eentje laten inbouwen of kiezen voor een vrijstaand model.

Duurzame bio-ethanol haard

Een bio-ethanol haard is een fijn alternatief voor een open haard, ondanks hij wel wat minder warmte produceert. Je hebt geen schoorsteen nodig, want bij de verbranding ontstaat geen rook of roet. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken over schadelijke stoffen: een bio-ethanol haard brandt een schoon vuur. Zo heb je wel de gezelligheid en de warmte, maar niet de nadelen. 

LEES OOK
Alles wat je moet weten over een bio-ethanol haard

Elektrische haard

Nog veiliger dan bio-ethanol is de elektrische haard. Yes, een haard op stroom! De echte warmte van vuur krijg je er helaas niet van, maar wel de looks. Koud zul je het niet krijgen met zo’n elektrische haard. Er zit vaak een verwarmingsfunctie op. Daarnaast is de haard ‘aansteken’ appeltje-eitje. Met een druk op de knop blaas je gezelligheid de ruimte in. Tegenwoordig hebben deze haarden op stroom ook nog een realistische look en zijn ze verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heb je ook elektrische inzethaarden die je bijvoorbeeld in een oude schouw kunt plaatsen. 

Vuurtje stoken…

nog meer: Wooninspiratie