WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voor de thuisblijvers: deze klussen hebben hetzelfde effect op je mood als een vakantie

Geen vakantie op de planning, maar toch lekker tot rust komen? Er zijn genoeg klussen rondom ’t huis en in de tuin die net zo’n ontspannen effect hebben als vakantie. We geven hieronder een paar tips om mee te beginnen.

vtwonen tuin special 1 2020 | wand bekleed met zwarte planken in schuur
Wand bekleed met Marugame planken van gebrand Accoya hout (zwarthout.com). Haken voor gereedschap (loods5.nl). Gieter verzinkt, 8 liter (wiltfang.nl). Tuinslang Liano van Gardena (fonq.nl). 4-tands spitvork (gamma.nl). Verplantspade, schoffel, grashark, cultivator, handcultivator, onkruidschepje (wiltfang.nl). Houten rolborder (hornbach.nl). Tuinbank Palissade van Hay (fonq.nl). Plantstok (praxis.nl). Kussen (loods5.nl).

Kledingkast opruimen

Een bewolkte vakantiedag? De perfecte timing om de kledingkast eens flink op te ruimen. Neem rustig de tijd en stal eerst alle kleding uit op het bed. Neem elk kledingstuk in handen en bepaal of je ‘m wilt houden of niet. Sorteer daarna alles wat je houdt netjes per categorie, ook sokken en ondergoed. Geef winterkleding bijvoorbeeld een plek bovenin de kast of in een vacuümzak onder het bed. Wedden je van zo’n opgeruimde kledingkast helemaal zen wordt?

Keukenkastjes opruimen

Hetzelfde geldt voor de keukenkastjes, één van de klussen die we maar al te graag uitstellen. Maak het aanrecht vrij en ruim alle kastjes stuk voor stuk leeg: van besteklade tot voorraadkast. Maak elk kastje schoon met een warm sopje en bepaal per kastje wat er mag blijven, wat er weg kan of wat een rondje vaatwasser nodig heeft. Het leukste bewaren we voor het laatst: alles netjes terugzetten en opnieuw indelen.

LEES OOK
4x woonidee: slimme opbergtrucs voor een zen en opgeruimd huis

Tuinieren

Met je neus tussen de planten en bloemen zitten en met je handen in de aarde wroeten is pure ontspanning. Breng in de vakantie dus zoveel mogelijk tijd door in de tuin of op het balkon. Zet je verstand op nul en ga lekker onkruid wieden, de heg snoeien, de moestuin onderhouden, het gras maaien of nieuwe bloemen planten.

Auto wassen

Pak op een zonnige dag de kans om de auto eens goed van binnen en buiten te wassen. En dan niet in de wasstraat, maar gewoon met de hand. Vul twee emmers – één met water en één met zeep – en poets de buitenkant met een zachte doek. Pak voor de binnenkant een stofzuiger en neem alle hoeken en gaten af met een doekje.

LEES OOK
Checklist: zo blijft het huis vakantieproof achter

Speelgoed schoonmaken

Geen betere timing om al het speelgoed van je kinderen op te ruimen, uit te zoeken en schoon te maken dan in de vakantie. Een leuke klus om samen te doen! Vul een grote bak met warm water en groene zeep en laat al het plastic speelgoed flink in het sop weken. Spoel ze na een paar uur af met water en laat het drogen in de buitenlucht. Speelgoed van hout of met een batterij kun je natuurlijk beter schoonmaken met een doek.

nog meer: Wooninspiratie