WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sinterklaasavond: dobbelen!

Een traditie waar veel gezinnen, families en vriendengroepen elk jaar niet omheen kunnen of willen: dobbelen. Dus geen surprises of gedichten, maar gewoon strijden voor je cadeaus. Om even je geheugen op te frissen én omdat ze bij het dobbelen vast van pas komen: de spelregels voor het Sinterklaas dobbelspel. Ook handig uit te printen!

Dobbelen maar! - Sinterklaas - Dobbelspel - vtwonen

Hoe werkt het Sinterklaas dobbelen?

Officiële spelregels voor het Sinterklaas dobbelen zijn er natuurlijk niet, maar het Sinterklaas dobbelspel wordt meestal in twee rondes gespeeld. Vul een kom met pepernoten en spelen maar! In de eerste ronde speel je totdat alle cadeaus zijn verdeeld en uitgepakt. Dit kan dus best even duren. En net op het moment dat je helemaal in je nopjes bent met je buit, kan de situatie door één gooi met de dobbelsteen totaal veranderen. Voor je eigen gemoedstoestand is het zaak je in deze ronde dus niet al te zeer te hechten aan je cadeaus.

In de tweede ronde zet je de wekker op een afgesproken aantal minuten en speel je door totdat de wekker afgaat. Pas als de wekker gaat, weet je met welke cadeaus je dit jaar naar huis gaat.

Hét recept voor een sinterklaasavond met het dobbelspel:

 • 2 à 3 cadeaus per persoon. Je kunt nieuwe cadeaus kopen of speel de duurzame versie en pak items in waar jij thuis niets meer mee doet. Denk aan woonaccessoires, spelletjes en boeken.
 • Spelregels Sinterklaas dobbelspel ronde 1 en ronde 2 (klik om te openen en uit te printen)
 • 2 grote dobbelstenen, bij een groter gezelschap zijn 5 of 6 stenen handiger
 • Kookwekker of alarm op een telefoon
 • Snoepgoed (geen sinterklaasavond is compleet zonder kruidnoten, marsepein of taai taai)

Dobbelspel: spelregels - Sinterklaas - vtwonen

DOWNLOAD DE DE SPELREGELS VOOR HET DOBBELSPEL HIER

Hoe lang duurt het sinterklaas dobbelen?

Voor de duur van het Sinterklaas dobbelen gelden geen vaste regels, maar meestal is een half uur voor de eerste ronde en 45 minuten voor de tweede ronde gebruikelijk. Het is lang genoeg om het spel iedere keer een andere wending te geven en de vaart erin te houden. Een persoon houdt de tijd bij en zet de wekker op de telefoon of een kookwekker. Uit het zicht uiteraard, want zo heeft de rest geen idee hoe lang het spel nog duurt.

Ben je met een groter gezelschap? Dan kun je met elkaar afspreken om langer te spelen, zodat er genoeg tijd is om alle cadeaus te verdelen en het spel te spelen.

Cadeaus onder de € 5

Opdrachten voor het Sinterklaas dobbelspel

In onze spelregels – die je hierboven handig kunt uitprinten – vind je een aantal hilarische opdrachten die je bij het Sinterklaas dobbelspel kunt krijgen. Elke keer dat er met een dobbelsteen wordt gegooid, krijgt het spel een totaal andere wending. Soms kun je je geluk niet op, soms zie je je cadeauberg compleet in rook opgaan.

Uiteraard kun je ook zelf de opdrachten verzinnen en deze koppelen aan het aantal ogen, maar dit zijn de meest gebruikte opdrachten voor het dobbelspel:

 • Geef 1 cadeautje weg aan een ander.
 • Ruil al jouw cadeaus met een ander.
 • Schuif allemaal een stoel op naar links.
 • Iedereen geeft 1 cadeau aan zijn buurman/buurvrouw.
 • Pak 1 cadeautje weg bij iemand.
 • Ruil 1 cadeau naar keuze.
 • Laat 2 personen (dus niet jij!) wisselen van cadeaus.

Je kunt ook nog opdrachten toevoegen die niets met het dobbelspel te maken hebben, maar wel heel sfeerverhogend zijn. ‘Schenk de glazen nog even bij’ bijvoorbeeld!

Sinterklaas dobbelen met kinderen

Het dobbelspel is ook perfect met kinderen te doen. De spelregels versimpelen of ter plekke versoepelen mag natuurlijk, soms is het nog te lastig als een lievelingscadeau moeten worden afgestaan. Een extra grote dobbelsteen van foam vinden kinderen extra leuk en er zijn zelfs dobbelstenen die beschrijfbaar zijn. Door het aantal ogen te vervangen door een tekening, kun je het spel misschien iets makkelijker maken voor kleine kinderen.

Cadeaus onder de € 10

Dobbelspel met surprises

Kan Sinterklaas volgens jou echt niet zonder suprises worden gevierd? Speel dan het dobbelspel met surprises en gedichten in plaats van met cadeautjes. Een surprise maak je in dit geval niet voor een bepaalde persoon, want je hebt natuurlijk nog geen idee waar de suprise al dobbelend terechtkomt. Je kunt in de eerste ronde spelen om het pakken en verdelen van de surprises. Eventueel voeg je nog een extra ronde toe voor het lezen van de gedichten waarin alvast een hint wordt gegeven over het cadeau.

In de derde ronde gaat dan gespeeld worden om de surprises, net zoals dat bij het gewone dobbelspel het geval is. Een mok warme chocolademelk mag natuurlijk ook niet ontbreken tijdens deze gezellige (en spannende) ronde!

Dobbelspel kopen

Geen printer in de buurt en de dobbelstenen onvindbaar? Dan kun je ook een compleet Sinterklaas dobbelspel kopen waarin alles zit wat je nodig hebt. Ook handig: een Sint dobbelsteen waar de opdrachten op staan. Dat pakt na afloop weer handig.

LEES OOK
Dit zijn de leukste sinterklaascadeaus onder de €15

Cadeaus onder de € 15

Dobbelen met kerst

Het dobbelspel mag natuurlijk ook met Kerstmis worden gespeeld, net zo gezellig! Speciaal voor de kerstdobbelaars heeft vtwonen de spelregels in een kerstjasje gestoken.

Bekijk ons Kerst dobbelspel hier

nog meer: Wooninspiratie