Nieuwe binnendeur gezocht: alle soorten handig op een rij
Elke deur kan open en dicht, maar daar houdt de vergelijking wel mee op: onderling zijn er verschillen genoeg. Van schuifdeur tot taatsdeur: deze lijst helpt je bij je zoektocht naar een nieuwe binnendeur.
Taatsdeur
In tegenstelling tot een (door)draaideur wordt een taatsdeur niet in een kozijn, maar direct in de muur geplaatst. De scharnieren zitten niet aan de zijkant, maar boven en onder: deze speciale taatsscharnieren worden in het plafond en de vloer bevestigd. Daardoor draait de deur om een verticale as en kan hij (meestal) beide kanten op draaien. De taatsdeur is een echte show-off: lang, ruimtelijk en strak.
Doordraaideur
Deze binnendeuren wordt ook wel pendeldeuren genoemd, omdat hij beide richtingen op kan draaien. Ideaal in een doorloop.
LEES OOK
Van standaard naar stijlvolle deur in 4 stappen
Stolpdeur
Deze binnendeur is beter bekend als openslaande deur of tuindeur. De stolpdeur is een dubbele deur in één groot kozijn.
Klapdeur
Bij de klapdeur vaak twee smalle deuren die openklappen. Bekend van pashokjes en saloons, maar ook mooi als kastdeuren, bijvoorbeeld in louvre-uitvoering.
LEES OOK
Het effect van zwarte kozijnen
Harmonicadeur
Noem hem vouwdeur en herinneringen doemen op aan de fineerhouten of lederen uittrekdeur uit de jaren zeventig. Maar tegenwoordig staat een harmonicadeur voor lucht, licht en vrijheid, doordat hij wandbreed kan worden opengeschoven. Meestal wordt deze binnendeur in de buitenmuur geplaatst, om het terras optimaal bij het huis te betrekken. Binnenshuis is hij fijn als semi-afscheiding, tussen de keuken en woonkamer bijvoorbeeld, of om een inbouwkast achter te verbergen.
De schuifdeur
Een schuifdeur wordt bevestigd aan een rails of rolt via een goot een muur of ombouwkast in. Het grote voordeel: geen ruimteverlies door een openzwaaiende binnendeur.
LEES OOK
Ruimtewinst: maak zelf een schuifdeur
Drie plekken waar de schuifdeur handig is:
- In een smalle gang is niets vervelender dan deuren die tegen elkaar openslaan en zo iedereen de doorgang belemmeren. Vervang ze voor schuivers en voilà: lekker doorlopen en geen ruzie tijdens de ochtendspits.
- Het klinkt gek, maar schuifdeuren zijn niet geschikt om vaak te gebruiken. Sterker: op een drukke plek zijn ze al snel een bron van ergernis, omdat het relatief veel tijd kost om ze steeds te openen. Een brede schuifdeur als room divider is wel slim: die gaat alleen dicht wanneer je een gedeelte wilt afsluiten, maar staat de rest van de tijd open. Ideaal voor een speelkamer bijvoorbeeld.
- Een lange kastenwand oogt rustig, totdat de kastdeuren op den duur in de scharnieren gaan hangen en de strakke verticale lijnen steeds minder strak worden. Met brede schuifdeuren bestaat dat probleem niet.
Deurshoppers…
Bron: beeld: styling Fietje Bruijn, fotografie Margriet Hoekstra