Nationale Museumweek: 5x (gratis!) uittips van onze redactie

null Beeld Textielmuseum | fotografie Josefina Eikenaar
Beeld Textielmuseum | fotografie Josefina Eikenaar

Staat dat ene museum al zo lang op je lijstje, of heb je dringend behoefte aan inspiratie en verwondering? Bof jij even dat het van 1 tot en met 7 april Nationale Museumweek is! Kaarthouders van de Museumkaart mogen die week hun kaart uitlenen. Musea hoeven niet te controleren of de Museumkaart wel echt van de bezoeker zelf is en zo kan iedereen de leuke musea van Nederland ontdekken. Gezellig samen of lekker alleen: dit zijn vijf van onze favorieten.

Lees verder onder de advertentie

Ontdek hier de spelregels van de Museumweek.

Textielmuseum

Dat een museum allesbehalve saai en eenrichtingsverkeer is, bewijst het Textielmuseum in Tilburg. In de voormalige weverij komen creatieven samen om te laten zien wat er tegenwoordig allemaal met textiel mogelijk is. Zo blijft het ambacht behouden, wordt het doorgegeven aan de nieuwe generatie en krijgen wij als bezoeker een kijkje achter de schermen. Een museum en broedplaats ineen dus.

KM21

Bij KM21 gaat misschien niet direct een lampje branden. Deze tentoonstellingsruimte is onderdeel van het Kunstmuseum in Den Haag en je bezoek meer dan waard. Net als het in hetzelfde pand gelegen Fotomuseum trouwens – een combinatie is je zo wel heel makkelijk gemaakt. Je vindt in KM21 veel hedendaagse kunst, van bekende namen tot opkomend talent. Installaties, schilderijen, animaties... je blijft je verbazen. Op naar Den Haag dus! Lees meer over KM21.

Lees verder onder de advertentie

Depot Boijmans Van Beuningen

Misschien dacht je dat jij een flinke verzamelaar was, maar bij museum Boijmans Van Beuningen kunnen ze er ook wat van. Het depot is van buitenaf al iconisch op zich, maar binnen ligt het resultaat van 172 jaar verzamelen en jij kunt hier een uniek kijkje nemen. Er liggen meer dan 151.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen, gerangschikt over zes verdiepingen en veertien depotruimten met vijf klimaten. Bovendien zie je alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van zo’n enorme collectie. Zin om lekker te dwalen door het depot? Meer info over Depot Boijmans van Beuningen.

null Beeld Depot Museum Boijmans van Beuningen
Beeld Depot Museum Boijmans van Beuningen

Design Museum Den Bosch

Liefhebbers van design smullen van de tentoonstellingen in het Design Museum. Je vindt er voornamelijk design, sieraden en een prachtige keramiekcollectie van onder anderen Pablo Picasso. Maar naast al dit moois wordt er ook ingegaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van designers: hoe kan vormgeving bijdragen aan een betere wereld waar het gaat om duurzaamheid en inclusie? Onderwerpen om bij stil te staan en nog lang over na te praten onder het genot van een Bossche bol. Bekijk het overzicht van de tentoonstellingen in het Design Museum.

Lees verder onder de advertentie

Met de kids: het Scheepvaartmuseum

Hoog tijd om de kinderen wat cultuur bij te brengen? Begin low profile en altijd-goed met een bezoek aan het Scheepvaartmuseum tijdens de Museumweek. Voor alle leeftijden leuk en afwisselend genoeg. Kruip achter het roer van het enorme VOC-schip en bezoek de tentoonstelling over het verhaal van de walvis. Zin om op avontuur te gaan? Hier vind je meer info over het Scheepvaartmuseum.