WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Energiekosten besparen? Zó doe je dat met het isoleren van de kruipruimte in huis

Besparen op de energierekening is nooit mis. Al helemaal met het oog op de stijgende energiekosten is iedere paar euro minder op de eindrekening welkom. Heb je een kruipruimte in huis? Isoleer deze dan liever eerder dan later. Dat kan namelijk flink in de kosten schelen.

Houtkachel in de woonkamer | alternatieven voor de open haard

Kruipruimte

Niet iedere woning is voorzien van een kruipruimte. Voornamelijk huizen die voor 1980 zijn gebouwd, hebben een dergelijke ruimte onder de vloer op de begane grond van de woning. Deze plek is in de meeste gevallen toegankelijk via een luik. Een kruipruimte heeft meerdere functies, maar heeft in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft het weinig met kruipen te maken.

Verschillende functies

Het voornaamste doel is het creëren van een soort buffer tussen de grond en de woning, om zo bijvoorbeeld waterschade, ongedierte en schimmels buitenshuis te houden. Bij sommige woningen worden op deze plek ook de leidingen geplaatst. Op die manier zijn ze uit het zicht én beschermd. De leidingen die je hier veelal vindt zijn gasleidingen, waterleidingen, elektriciteitsleidingen en afvoerleidingen.

Energiezuinigheid

De meeste nieuwere woningen hebben geen kruipruimte meer, en dat heeft alles te maken met energiezuinigheid. Precies daarom is het isoleren van de kruipruimte – als je die wél hebt – van groot belang. Doe je dat niet? Dan trekt de koude lucht uit de vloer omhoog, en kan je huis dus sneller koud aanvoelen. Met extra stookkosten als nadelig gevolg. Door het isoleren van de ruimte voorkom je dit.

vtwonen 02-2021 | grote ronde lamp met verschillende kunstwerken met diepte, en houtkachel
Betonnen houtkachel vanaf € 6500,- (dekleinenvanhoff.nl). Grijze kunststof stoel Roly Poly van Driade € 410,- (kmpkantoormeubilair.nl). Papieren-bamboe hanglamp Bali, 80 cm (Ø) € 695,-, grote kunstlijst met wit reliëf 123x100x4 cm (lxbxd) € 629,-, kunstlijst wit rechts naast de kachel, 83x62x4 cm (lxbxd) € 449,-, linnen plaid 130×170 cm € 169,95 (hkliving.nl). Lijst met reliëfkunst op stapel hout € 199,- (urbannatureculture.nl). Zwart-witte collage, ingelijst, prijs op aanvraag (artinreturn.nl). Wit object vrouwenhoofd (vintagehoarder.com). Poef Sequoia bekleed met schapenvacht van Fredericia, 40×42 cm (Øxh) vanaf € 865,- (designtales.nl).

Door isolatie voorkom je dat koude lucht via de vloer het

huis in komt.

Isoleren

Wi je jouw kruipruimte (laten) isoleren? Welke isolatie passend is, is afhankelijk van eigenschappen zoals hoogte, toegankelijkheid, de vloer en meer. Door de isolatie creëer je een dichte laag tussen de ruimte en de vloer in huis. Hierdoor kan de koude, vochtige lucht niet langer naar boven. En dat heeft weer als gevolg dat de kosten dalen én de vloer zelfs zonder vloerverwarming warmer aanvoelt.

Investering

Door het isoleren van de kruipruimte zal de waarde van je huis stijgen, een bijkomend voordeel als je je huis ooit wilt verkopen. Dit komt omdat je woning een beter energielabel krijgt, waardoor het huis energiezuiniger is én dus voor een hogere prijs verkocht zal kunnen worden. Het isoleren kun je dus echt zien als een investering, zowel in je eigen wooncomfort als in je portemonnee.

nog meer: Wooninspiratie