Maak je huis winterklaar en bekijk de mogelijkheden voor isolatie

beeld vtwonen Beeld

Altijd een behaaglijk huis, geld besparen én milieubewust bezig zijn: je woning isoleren heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Met de beschikbare subsidie hoeft het tegenwoordig ook helemaal niet duur te zijn. Bovendien is het vaak binnen een dag gepiept! Daarom: maatregelen voor isolatie om je vandaag nog in te verdiepen.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met de Rijksoverheid

Isoleren is de eerste en belangrijkste stap naar een energiezuinige en duurzame woning. Bang voor veel gedoe of rommel tijdens de werkzaamheden voor de isolatie? Dat hoeft niet. Veel plekken in huis zijn zonder grote verbouwing prima te isoleren.

Isoleer de spouwmuur

Eén van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren is de spouwmuur, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, aan te pakken. Als die tussenruimte niet gevuld is met isolatiemateriaal, stroomt er continu lucht doorheen wat zorgt voor kou en tocht. Laat de spouw vullen met piepschuim, glaswolvlokken of ander isolatiemateriaal en de binnenmuren worden een stuk warmer. Oók fijn: je ziet achteraf niets van de ingreep en onderhoud van deze isolatie is niet nodig. Plus: je bespaart meteen op je energiekosten.

Lees verder onder de advertentie

Isoleer het dak

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Voor een hoekwoning is dat al gauw zo’n € 650 per jaar! De eenmalige investering die je doet om het dak te isoleren, betaalt zich dus dubbel en dwars terug via je energierekening. Niet één keer, maar ieder jaar!

Isoleer de vloer

Een goed geïsoleerde vloer kan zo een paar graden warmer aanvoelen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Vloerisolatie zorgt bovendien voor een constante temperatuur in huis en maakt je woning minder vochtig. De beste manier om je vloer goed te isoleren? Laat isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer bevestigen. Je moet hiervoor wél een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hebben (mét toegang). Als je handig bent, is dit een klus die je zelf kunt klaren.

Ga voor HR++ glas

Klaar met kou en tocht door de ramen? Vervang enkel en dubbel glas door HR++ glas. Daarmee houd je de warmte binnen en bespaar je gemiddeld € 380 per jaar op energiekosten. Het houdt bovendien geluiden van buitenaf tegen en ook het klimaat is er blij mee, want je stoot minder CO2 uit. Vanwege het dubbele glas met coating én isolerend glas tussen de platen isoleert HR++ glas extra goed. Moeten ook je kozijnen vervangen worden? Kies dan meteen voor triple glas, dat isoleert nog beter.

Lees verder onder de advertentie

Meer lezen over het verduurzamen van je huis? En benieuwd met welke verbeteringen je nog aan de slag kunt gaan? Op verbeterjehuis.nl vind je veel praktische informatie en isolatie-ideeën.

Bron: In samenwerking met de Rijksoverheid