Energie besparen in en om huis doe je zó

beeld vtwonen Beeld Weer verliefd op je huis | styling Fietje Bruijn | fotografie Barbara Kieboom
Beeld Weer verliefd op je huis | styling Fietje Bruijn | fotografie Barbara Kieboom

Wist je dat energie besparen helemaal niet moeilijk is? Er is namelijk van alles wat je kunt doen om je energieverbruik te verminderen. Kleine veranderingen en aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Van zonnepanelen tot simpelweg de verwarming lager zetten. Wij geven hier de beste energiebesparende tips.

Lees verder onder de advertentie

Isoleren om energie te besparen

Met een goede isolatie kun je veel energie besparen. Er is dan namelijk minder nodig om je huis te verwarmen en warm te houden. Isoleren klinkt misschien als een dure onderneming, maar zelfs tochtwering bij deuren en ramen maakt al verschil. Zo voorkom je dat koude lucht naar binnen waait. Natuurlijk kun je het ook groots aanpakken door bijvoorbeeld vloerisolatie of dubbele beglazing te installeren. Wat betreft energiebesparing behaal je met isolatie de grootste winst, het is daarmee de belangrijkste van de energie-besparen-tips. Zo voorkom je namelijk dat warmte uit je huis ontsnapt en dat kan tot wel honderden euro’s per jaar verschil maken. Het is dus zeker de moeite waard om er over na te denken. Ook het isoleren van kruipruimte in huis kan flink veel kosten drukken. Wil je weten of het relevant is voor jouw woning? Hier lees je er meer over.

Ketel vervangen

Heb je wel eens gekeken naar wat voor verwarmingsketel je hebt? Oude CV-ketels werken vaak niet zo energiezuinig dus misschien wordt het tijd om je ketel te vervangen. Kies dan voor een hoogrendementsketel (HR-ketel), dit is namelijk de zuinigste in zijn soort. Deze ketel behaalt zijn hoge rendement door het vocht uit verbrandingsgassen te gebruiken voor verwarming van het CV-water.

Overstappen op een HR-ketel kan een gemiddeld huishouden wel € 200 tot € 400 per jaar besparen. En dan is er nog de combiketel – die ook water verwarmt – die voor een nog grotere besparing kan zorgen. Maar het kan nóg zuiniger: op sommige combiketels kan namelijk ook een zonneboiler worden aangesloten. Deze verwarmt het water met behulp van de zon.

Lees verder onder de advertentie

Wek zelf energie op

Heb je de mogelijkheid om te investeren, dan kun je kiezen om zelf je energie op te wekken. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Op de lange termijn kun je daar veel mee besparen. Ze zijn zeer energiezuinig, omdat je zelf energie opwekt met behulp van zonlicht. Qua kosten kun je gemiddeld rekenen op zo’n € 5500 tot € 7300 voor een zonnepanelensysteem van tien zonnepanelen, inclusief montage.

Vloer EVC Rye per m2 € 39,99 (pag. 110). Elementenbank Family in roze, zoals hier opgesteld € 2965,- (pag. 47). Hocker Family € 419,- en dienblad Family € 99,- (pag. 47). Bijzettafels p/st € 79,95 (pag. 65). Wollen vloerkleed Nature Cord in ecru melé, vanaf € 535,- (pag. 105). Kussen Dot Round € 35,95, kussen Dot Square € 34,95 en kussen Carve € 34,95 (alles pag. 81). Tafellamp Marble in groen, voet € 82,50 en kap € 44,95 en vloerlamp Marble in groen, voet € 159,95 en kap € 65,95 (pag. 77). Transparante gordijnen op maat in stof Weave en kleur 2713, per meter € 27,99 (pag 87). Vaas en kast (com-anders.nl) Overig privébezit. Beeld Beeld: styling Caroline Manning, fotografie Jansje Klazinga
Beeld Beeld: styling Caroline Manning, fotografie Jansje Klazinga

“Misschien is het tijd om je ketel te vervangen. Kies dan voor een hoogrendementsketel (HR-ketel), dit is namelijk de zuinigste in zijn soort”

Lees verder onder de advertentie

Verwarming lager

Een makkelijke manier om veel te kunnen besparen is door zuiniger om te gaan met de verwarming. Zet hem ’s nachts altijd uit en overdag een graad of twee lager; je kunt best een warme trui aantrekken of een plaid op de bank leggen. Dit scheelt namelijk al flink. Gemiddeld gezien scheelt elke graad lager zo’n 7% in de kosten. Draai daarnaast de thermostaat een uur voor je gaat slapen naar beneden, zo snel koelt het namelijk niet af. En het is slim om alleen de ruimtes waar iemand zich bevindt te verwarmen. Zo verspil je geen warmte.

Wees zuinig met water

Water is kostbaar en dus is het slim om er verstandig mee omgaan. Vooral door minder warm water te gebruiken bespaar je energie. En dat merk je al snel op de waterrekening. Wist je dat bijna 20% van het gasverbruik op gaat aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken? Douche dus wat minder vaak en korter, dat kan al een hoop schelen. En kook met koud water, dat is zuiniger dan wanneer de ketel moet opwarmen om het water te verwarmen.

Apparaten: weg met energieslurpers

Ook apparaten kunnen de boosdoeners zijn van een hoge energierekening. Kijk maar eens rond in je huis. Gebruik je veel apparaten? Misschien zitten er wel energieslurpers bij, zoals een waterbed. Je kunt met een energiemeter meten hoeveel stroom er door een apparaat wordt verbruikt, zo herken je de grootverbruikers gemakkelijk en kun je ze waar nodig mogelijk vervangen.

Lees verder onder de advertentie

En dan is er nog het onzichtbare verbruik. Apparaten die in stand-by staan of die in het stopcontact blijven zitten, gebruiken soms ongezien veel stroom. Vooral oude opladers slurpen vaak energie. Trek daarom liever de stekker eruit.

Verlichting

Ook met het oog op verlichting kun je veel kosten besparen. Probeer je huis daarom slim te verlichten. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door bijvoorbeeld spaarlampen. Beter voor je portemonnee én het milieu. En laat lampen niet onnodig branden als je een ruimte verlaat. Als je langer van huis gaat kun je eventueel een timer instellen, zodat er een enkele lamp aangaat. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is.

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 10-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 10-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Slim wassen

Ook met zuinig wassen kun je energie besparen. Was bijvoorbeeld altijd op 30 of 40 graden. In de meeste gevallen is warmer niet nodig. En de meeste wasmiddelen wassen ook op deze temperaturen al goed schoon. Daarnaast kun je kiezen voor een wasmachine met een A-label. Laat de was liever drogen aan de waslijn, in plaats van een wasdroger te gebruiken.

Gebruik een energieverbruiksmanager

Met bovenstaande tips kun je al veel doen. Maar wil je actief aan de slag met het besparen van energie, dan is het prettig om te zien of wat je doet ook effect heeft. Dan biedt een energieverbruiksmanager uitkomst. Deze geeft namelijk goed inzicht in jouw energieverbruik en hoe goed je al bezig bent. Ook kan het je helpen om te zien wat je nog kunt doen om je verbruik te verminderen. Hier lees je meer over de energieverbruiksmanager en hoe je er een aanschaft.

Meer duurzame tips

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Duurzaam 4 handige tips voor de ultieme duurzame tuin

beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie 5 duurzame tips voor in de keuken

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

vtwonen college: slim indelen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Duurzaam Alles wat je wilt weten over de subsidie voor zonnepanelen

Bron: beeld 1: Weer verliefd op je huis | styling Fietje Bruijn | fotografie Barbara Kieboom | beeld 2: styling Caroline Manning | fotografie Jansje Klazinga