WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

We kunnen niet meer om de jaren 50 heen

Ronde vormen, vloeiende lijnen, triplexhout: fans van de serie Mad Men herkennen de stijl meteen. De jaren 50 zijn al een tijd een grote inspiratiebron voor interieurontwerpers. Het wordt ook wel mid-century design genoemd. Een fijne trend, want het doet nostalgisch aan zonder dat het stoffig oogt.

Mid-century design

Over welke periode mid-century design precies behelst, wordt nogal eens getwist. Het beslaat grofweg de de jaren 30 tot en met 60. Het design is echter zo tijdloos dat het anno 2019 nog steeds (en opnieuw) een belangrijke rol speelt. Mid-century design gaat over organische vormen, een liefde voor verschillende materialen en designers die vandaag de dag nog steeds onmetelijk populair zijn.

Understated en vloeiend

Mid-century design kenmerkt zich door een klassieke en een understated look zonder (onnodige) tierelantijnen. Nog een paar belangrijke dingen waarin deze stijl zich onderscheidt:

  • Functionaliteit is belangrijk: vorm volgt functie;
  • Vloeiende lijnen zonder poespas in zowel organische – als geometrische vormen;
  • Een minimum aan versieringen;
  • Gebruik van zowel traditionele – als meer ontraditionele materialen;
  • Verschillende – en contrasterende materialen worden naast elkaar gebruikt.

Ontwerpers uit die tijd maakten ook graag gebruik van plastic. Niet als vervanger van hout, maar om z’n eigen uitstraling. Traditioneel materiaal als hout werd vrijelijk gemixt met de meer onconventionele materialen als metaal, glas, plexiglas en triplex. Qua kleurgebruik varieert het van neutraal tot uitgesproken en wordt veel gebruik gemaakt van grafisch zwart en wit.
Een paar van de bekendste designers uit die tijd zijn Arne Jacobsen, Charles Eames en George Nelson. Slechts een greep, want de lijst is eindeloos.

Iconische stukken

Hoe verwerk je mid-century in een eigentijds interieur? Denk niet dat je huis nu een replica uit die tijd moet worden. Het is een behoorlijk kostbare hobby om authentieke stukken uit die tijd op de kop te tikken, ook al worden veel van die designitems nog steeds (na)gemaakt.

Begrijp de onderscheidende kenmerken van mid-century en probeer stukken te vinden die daarbij passen. Iconische stukken uit die tijd worden volop gekopieerd, dus de kans is groot dat je iets vindt wat past bij jouw levensstijl en budget. Met een in het oog springend vintage meubel, maar ook een nieuw opvallend meubel dat is geïnspireerd op deze stijl kom je een heel eind. Werk daar omheen. Het hoeft geen perfect op elkaar afgestemde verzameling te worden, maar probeer binnen een kleurschema te blijven. Dat geldt vooral voor het type hout dat je gebruikt.

Bron beeld: 1. Nordal | 2. Zuiver

nog meer: Wooninspiratie