WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houtkachel of open haard? Zo maak je de keuze

Wat staat het charmant, een houtkachel of open haard in de woonkamer of keuken. Het geknisper, de geur en de warmte van het hout zorgen gegarandeerd voor een aangename sfeer in huis. Weet jij het verschil tussen de twee warmtebronnen? Met dit stappenplan maak jij de juiste keuze.

Een daybed kun je gebruiken als logeerbed, als bank of om op te loungen

Stap 1: verschil tussen houtkachel en open haard

Een houtkachel is een losse, afgesloten unit die op verschillende plekken in een ruimte geplaatst kan worden, terwijl een open haard op een vaste plek wordt ingemetseld en – zoals de naam al doet vermoeden – niet is afgesloten.

In huizen waar nog geen open haard aanwezig is, wordt vaak voor een houtkachel gekozen vanwege de flexibele plaatsingsmogelijkheden, de veiligheidsnorm, het hoge warmterendement en de verschillende designs. Een houtkachel heeft dus aanzienlijk meer voordelen dan een open haard.

Grofweg kun je voor de volgende houtkachels kiezen:

 • Vrijstaande houtkachel: dit zijn flexibele houtkachels met een afvoerpijp aan de voor- of achterkant. Dit type kachel kan zowel staan als hangen en is verkrijgbaar in vierkante, rechthoekige of ronde vormen.
 • Inzet houtkachel: deze kachels worden op een vaste plek volledig in de muur geplaatst.
 • Tunnel houtkachel: een ingebouwde houtkachel, maar dan met een opening aan twee kanten. Deze houtkachel wordt daarom vaak in het midden van een ruimte geplaatst.
 • Inbouw houtkachel: dit type is een mix van de inzet- en tunnelkachel. De kachel wordt in een vaste unit aan de muur geplaatst, maar steekt een stuk uit waardoor hij vanaf verschillende kanten bekeken kan worden. Eigenlijk een moderne variant op de open haard zoals we die van vroeger kennen.
 • Buiten houtkachel: een losse houtkachel die bestand is tegen de elementen.

Shop deze buiten houtkachels

Stap 2: het warmterendement

In de regel geldt dat een open haard het laagste rendement heeft: 90 procent van de warmte verdwijnt via de schoorsteen de buitenlucht in. Een traditionele houtkachel doet het met 50 procent beter, maar is nog steeds geen efficiënte warmtebron. Gelukkig zijn houtkachels in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Een moderne variant heeft een rendement dat schommelt tussen de 70 en 75 procent. Duurdere modellen kunnen zelfs een rendement van 90 procent halen, mits het juiste hout wordt gebruikt en het vuur op de meest efficiënte manier wordt gestookt.

De winst in het rendement zit ‘m vooral in de verbrandingskamer: rook wordt bij moderne kachels nogmaals door het vuur gestuurd waardoor alle houtdeeltjes maximaal verbranden. Een ander trucje: frisse lucht die in de kachel wordt gezogen, wordt eerst opgewarmd voor het richting het hout wordt gestuurd. Dit zorgt voor een efficiënte verbranding. Houtkachels die voorzien zijn van een speksteen hebben nog een troef in handen: de steen heeft het natuurlijke vermogen om makkelijk op te warmen en lang warmte af te blijven geven.

Houtkachel in de woonkamer

Stap 3: het benodigde vermogen van de houtkachel

Kies je voor een houtkachel? Bedenk dan dat een te kleine kachel in een grote ruimte werkt niet, maar een te grote kachel in een kleine ruimte ook kan zorgen voor een laag rendement. Het vermogen van een houtkachel wordt gemeten in kilowatt (kW). Hoeveel kW jij nodig hebt, hangt af van de vierkante meters en de hoogte van de ruimte, isolatiekwaliteit en het doel van de kachel (sfeer of functioneel). Een handig overzicht waarmee je kunt bepalen welk type houtkachel jij nodig hebt, vind je hier.

Stap 4: juiste installatie

Een houtkachel kun je niet zomaar overal plaatsen. Houd daarom rekening met deze aandachtspunten:

 • Zorg voor een goed werkend rookkanaal. De afvoerpijp zorgt dat schadelijke stoffen naar buiten worden afgevoerd. Om dit proces in gang te zetten, is voldoende trekkracht essentieel. Zorg daarom dat de pijp niet teveel bochten bevat en regelmatig schoongemaakt wordt.
 • Plaats de kachel op een hittebestendige vloer of op een vloerplaat.
 • Zorg voor voldoende ruimte rond de kachel. Hoeveel ruimte dit is, hangt af van het type kachel. Laat je daarover informeren door de leverancier.
 • Zorg voor voldoende ventilatie. Frisse lucht is een basisbeginsel om een houtkachel goed te laten branden. Zonder frisse lucht geen vuur.
 • Ben je niet handig? Laat een monteur het werk voor je doen. Veel verkopers van houtkachels bieden ook de mogelijkheid om de installatie door een vakman te laten uitvoeren.
 • Houd rekening met de buren. De verbranding van hout kan voor veel last zorgen bij mensen met ademhalingsproblemen. Check daarom bij de buren of zij geen probleem hebben met een houtkachel en verdiep je ook in de regels die de gemeente heeft opgesteld voor de rookafvoer.

nog meer: Wooninspiratie