WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hittegolf alarm: houd je huis én hoofd koel bij hoge temperaturen

We maken al snel een vreugdedansje als het eindelijk warm weer is. Buiten is het genieten en we vieren de zomer volop, maar binnenshuis kan de temperatuur wel héél hoog oplopen. Zeker nu er een hittegolf in aantocht is. Geen pretje zo’n privésauna. Maar geen nood; ook al ben je niet gezegend met een verfrissende airco, met deze 10 zomer-geboden slaag ook jij erin om je huis én hoofd koel te houden tijdens hete zomerdagen.   

Schaduwplekken, zon, zomer
Zon, zomer, planten, schaduw, lichte woonkamer

1. Lucht enkel ’s morgens en ’s avonds

De hele dag je ramen open laten staan omdat dat ene windje misschién wel zou kunnen helpen, is geen goed idee. Op het verkeerde moment luchten, maakt je huis nog warmer. Zet je ramen daarom enkel open als de zon niet meer recht naar binnen schijnt en als de temperatuur buiten al een stuk lager ligt dan binnen. Vooral ’s ochtends heeft dit het grootste effect. Zet dan ook niet één raam of deur open, maar altijd minstens twee tegenover elkaar. Zo geniet je van een fris briesje en kan de koele lucht door je hele huis stromen. Ook ’s nachts je raam open laten doet wonderen, maar houd ze overdag dus dicht.

2. Beplant je tuin slim

Hoge en grote bomen planten zijn geen onmiddellijke oplossing voor al die warmte, maar je moet ergens beginnen! Een oplossing voor de lange termijn is het wel, én vooral ook een duurzame. Plant daarom een grote boom in je tuin die het huis en jezelf op termijn schaduw biedt.

3. Houd het donker

Om koelte te bewaren, kun je je gordijnen of rolluiken sluiten, maar daarmee creëer je al snel een broeikaseffect. Je ruimtes in huis donker houden helpt in eerste instantie wel, maar een nog betere optie is om te investeren in een lichtkleurige buitenzonwering die de warme zonnestralen weerkaatst. Zo laat je de binnentemperatuur flink dalen.

Shop slimme zonwering

4. Isoleer je muren en dak

Deze tip heb je niet binnen een paar minuten toegepast, maar is zeker de investering waard. Niet alleen in de warme zomer, ook in de winter is een goed geïsoleerd huis een echte redding. Waar het in de winter de kou buiten houdt, zorgt het er in de zomer voor dat de warmte niet kan binnendringen. Goede isolatie is dus in alle seizoenen een must. 

5. Kook en eet buiten

De hitte van kookplaten, ovens of airfryers kunnen we er in hoge temperaturen niet bij hebben. Als je binnenshuis kookt verhoogt dat de temperatuur namelijk nóg meer. Steek daarom liever de barbecue aan of maak een frisse salade. Dat scheelt weer enkele graden binnen. En ook nog eens hartstikke gezellig, toch?

6. Schakel elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten geven meer warmte af dan je denkt, zelfs als ze niet aan staan en in stand-by modus verkeren. Haal daarom de apparaten die je niet nodig hebt uit het stopcontact en doe zo min mogelijk lampen aan. Als je dit niet handig lijkt, investeer dan in energiezuinige apparaten. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder warmte het apparaat afgeeft. Gebruik grote apparaten zoals de wasmachine, droger of stofzuiger ook zo laat mogelijk op de avond om een hoge binnentemperatuur te vermijden.

7. Ga voor zomerproof beddengoed en interieur

Ook frisse lakens en een licht interieur verminderen de hitte wat. Kies daarom voor katoenen of linnen dekbedovertrekken en geen polyester dat juist warmte vasthoudt. Berg in je huis je plaids, spreien en decoratiekussens op, want dat doet de ruimte alleen nog maar warmer aanvoelen. Om ook in je interieur wat verkoeling te brengen, kan je je ruimte leuk decoreren met frisse kleuren zoals blauw, wit of lichtgroen. Krijg je meteen een strandgevoel van. Alleen die frisse zeebries moet je er zelf maar bij denken…

Shop luchtig beddengoed

8. Hang een vochtige doek voor je raam

Op het moment dat je je ramen eindelijk wagenwijd open kan zetten, zorg je voor wat extra verkoeling door een ijskoude, vochtige doek voor je raam te hangen. Maak de handdoek nat in ijskoud water, wring hem goed uit en hang ‘m op met een wasknijper of touwtje. Heerlijk!

9. Koel de ventilatorlucht

Tijdens warme dagen is de ventilator onze beste vriend. Maar omdat de ventilator de warme lucht eigenlijk gewoon laat rondcirkelen, moet je er iets meer uithalen. Om er een eigengemaakte airco van te maken, kan je een aantal flessen water invriezen en die voor je ventilator zetten. Een kom vol met ijsblokjes werkt op dezelfde manier. Frisse wind gegarandeerd!

Shop ventilators

10. Keep calm

En misschien nog het allerbelangrijkste: doe het rustig aan en drink veel water! Onderneem vooral geen zware inspanningen, zeker niet op het warmste moment van de dag. Kleed je luchtig aan in linnen of katoenen kleding en trakteer jezelf op véél verkoelende ijsjes. Ook frisse drankjes met munt en ijsblokjes in overvloed hebben een verkoelend effect. Als je nog steeds geen verfrissing voelt of gaat slapen in een snikhete slaapkamer, kan je je polsen en nek nat maken met ijskoud water. Daar knap je zeker van op. Maar als we één raad kunnen meegeven: geniet! Die berg was of poetsbeurt kan heus wel eventjes wachten tot het weer wat frisser is!

Producten die we aanraden

nog meer: Wooninspiratie