Het lijkt hier The Crown wel… Alles over de Engelse cottagestijl

Engelse ‘reclamation yards’ bezocht. Daar vind je oude bouwmaterialen en de leukste tweedehands spullen, zoals deze wastafel. Brocante spiegel en vintage jeu de boules-medaille uit Frankrijk aan de muur. Eronder twee oude haardblokken. Witte Tolix B2 locker, twee witte Tolix krukken, fabriekslamp en Jieldé muurlampen, alles verkrijgbaar bij Extra Vert. Hexagon vloertegels Winckelmans. Beeld

Die Engelse cottagestijl…. Verslind jij ook elk nieuw seizoen van The Crown? De Netflix-serie bezit alle ingrediënten die een goede serie nodig heeft: romantiek, intriges, een kijkje in de keuken van de royals en die typisch Britse sfeer. Dat landelijke sluipt beetje bij beetje ook onze interieurs binnen, al heeft die klassieke Engelse cottagestijl wel een modern jasje gekregen.

Lees verder onder de advertentie

De Engelse cottage

De knusheid van een Engelse cottage neemt je onmiddellijk mee naar een landelijke, rustige plek waar de tijd een beetje heeft stilgestaan en waar alle trends aan voorbij zijn gegaan. Maar de Engelse cottagestijl is meer dan dat. Het is een warm en huiselijk, en er wordt rijkelijk gestrooid met patronen, behang, natuurlijke materialen, vloerkleden en hier en daar een dierenprint.

Als je dit vergelijkt met de Franse landelijke stijl dan is de laatste vaak meer basic met een zachter kleurgebruik, terwijl de Engelsen mixen en matchen als geen ander. Het is traditioneel, maar zeker geen grandma style. En nu we meer thuis zijn dan ooit, kunnen we die huiselijke stijl steeds meer waarderen.

LEES OOK
5 series over interieur op Netflix die je niet wilt missen

Lees verder onder de advertentie

Typisch voor de Engelse stijl

Met een paar tools geef jij zelfs je appartement middenin de stad die warme Engelse cottagesfeer. Deze typisch Engelse details zetten je alvast op het goede spoor:

 • natuurlijke materialen
 • gedempte kleuren en ton-sur-ton (ook al is dat Frans…)
 • banken en fauteuils met een stoffen bekleding, eventueel met een losse hoes
 • bloempatronen
 • stoffen lampenkappen
 • combinatie van prints
 • antiek
 • landelijke eettafel
 • open boekenkast
 • niet te zware meubels

Cottagekleuren

In de cottagestijl voert de natuur de boventoon en dat is dan ook goed terug te zien in het kleurgebruik. Patronen zie je volop en mogen naar hartenlust gecombineerd worden, van Schotse ruit tot strepen en bloemenprints. Maar door de gedempte kleuren is het nooit too much. Wat die gedempte kleuren zijn? Denk aan zandkleuren, witten, aardetinten en hier en daar een uitschieter naar steenrood, korenblauw en flessengroen.

Lees verder onder de advertentie

Ben je bang dat het allemaal iets te klassiek wordt? Dan kun je de Engelse cottag stijl versoberen door Scandinavische elementen toe te voegen. Een goed voorbeeld van deze mix zie je terug in deze binnenkijker in Wellington.

Engelse cottagetuin

Liefhebbers van de Engelse stijl zullen bij het zien van de cottage tuinen ook happy worden. Hoe je zelf zo’n romantische tuin in cottagestijl aanlegt, wordt in deze video uitgelegd door tuinman Jurgen Smit. Uiteraard ontbreken de hanging baskets niet, is de rozenboog present en wordt er ook aandacht besteed aan de traditionele bestrating.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 13-2019 | Styling Wilma Custers (Features & More) | Fotografie Krista Keltanen