Handig om te weten: zo pak je verhuisdozen slim in

beeld vtwonen Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Verhuizen wordt door veel mensen gezien als een van de meest stressvolle gebeurtenissen ever. Alleen al de gedachte dat je je complete leven moet inpakken in verhuisdozen zorgt voor slapeloze nachten. Er zijn een aantal hacks waarmee je meest dierbare spullen en planten ongeschonden van A naar B krijgt.

Lees verder onder de advertentie

Pas op! Breekbaar!

Breekbare spullen, zoals serviesgoed en vazen, zijn vaak wat zwaarder, maar ook dierbaarder. Juist omdat ze onvervangbaar zijn of omdat je er flink wat geld voor hebt neergeteld, is het geen goed plan om te beknibbelen op de verhuisdozen. Zorg voor goede, sterke dozen die tegen een stootje kunnen. Vaak herken je de kwaliteit aan de kleur van het karton: die echt bruine dozen zijn van Kraft karton en de sterkste in hun soort.

Glazen en serviesgoed pak je natuurlijk goed in voordat ze in de verhuisdoos verdwijnen. Gebruik hiervoor bubbeltjesfolie en oude kranten, maar ook oude handdoeken, kleding, washandjes en sokken kunnen prima dienst doen als inpakmateriaal. Je mooiste glazen passen precies in een sok. Leg het allemaal goed tegen elkaar aan, zodat servies en glazen niet gaan schuiven in de doos. Want dat is vaak de oorzaak van gesneuveld glaswerk.

Boeken in een verhuisdoos

Een doos vol boeken is niet te tillen, zorg er bij het inpakken van verhuisdozen daarom voor dat de doos niet meer dan 20 kilo weegt. Er zijn speciale boekendozen die extra stevig zijn, maar vul deze ook niet tot de nok. Je kunt je collectie ook verdelen over meerdere dozen en de onderste laag elke keer met boeken vullen. Zo maak je het voor je verhuizers of voor jezelf niet te moeilijk. Ook een goede plek om boeken te verhuizen: een lege koffer! Deze zijn vaak stevig genoeg.

Lees verder onder de advertentie

De handigste manier van inpakken is om de boeken plat neer te leggen, de zwaarste onderin en daar bovenop de lichtere exemplaren. Tape van tevoren de onderkant nog even extra om doorzakken te voorkomen.

LEES OOK
Bekijk alle afleveringen van vtwonen verbouwen of verhuizen nog eens terug

Planten verhuizen

Hoe krijg je mooie Monstera ongeschonden van het oude naar het nieuwe huis? Die vraag wordt steeds meer gesteld nu onze woonkamers de laatste jaren groene oases zijn geworden.

Lees verder onder de advertentie

Geef de planten niet de dag voor de verhuizing nog water, want dat maakt ze alleen maar zwaarder. Stop hier dus een paar dagen van tevoren mee. Maak de potten meteen goed schoon, want zo vaak doe je dat misschien niet. Gedaan? Bind planten met grote, uitwaaierende bladeren dan heel voorzichtig bij elkaar met zacht woldraad en wikkel ze daarna in met inpakpapier of noppenfolie.

Kleine planten kunnen in een verhuisdoos, maar let op dat deze in de verhuiswagen niet onder een zware doos belanden. Grote kamerplanten kun je niet in verhuisdozen inpakken en deze zul je dus met beleid in een auto of vrachtwagen moeten zetten. Veel planten kunnen niet goed tegen temperatuurschommelingen, dus laat planten niet te lang buiten staan en geef ze een warme verhuisdeken die je met tape vastzet. Of zet ‘m een beetje klem in de auto of – als dat lukt – op schoot. Zo komen je groene vrienden ongeschonden aan op hun nieuwe stek.

Bron: beeld: Shutterstock

Lees verder onder de advertentie