WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Hollandse meesters van nu

De Hollandse meesters zijn tot ver over onze grenzen beroemd om hun kleurgebruik, lichtinval en de sublieme schildertechniek. Een paar grote namen zijn Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals, maar zij waren zeker niet de enige meesters uit de Gouden Eeuw. Hoe zit het eigenlijk met de Hollandse meesters van de 21e eeuw? Welke namen van jonge kunstenaars moet je zeker onthouden? We zochten het voor je uit.

schilderij Cas van Deurssen
Cas van Deursen – Ron, de waterpuzzelaar (Ron, The Waterpuzzler), 2019

Cas van Deurssen

Voor kunstenaar Cas van Deurssen bestaat schilderen uit meer dan alleen het gebruik van verf, kwasten en een schildersdoek. Zo laat hij bijvoorbeeld ook metaal, een gevonden polaroid en boodschappenbriefjes onderdeel zijn van de kunstwerken. Hij schildert, tekent, gebruikt Photoshop voor digitale kunst en schrijft ook gedichten. Dit multitalent ontving in 2020 de Buning Brongers Prijs voor jonge kunstenaars en werd genomineerd voor de Minerva Award for Fine Arts 2020.

Je vindt Cas op Instagram via @cas.vandeurssen

Kunstenaar Renske van Enckevort
Renske van Enckevort – Souvenirs (2014)

Renske van Enckevort

Beeldend kunstenaar, illustrator en schrijfster Renske van Enckevort haalt haar inspiratie uit om zich heen kijken. Naar mensen, naar kleuren, naar alles wat ze zelf om zich heen verzamelt in huis. Dit alles resulteert in schilderijen die laag voor laag ontstaan en uiteindelijk altijd een bepaalde lichtheid krijgen, hoe somber de thema’s soms ook zijn.

Volg Renske ook via Instagram: @renskevanenckevort

Portret van Vera Gulikers

Eva Gulikers

De kleuren spatten van de doeken van Eva Gulikers af. Ze won de Buning Brongers Prijs voor jonge kunstenaars, een award voor het best verzorgde boek en de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. Eva gebruikt voor haar metershoge doeken vooral pastellen, maar daar is weinig zoetsappigs aan. Ze durft te experimenteren met materialen en haar onbevangenheid leidt tot de mooiste werken.

Je kunt Eva ook volgen via Instagram @v_e_r_a_g_e_l_u_c_k

LEES OOK:
Ontdek het ambacht: schilderkunst van Claes Iversen

Rutger de Vries

Kunstenaar Rutger de Vries in etalage van de Bijenkorf
Kunstenaar Rutger de Vries aan het werk in een etalage van de Bijenkorf

Rutger de Vries brak door met een installatie op de Rijksakademie Open. Uit vier brandblussers werd verf gespoten in zwart, geel, magenta en cyaan. De levensgrote printer was een groot succes en dit concept werd nog vaak gebruikt, onder andere in deze etalage van de Bijenkorf. Inmiddels woont Rutger in Berlijn waar hij zich focust op kunstwerken die uit computergestuurde machines voortkomen.

Je vindt Rutger op Instagram via @perongeluk

Interviews en kunstwerken van nog veel meer hedendaagse Nederlandse kunstenaars vind je op hollandsemeesters.info.

nog meer: Wooninspiratie