WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dag zon: zo zoek je verkoeling op een balkon

Op een balkon kan het bloedheet worden, dat is vast geen nieuws als je er eentje hebt. Het grote verschil tussen een tuin en balkon is dan ook het oppervlak. Intense hitte voorkomen op weinig vierkante meters kan lastig zijn, maar wij helpen je graag het hoofd koel te houden.

vtwonen tuin special 2 2020 | tuin wand decoratie Franjes styling  | verkoeling op het balkon

Natuurlijke verkoeling

In een tuin heb je het gemak van de grond: je kunt er talloze planten in kwijt. Op een balkon zul je iets creatiever moeten zijn door de beperkte ruimte. Toch kan het geen kwaad om het balkon groen te maken. Planten hebben namelijk een verkoelende werking door de verdamping via bladeren. Werk dus de hoogte in met verticale tuinbakken en gooi deze vol met groene bloeiers. Of ga voor makkelijke balkonbakken. 

LEES OOK
Zo maak je een klein balkon toch groen

Verkoelende achtergrond

Als je graag van de zon geniet op het balkon, weet je dat de warmte van alle kanten kan komen. Niet alleen de felle zon, maar ook de opgewarmde muur geeft een hoop warmte af. Voor verkoeling op het balkon kun je de muur een lichte kleur geven. Verf ‘m bijvoorbeeld wit: dat stoot het licht (en dus de warmte) af én zorgt voor een vakantiesfeer op het balkon. Double score

Coole ondergrond

Wat voor de achtergrond geldt, geldt ook voor de ondergrond. Met een buitenkleed kun je de grond ook lichter kleuren. Kies er een die goed bestand is tegen verschillende weertypen, zodat je ‘m gewoon kunt laten liggen. Je kunt het kleed ook nat maken en dat zorgt weer voor heerlijk koele voeten. 

Weer de zon

Zeg ja tegen zonwering in de vorm van een parasol of schaduwdoek. En dan hoef je niet direct een zware parasolvoet de helft van het balkon in beslag te laten nemen. Tegenwoordig heb je heel handige balkonparasols die je aan het balkonhek kunt bevestigen. Als je kiest voor een schaduwdoek voor verkoeling op het balkon, dan heb je helemaal geen last van een paal. 

LEES OOK
Zo creëer je meer privacy op het balkon of (dak)terras

Verfrissend briesje

Fijn als het iets minder weer is, maar killing als het bloedheet is: veel balkons worden beschut door muren of zijn deels inpandig. Vaak kun je dan niet genieten van een verfrissend briesje. Omdat een balkon meestal niet al te groot is, is het helemaal geen gek idee om er een ventilator neer te zetten. Tegenwoordig heb je ook een ventilator met vernevelingsfunctie voor een extra verkoelende werking.

nog meer: Wooninspiratie