4x woonidee: zelfgebouwd huis van 18m2
Een zelfvoorzienend, zelfgebouwd huis: dat is een knappe klus. Voor de meeste een ver-van-mijn-bed-show, maar Jente kreeg het in haar huis van 18m2 voor elkaar. Daar kunnen we allemaal wat van leren.
1. Zelfvoorzienend wonen
Dit tiny house is naast zelfgebouwd, helemaal zelfvoorzienend: warmte komt van de houtkachel, energie van de zon, regenwater wordt gefilterd en er is een biologisch composttoilet dat geen water verbruikt. Bij het aanpassen of bouwen van een huis loont het om over dit soort dingen na te denken, niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor moeder natuur.
2. Twee-in-een
Een voordeel van een zelfgebouwd huis: alles kan zelf bedacht worden. Zo heeft Jente als hack in de kleine woning een kast en daybed in één gemaakt. Links hangen de jassen, rechts liggen de babyspullen en de lades bieden zelfs plek voor kampeerspullen.
LEES OOK
Help! Ik ben klusser. Zó zorg je voor een goede planning
3. Geen gemiste ruimte
Onder het platte dak bouwde Jente een slaapvide; die ruimte was er toch al. Met als extra voordeel dat het bed na het opstaan niet opgeruimd hoeft te worden. Een oude houten trap leidt naar de slaapvide én staat leuk voor de open kast die Jente zelf maakte van houten kratten en Lundia-kastonderdelen.
4. Badderen
Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een klein huis, maar een bad staat mooi – zeker met zo’n houten omkadering – én is praktisch bij het douchen in de lage ruimte.
BEKIJK DE HELE WONING
Binnenkijken in een zelfvoorzienend minihuis
Shop de stijl…
Bron: vtwonen special tiny houses 03-2021 | Fotografie Margriet Hoekstra | Tekst Renske Schriemer