4 tips om vorstschade aan je huis te voorkomen

beeld vtwonen Beeld

We moeten eraan geloven: winter is coming. Of je er nu van houdt of niet, de temperatuur is in de nacht al een paar keer tot onder het nulpunt gedaald. Hoogste tijd dus om je huis winterklaar te maken, want niemand zit te wachten op bevroren leidingen of lekkage. Met deze tips ben jij helemaal klaar voor koud winterweer en kun je vorstschade voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Zorg dat de waterleidingen niet bevriezen

We zetten het liefst de verwarming een tikkie lager vanwege de stijgende energiekosten, maar je kunt het best de verwarming op minimaal 15 graden laten staan (erg comfortabel is het natuurlijk ook niet om ‘m lager te zetten). Doe dit het liefst ook op de momenten dat je niet thuis bent. Zo blijft er altijd warmte door het systeem circuleren. Ook hebben cv-ketels vaak een anti-vriesstand. Goed om te onthouden dus als je geen bevroren waterleidingen wilt.

LEES OOK
Zo bescherm je planten tegen vorst en sneeuw

Sluit de buitenkraan af

Om te voorkomen dat de buitenkraan bevriest en barst, is het goed om de leiding van de buitenkraan leeg te laten lopen. Dit doe je door binnen de hoofdkraan dicht te draaien en daarna de buitenkraan te openen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Laat water makkelijk van het dak stromen

Even klimmen: blijft er water op het dak of in de dakgoten liggen? Het bevriezen hiervan kan schade aan het dak of de dakgoot veroorzaken. Zorg dus dat het water goed wegloopt en controleer regelmatig je dak op schade.

Check niet-geïsoleerde ruimtes

Heb je een kelder, bijkeuken of een andere ruimte die slecht geïsoleerd is? Deze kunnen in de wintermaanden erg koud worden. Vaak staan hier juist wel kwetsbare zaken. Denk aan een watermeter, hoofdkraan of wasmachine, die gevoelig zijn voor kou. Draai dus ook hier af en toe de verwarming aan of zorg voor een goede isolatie van de leidingen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de mooiste winterharde en wintergroene planten

Warmmakers voor in huis…

Bron: Beeld 1: Unsplash | Beeld 2: Unsplash

Lees verder onder de advertentie