7x dit kun je tegen droge lucht in huis doen
Last van een droge huid, prikkende ogen, hoofdpijn, een hoestje en/of vermoeidheid? Je denkt misschien al snel aan een verkoudheid, maar deze klachten zouden zomaar eens een heel andere oorzaak kunnen hebben. Droge lucht in huis kan namelijk de boosdoener zijn. Dat heeft alles te maken met het ‘klimaat’ van je woning.

Hoe ontstaat droge lucht in huis?
Als het koud is buiten – en dat kan nog weleens het geval zijn in Nederland – is het natuurlijk heerlijk om de kachel aan te zetten. De warmte van die loeiende verwarming in combinatie met koude, droge buitenlucht is alleen niet ideaal. Koude lucht heeft sowieso een lager vochtigheidsgehalte dan warme lucht. Zodra die lucht naar binnen komt, zorgt de centrale verwarming ervoor dat het vochtgehalte nog meer afneemt.
Gevolgen van droge lucht in huis
Water verdampt sneller in droge lucht, dus ook in je keel en longen. Daarnaast nemen je longen minder zuurstof op als er te droge lucht wordt ingeademd. Hierdoor kunnen er allerlei vervelende gezondheidsklachten ontstaan die lijken op een verkoudheid. Niet alleen mensen kunnen last hebben van droge lucht, ook huisdieren, planten en meubels.
Het luchtvochtigheidsgehalte in huis kun je meten met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 50 en 60 procent. Zakt deze onder de 40 procent, dan kunnen er klachten ontstaan. Hoe zorg je er dan voor dat je huis een fijn klimaat heeft om in te leven?
LEES OOK
Zó reinig je de lucht in huis (en overleef je het pollenseizoen)
Verwarming een tikje lager
De verwarming is vaak de grootste boosdoener als het om luchtvochtigheid gaat. Natuurlijk wil je van je huis geen vrieskist maken, maar probeer ervoor te zorgen dat je ‘m niet hoger zet dan 21 graden.
Radiatorbakjes
Herinner je je de ouderwetse radiatorbakjes nog? Door de bakjes met water op de verwarming te plaatsen, blaast er niet alleen warme, maar ook vochtige lucht de kamer in. Ouderwets, maar nog steeds effectief. Vul simpelweg een kommetje met water en plaats deze op de verwarming. Hoe meer, hoe beter.
Gezonde planten
Ook planten kunnen zorgen voor een fijne en gezonde leefomgeving. Planten kunnen een luchtzuiverende functie hebben en ook zorgen voor een beter vochtgehalte in huis. De een meer dan de ander, dus ga op zoek naar de meest gezonde planten, zoals de sansevieria of krulvaren.

Stoffen en stofzuigen
Heb je last van veel stof? Dit kan de klachten van droge lucht in huis verergeren. Zorg er dus voor dat je regelmatig in de weer gaat met een stofdoek en stofzuiger. Tegen stof van buiten kun je borstels onder de deur maken. Heb je een huisdier? Ook die nemen van alles mee naar binnen. Probeer het dier dus even goed schoon te maken voordat je bijvoorbeeld na een dag uitwaaien op het strand het huis in gaat.
LEES OOK
Stof in huis: dit gebeurt er als je het lang niet schoonmaakt
Doortochten
Ventilatie is superbelangrijk als het om droge lucht in huis gaat. Probeer dus zeker één keer per dag een raam open te zetten. Het liefst tegenover elkaar, zodat de boel goed doortocht. Is het koud buiten? Dan is tien minuten al voldoende om de droge lucht te vervangen door frisse lucht.
Lekker stomen
Ga je een warme douche nemen? Laat de ventilatie een keer uit en zet de deuren open. Het vocht zal zich door het huis verspreiden en niet in de badkamer blijven hangen. Voor schimmel hoef je dus niet direct bang te zijn. Of laat de afzuigkap een keer achterwege als je een eitje gaat koken. Zolang de rookmelder maar niet afgaat.
Luchtbevochtiger
Wil je er zeker van zijn dat je helemaal goed zit qua luchtvochtigheid in huis? Dan kun je een luchtbevochtiger, ook wel humidifier genoemd, kopen. Deze handige gadget beschermt jou en het huis tegen droogheid. Hier zit vaak ook een meter in, dus dan kun je ook meteen zien of je goed zit. Handig!