Hacks vriezer: multifunctionele ijsblokjeshouder
Er is nog veel meer mogelijk in de vriezer dan er een bak eten in te bewaren. Heb je bijvoorbeeld een restje tomatenpuree of bouillon over? Giet dit in een ijsblokjesvorm en vries het in. Zo heb je de kleine porties tomatenpuree en bouillon altijd bij de hand en voorkom je verspilling. Een andere handige hack met een ijsblokjesvorm, is kruiden bewaren. Hak je favoriete kruiden fijn, meng ze met olijfolie en giet het mengsel in een ijsblokjesvorm. Heb je het kruidenmengsel nodig, dan ontdooi je het. De meningen over de kwaliteit van olijfolie nadat je het hebt ingevroren lopen uiteen, maar over het algemeen blijft de smaak hetzelfde.
Georganiseerde vriezer
Als je regelmatig groentes of een hele maaltijd invriest, is het handig om overzicht te houden. Schrijf op de bakjes of hersluitbare zakjes niet alleen wat erin zit, maar ook de datum van invriezen. Je kunt een afneembare sticker op bakjes plakken of zelfs schilderstape gebruiken. Dan weet je altijd wat je in huis hebt en voorkom je dat het eten te lang in de vriezer blijft liggen. Vergeet niet alle lucht uit een hersluitbaar zakje te verwijderen. Voedsel dat blootgesteld wordt aan lucht droogt namelijk sneller uit.
LEES OOK
Behaaglijk borrelen: 9 barkrukken voor een sfeervolle keuken
Geld besparen met een volle vriezer
Als je de vriezer vol stopt, is er minder ruimte voor lucht. Elke keer als je de vriezer open doet, komt er warme lucht in. De warme lucht moet elke keer opnieuw gevuld worden met koude lucht en dat kost veel stroom. Hoe voller de vriezer, hoe minder ruimte er is voor lucht die koud moet worden. Op de lange termijn kun je zelfs geld besparen.
LEES OOK
Waarom je sommige pannen moet inbranden (en zo doe je dat)
Het juiste eten voor hacks in de vriezer
Voor elke hack geldt: weet wat lekker blijft in de vriezer. In sla, tomaten of reeds bereide spinazie zit bijvoorbeeld veel water. Als je die in de vriezer stopt, is de kans groot dat het papperig is als je het ontdooit. Zonde van het geld om het dan weg te moeten gooien. Bij een zelfgemaakte jam of saus maakt dit minder uit, want een wat papperige substantie is in dat geval geen probleem.
Eerst goed afkoelen
Voordat je iets in de vriezer stopt is het belangrijk om het eten goed af te laten koelen. Als je warm eten direct in de diepvries stopt, stijgt de temperatuur binnenin waardoor andere producten onbedoeld iets kunnen ontdooien. De vriezer moet harder werken om alles weer op temperatuur te krijgen, wat extra energie kost. Wacht dus rustig af tot het is afgekoeld, dan houd je zowel de etenswaren als energierekening onder controle.