WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo wordt een vintage vloerkleed weer als nieuw

Een vintage vloerkleed is een echte eyecatcher, maar vaak ook een flinke stofvanger en niet altijd even fris. Als je net zo’n tweedehands exemplaar op de kop hebt getikt, is het wel zo fijn om het kleed een opfrisser te geven. Zo komt ie ook weer helemaal tot zijn recht. Een vintage vloerkleed schoonmaken doe je op deze manier.

Vintage vloerkleed schoonmaken | herfstkleuren

Klop, klop

Om te beginnen doe je er goed aan om het vloerkleed eens flink uit te kloppen. Dat doe je het best met zo’n ouderwetse mattenklopper. Er kan zich namelijk een hoop vuil in hebben verzameld de afgelopen jaren. Denk aan zand, kleine steentjes en vooral heel veel stof. Perfect klusje om eventuele frustratie mee te uiten, want je mag even goed los gaan. 

LEES OOK
Vloerkleed-leed: over vlekken en stofnesten

Stofvrij maken

Het schoonmaken van een vintage vloerkleed is voorlopig nog niet voorbij. Vervolgens ga je namelijk aan de slag met de stofzuiger. Pak zowel de boven- en onderkant aan en neem er goed de tijd voor om al het vuil en losgeraakt materiaal op te zuigen. 

Vlekken

Als het vintage vloerkleed al op leeftijd is, dan is de kans groot dat er ergens wel een vlek te vinden is. Voordat je deze te lijf gaat, is het handig om te weten van welk materiaal het kleed gemaakt is. Je wilt er natuurlijk wel op de juiste wijze mee omgaan. 

Vaak kun je de vlek verwijderen met wat azijn of groene zeep, maar gebruik vooral geen agressief schoonmaakmiddel. Zo maak je de vlek alleen maar erger, omdat de kleuren er bijvoorbeeld door verbleken. Daarnaast kun je altijd beter deppen in plaats van wrijven. Is de vlek heel hardnekkig? Ga dan niet zelf aan de slag met een stoomreiniger, maar schakel een expert hiervoor in.

LEES OOK 
5 redenen om te kiezen voor een rond vloerkleed

Daar hangt een luchtje aan

Een vintage vloerkleed ruikt logischerwijs niet naar bloemetjes. Om de boel toch wat op te frissen, kun je het kleed inspuiten met een deel water en azijn. Ruikt op het moment zelf alles behalve lekker, maar azijn zal andere geuren neutraliseren. Laat het vloerkleed bij droog weer het liefst buiten opdrogen. Kan ie meteen extra doorluchten! 

Opheldering

Heb je een tweedehands vloerkleed gescoord met prachtige kleuren? Dan kun je deze weer ophelderen door baking soda te gebruiken. Maak een mengsel van het poeder met water en gebruik een zachte borstel om het kleed hiermee te behandelen. Zodra je de boel wegpoetst, zul je merken dat de kleuren een stuk intenser zijn.

nog meer: Woonaccessoires