Kringen op een antieke tafel? Zo kom je er vanaf

beeld vtwonen Beeld

Een antieke tafel van eiken- of grenenhout weet in iedere kamer te pronken, maar wél in ruil voor de nodige oplettendheid. Het neerzetten van glazen op de tafel is namelijk niet zonder gevolg, want voor je het weet zitten er kringen in het hout. Hoe je er makkelijk vanaf komt? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Föhnen

Zijn de kringen nog vrij nieuw? Dan heb je geluk. Er zijn een aantal manieren waarmee je deze vochtkringen kunt laten verdwijnen. Eentje daarvan is met de föhn. Leg een droge handdoek op de antieke tafel en richt de föhn een tijdje op de plek waar de kringen zich bevinden. Hetzelfde kun je doen met een strijkijzer. Laat ‘m goed warm worden en strijk een aantal seconden over de handdoek. Door de hitte van de föhn of het strijkijzer drogen de vochtkringen op.

Zout

Zout kan ook een oplossing zijn voor kringen op een antieke tafel. Meng een theelepel zout met een eettepel water en breng het goedje aan op een schone doek. Wrijf het zout voorzichtig over de vochtkringen tot ze verdwenen zijn. Precies hetzelfde kun je doen met een toef witte tandpasta. Zijn de kringen helemaal weg? Maak de tafel dan even schoon met een vochtige doek en maak ‘m goed droog. Zout en tandpasta kunnen namelijk ook in het hout trekken en de tafel beschadigen, zonde!

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

Handige tips voor het onderhouden van een houten tafelblad

In de olie

Zijn de kringen of beschadigingen op de antieke tafel hardnekkig of zijn het er gewoon te veel? Dan is het soms beter om te tafel opnieuw te behandelen met houtolie. Je hebt hiervoor ontvettend schoonmaakmiddel, een fijne ijzerspons, oude doek en houtolie nodig. Maak de tafel eerst goed schoon met ontvetter. Vaak komt de bovenste laag van de tafel dan los en kun je de kringen in de richting van de houtnerf wegschuren met de spons. Maak de tafel daarna opnieuw schoon met warm water en laat ‘m goed opdrogen. Hierna kun je de houtolie met een doek aanbrengen op de tafel.

Beschermen

Als je antieke tafel straks weer straalt als nooit te voren, dan is het slim om ‘m goed te beschermen. Gebruik altijd onderzetters, of er nu koffie, thee, water of bubbels op tafel staan. Kijk bij het schoonmaken van de tafel uit voor kleddernatte vaatdoeken. Hout heeft nou eenmaal snel de neiging om water op te nemen.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

styling Dit zijn de meest gebruikte houtsoorten en hun effect

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

shopping 6x gloednieuwe items met een vintage look

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

styling Hout werkt: 3 verschillende sferen met hout

beeld vtwonen Beeld

shopping Mix and match: modern en vintage

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 2020-11 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Jansen