Vloerkleed-leed: over vlekken en stofnesten

Bank Aikon Lounge, inclusief armsteun (designonstock.com). Vloerkleed van Louis de Poortere uit de serie Mad Men (vloerkledenwinkel.nl). Salontafel marmerlook, 40,6×100 cm (hxØ), rond kussen, goudkleurig velvet kussen (polspotten.nl). Loungestoel velvet, plaid , witte vaas met oor, kleinere vaas van Loods 5 Design (loods5.nl). Hoge vaas, staande lamp (hkliving.nl). Beige Poef Sandared, grijze poef, lijst Hovsta (ikea.nl). Lamp op marmeren schouw (maisonnl.com). Lamp in vensterbank (dutchbone.com). Vaas met oren (neeflouis.nl). Kandelaar op tafel (vtwonen.nl). Overigprivébezit. Beeld JA | vtwonen 02-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 02-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Een vloerkleed is een onbetwiste sfeermaker in huis. Pas als hij er even niet ligt besef je ineens hoe onmisbaar hij is. Een vloerkleed verbindt, werkt geluiddempend, geeft kleur én zorgt voor warme voeten. Twee minpunten: er zit zo een vlek in en het is een broeinest van stof, haren en chipsresten.

Lees verder onder de advertentie

Vloerkleed stofvrij maken

Ook al zijn er geen vlekken of ladingen stof te bespeuren, toch is het belangrijk om twee keer per week het vloerkleed te stofzuigen en regelmatig buiten uit te kloppen. Stofzuigen doe je bij voorkeur met een speciaal mondstuk en anders altijd met ingetrokken borstels. Gebruik geen robotstofzuiger en zeker geen roterende borstels, daar beschadig je het kleed mee.

Uitkloppen

Het ligt natuurlijk een beetje aan het formaat en het gewicht van je vloerkleed, maar meestal heb je voor het uitkloppen wel een extra paar handen nodig. Laat hem buiten lekker wapperen en gebruik een ouderwetse mattenklopper. Blijft het voorlopig droog? Hang het vloerkleed dan over een muur, waslijn, balkon of een paar stoelen en laat het kleed zo nog een uur of twee luchten. Zo komt de frisse lucht tot in de vezels en is het kleed zo weer schoon.

LEES OOK
Voetjes op de vloer: deze 8 vloerkleden wil je nú neerleggen

Lees verder onder de advertentie

Vlekken verwijderen

Een vlek is zo gemaakt, maar gelukkig ook vaak weer snel verwijderd. Probeer er in ieder geval altijd zo snel mogelijk bij te zijn en laat de vlek niet te lang intrekken, dat kost je daarna alleen maar meer tijd. En misschien zelfs je kleed.

  • Maak de plek met de vlek eerst altijd stofvrij, dan pakt het schoonmaakmiddel beter. Eerst even stofzuigen dus.
  • Welke schoonmaakmiddel je gebruikt, ligt natuurlijk aan de vlek. Rodewijnvlekken bedek je eerst met een vel keukenpapier om zo het meeste vocht op te laten nemen. Een beetje deppen mag. Strooi er daarna een flinke laag zout op en zuig dit na 20 minuten op met de stofzuiger. Zijn etensresten de boosdoener? Dan kun je naast tapijtreiniger ook met baking soda of een zelfgemaakt schoonmaakmiddel aan de slag.
  • Probeer het schoonmaakmiddel altijd eerst even uit op een plek die het minst zichtbaar is. Bijvoorbeeld onder de bank of de salontafel. Het kleed kan soms verkleuren of minder mooi worden door te hard wrijven. Wrijven is sowieso niet handig, deppen is het toverwoord.
  • Sommige vloerkleden kunnen in de wasmachine, dit staat dan meestal op de onderkant van het kleed vermeld. Dit is natuurlijk alleen een optie bij een niet al te groot en zwaar kleed, anders overlaad je de wasmachine en heb je er een groter probleem bij.
  • Gaan de vlekken er niet uit of wil je het vloerkleed eens goed laten reinigen? Dan kun je dit ook uitbesteden. Daar hangt best een prijskaartje aan, maar bij een wat duurder vloerkleed is dat het geld zeker waard.

Tijd voor een nieuw vloerkleed?

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 02-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek