Een kat of hond in huis? Zo kies je het beste tapijt

Hanglamp Woody van bruin metaal, 35×8 cm (Øxh) exclusief lichtbron € 99,-, (ook verkrijgbaar in formaat 27×8 (Øxh € 79,99). Vloerkleed Stepping Stones, 160×230 cm € 179,-. M.m.v. sofacompany.com (fauteuil), couleurlocale.eu (salontafel), vtwonen.nl (vaas). Overig privébezit Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | productie Tanja Saarberg
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | productie Tanja Saarberg

Een kat of hond en een tapijt is niet per se de beste combinatie. Elk katten- en hondenbaasje zal het beamen: interieur en huisdieren gaan niet altijd samen. Hoewel je een paar interieurongemakken best over hebt voor je viervoeter, zijn er gelukkig óók manieren om de schade te beperken. Als je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een tapijt als je een hond of kat hebt, heb je al een flinke slag gemaakt.

Lees verder onder de advertentie

Hond of kat op een laagpolig tapijt

Regel nummer één als je een hond of kat hebt: ga voor een laagpolig vloerkleed of tapijt. Dit betekent dat de kleine ‘haartjes’ van het tapijt korter zijn dan 1 centimeter en soms zelfs korter dan 5 millimeter. De haren van je viervoeter krijg je er dan een stuk makkelijker uit. Bij een hoogpolig tapijt worden de haren namelijk helemaal opgenomen in het kleed, waardoor je ze moeilijker uit het kleed krijgt. Het werkt alleen in je voordeel als je onverwacht visite hebt. Wat niet weet, wat niet deert, maar voor de lange termijn is het natuurlijk niet zo hygiënisch. Nóg een voordeel van een laagpolige versie: honden en katten raken met hun kleine nagels niet zo snel verstrikt in de kleine lussen. Het is dus prettig voor je viervoeter, maar ook voor een langere levensduur van het tapijt.

Een strategische kleur

Om de haren wat minder op te laten vallen, kun je slim inspelen op de kleur van de vacht. Verliest je hond of kat witte haren? Dan zijn zwarte tapijten een absolute no-go, maar is een wit tapijt je grootste vriend. Nou is dat bij een zwarte of witte viervoeter misschien nét iets makkelijker dan als je een roodharige kat in huis hebt. Voordat je naar de winkel rent om een feloranje kleed aan te schaffen, kun je ook voor een toffe print kiezen. Dan ben je niet gebonden aan een vaste kleur, maar vallen de haren toch een stuk minder op.

Tapijt schoonmaken

Als je viervoeter regelmatig met modderpootjes het huis in rent of de neiging heeft om zo af en toe te spugen, krijgt het tapijt het zwaar te verduren. Een wollen tapijt is dan niet zo handig, want dat krijg je moeilijk schoon. Ook hiervoor is het laagpolige tapijt de beste keuze, zolang-ie maar niet van wol is. Zijn er toch vlekken op je tapijt gekomen? Balen, maar geen reden tot paniek. Met deze tips krijg je de vlekken er weer uit.

Lees verder onder de advertentie

Geurtjes neutraliseren

Wanneer je natgeregende viervoeter op het tapijt gaat liggen, kun je rekenen op nare geurtjes. Wat dat betreft is bamboe echt een uitkomst. Dat neutraliseert de geur en zorgt er tegelijkertijd voor dat de stijl van je huis niet achteruit gaat. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je viervoeter niet kletsnat is of net iets vaker dan gemiddeld spuugt, want veel vocht moet je juist bij een bamboe tapijt zien te voorkomen. Is bamboe in combinatie met je viervoeter een te groot risico? Dan is er gelukkig altijd nog azijn om geurtjes te neutraliseren.

SHOP
Ontdek vloerkleden in de vtwonen shop

Speciaal voor je viervoeter…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 11-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee