Handdoeken mooi én zacht houden: dit is hoe je ze wast

wasmiddel poeder in fles – 750ml – 6,95 (Dille & Kamille), Vershoudknijpers Eco Friendly – zwart – 1,95 (Mijn stijl) Beeld JA (schoonmaakartikelen) | Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti

Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan handdoeken met het effect van een goede scrubbeurt, lekker hard en crunchy, heeft de meerderheid liever een donzige en zachte handdoek na het douchen. Na verloop van tijd lijken handdoeken toch een beetje hun magie te verliezen. Maar met de juiste handelingen tover je die zachtheid gewoon weer terug. Handdoeken wassen om ze mooi en zacht te houden doe je zo. 

Lees verder onder de advertentie

Handdoeken in bad

Nieuwe handdoeken nemen minder goed vocht op dan oudere handdoeken. Dit komt door een waslaag met chemische stoffen die fabrikanten op de handdoeken aanbrengen om ze mooi te houden in de winkel. Voordat je nieuwe handdoeken gaat wassen kun je ze het best eerst een uur of twee laten weken in een bad met water en natuurazijn. Ook oude handdoeken kun je laten meeweken, zo krijgen ze een oppepper. Azijn is namelijk ook een goede kleurbeschermer.

De waslaag zal door het azijnbad van de handdoeken verdwijnen. Schrik niet als het water de kleur van de handdoeken overneemt, dit kunnen de laatste resten textielverf zijn.

LEES OOK
Zo vaak zou je je handdoeken moeten wassen

Lees verder onder de advertentie

Handdoeken wassen

Handdoeken was je het best op 60 of 90 graden. Voor de wekelijkse was kun je 60 graden aanhouden. Dit is voldoende om de bacteriën in de handdoek te doden. Eens in de zoveel tijd kun je kiezen voor een programma op 90 graden. Zo ben je er nog zekerder van dat alle bacteriën verdwijnen én spoel je ook de wasmachine zelf een stuk schoner. Jij blij, handdoeken blij, wasmachine blij.

Veel mensen gooien veel wasmiddel in de wasmachine. Want hoe meer wasmiddel, hoe schoner de was, toch? Niets is minder waar. De kwaliteit van de handdoeken zal er niet op vooruit gaan bij het gebruik van te veel wasmiddel. Dit is overigens ook de reden dat de resterende tijd op de wasmachine vaak niet klopt. Doseren kan soms lastig zijn, daarom zijn wascapsules ideaal.

Verzachtende werking

Wasverzachter zorgt natuurlijk voor een heerlijke geur en een fijne, zachte was. Toch kun je het beter skippen als je handdoeken gaat wassen. De wasverzachter vormt namelijk een laag op de vezels van de handdoeken, waardoor de handdoeken minder kunnen absorberen. De kwaliteit ervan gaat er dus niet op vooruit. Wil je toch genieten van extra zachte handdoeken? Dan kun je een scheutje azijn bij de was gooien. Over de geur hoef je je niet druk te maken, die is gewoon verdwenen na de wasbeurt. Maar zacht zijn de handdoeken wel! Geen chemische goedjes in je handdoeken? Zo maak je zelf milieuvriendelijk wasmiddel.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
7x zo kom je door je berg was heen

Handdoeken drogen

Handdoeken kun je het best drogen in de wind of de droger. Zo blijven de handdoeken heerlijk zacht. Om het absorberend vermogen van de handdoeken zo goed mogelijk te behouden, haal je de handdoeken iets eerder uit de wasdroger. Laat ze niet kurkdroog worden, maar hang ze nog enigszins vochtig aan een wasrek. Een extra stap, maar je handdoeken blijven wel mooier.

Zo maak je het af

Nu de handdoeken heerlijk zacht zijn opgedroogd, is het belangrijk om ze netjes op te vouwen (of nog beter: oprollen!) en op te bergen. Prop ze niet nog vochtig op in een hoek, want dan is de kans groot dat de handdoeken gaan stinken naar de welbekende natte hond. Door handdoeken luchtig op te rollen behoud je zo lang mogelijk het zachte gevoel. Strijk handdoeken nooit. Het is, naast zonde van de tijd, slecht voor de kwaliteit van de handdoeken. De hitte tast namelijk de vezels aan.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De wasmachine schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

Sommige mensen gooien een handdoek na een keer gebruik direct in de wasmachine, anderen doen er weken mee. De basisregel is: was handdoeken minstens één keer per week. Je komt dan wel helemaal schoon uit de douche, maar in zo’n handdoek komen toch zeepresten en huidschilfers terecht. Omdat ze vaak vochtig worden weggehangen in een warme badkamer is het dé broedplaats voor bacteriën. Gebruik een handdoek dus liever niet vaker dan drie keer achter elkaar en gooi ‘m daarna in de wasmand.

(Schoonmaak)hulpjes shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 13-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge