Waarom de resterende tijd op de wasmachine bijna nooit klopt

null Beeld vtwonen 04-2019 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 04-2019 | productie & styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans

Misschien herken je het: je staat op het punt te vertrekken en door die ‘5 min’ op het display van de wasmachine besluit je nog even te wachten. Alles is immers beter dan de natte was nog uren te laten liggen. Alleen duren die vijf minuten zelden écht vijf minuten. Hoe komt dat?

Lees verder onder de advertentie

Zo berekent de wasmachine de resterende tijd

De wasmachine is een hartstikke slim apparaat. Zo heeft-ie bijvoorbeeld een beladingssensor, die ervoor zorgt dat er genoeg water is om de klus te klaren: niet te veel, niet te weinig. Ook meten sommige wasmachines hoeveel wasmiddel er nog in de trommel zit. Heb je net iets te veel wasmiddel gebruikt, dan moet er extra water worden toegevoegd om al het schuim weer weg te werken. En tja, dat heeft de timer dan weer niet vooraf bedacht. De timer wordt pas later in het proces geconfronteerd met de last-minute klusjes en dat kost nu eenmaal tijd.

LEES OOK
Do it yourself: handige wasmachinekast

Toch op tijd

Ben jij zo stipt op de tijd dat je de touwtjes liever in eigen handen hebt? Om te voorkomen dat de wasmachine voor verrassingen komt te staan – en jij dus ook – kun je de sensoren een handje helpen. Was lichte (shirts) en zware items zoals spijkerjasjes bijvoorbeeld los van elkaar. De sensoren kunnen namelijk best in de war raken van de combinatie tussen zware en lichte items wanneer de wasmachine berekent hoeveel tijd er nodig is. Ook handig: éérst de was in de trommel doen, daarna pas het programma kiezen. Helpt dat ook niet? Dan zit er niks anders op dan een extra kop thee te drinken voordat je de deur achter je dicht kunt trekken.

Lees verder onder de advertentie

Handig bij de wasmachine…