WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat zijn de voor- en nadelen van een pvc vloer?

De pvc vloer is immens populair. Dat is niet zo gek, want hij is duurzaam, makkelijk schoon te houden en beschikbaar in talloze dessins. Maar, net zoals elke vloersoort, heeft ook de pvc vloer naast vele voordelen ook wat nadelen. Wij zetten de plussen en minnen voor je op een rij.

koffietafel boek
PVC Vloer Basic Light Grey, 91,4×45,7 cm, dryback per m² € 41,95, click per m² € 54,95. M.m.v. loods5.nl (zwarte salontafel van Loods 5 Goods), basiclabel.nl (bijzettafel Pebble betonlook van vtwonen), sissy-boy.com (zachtgroene vaas, vaas  met meerdere halzen, kristal, gemarmerde kom), letoile.store (presse papier bloem, kandelaar).  Overig privébezit.

Wat is pvc eigenlijk?

Pvc is een afkorting van ‘polyvinylchloride’. Een pvc vloer wordt gemaakt van verschillende lagen kunststof en heeft een beschermende toplaag. Of je nu gaat voor visgraat, recht of vierkant en voor hout-, terrazzo of betonlook: pvc komt in allerlei stijlen en maten. Door de huidige technieken is het bijna niet te onderscheiden van ‘the real deal’.

Sterk en comfortabel

Pvc vloeren zijn sterke, duurzame vloeren. Pvc dempt, is zacht onder de voeten en waterbestendig. Door de sterke toplaag kan de vloer maar liefst 25 jaar meegaan. Dat maakt ‘m veel sterker dan laminaat, vinyl of tapijt. Als kers op de taart is pvc perfect te combineren met vloerverwarming. Hieronder zetten we alle voordelen nog even op een rij.

De voordelen van een pvc vloer

1. Makkelijk schoonmaken

Stoot je een vol glas om of belandt er een bord pasta op de grond? Met pvc hoef je niet te stressen, want de vloer is niet bang voor een vlek of spat water hier of daar. Doekje erover en weg is het. Ideaal in gezinnen met jonge kinderen of als je zelf ook nog weleens een koprol maakt. De pvc vloer is daardoor ook zelfs geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer en keuken.

2. Lange levensduur

Een pvc-vloer koop je voor het leven, bij wijze van spreken dan. Door het clicksysteem is de vloer ook nog eens handig uit elkaar te halen en weer terug te leggen. Zo overleeft de vloer met gemak meerdere verhuizingen.

3. Slijtvast

Aan een houten vloer zie je na verloop van tijd precies waar er veel wordt gelopen of met stoelen wordt geschoven, een pvc vloer daarentegen blijft zoals ie is. Dankzij de toplaag is pvc oersterk en slijtvast, vandaar dat het materiaal ook vaak wordt gebruikt in bedrijven en publieke ruimtes.

4. Geschikt voor vloerverwarming

Een houten vloer is niet altijd geschikt voor vloerverwarming en als het al kan dan moet de warmte zich nog een weg weten te banen door het dikke hout. Bij een pvc vloer heb je wel de looks van een houten vloer, maar de voordelen van het warmtegeleidende materiaal. Altijd warme voeten klinkt heel aanlokkelijk en is met pvc gewoon mogelijk.

LEES OOK
​​Mooi en praktisch: de 4 voordelen van een pvc vloer

De nadelen van een pvc vloer

Nu denk je misschien: wat is het addertje onder het gras? Gelukkig valt dat reuze mee. Maar toch zitten er, net als bij elke vloer, een paar nadelen aan pvc.

1. Prijzig

Goedkoop is duurkoop. Omdat een pvc vloer een relatief lange levensduur heeft, is de vloer iets duurder dan gemiddeld. Je moet al snel rekening houden met € 40 per vierkante meter. Wanneer je de vloer wil laten leggen en egaliseren, wordt het kostenplaatje nog iets hoger.

2. Dunne vloer

Pvc vloeren zijn vaak maar een paar millimeter dik, waardoor oneffenheden snel te zien zijn. De staat van de ondervloer heeft dus veel effect op het eindresultaat. Is jouw vloer niet niet loeistrak? Dan is het echt zaak om eerst met egaliseermiddel aan de slag te gaan voordat de pvc vloer kan worden gelegd. Dit geldt voor alle soorten vloeren, behalve voor een houten vloer. Hierop kun je eerst een egale houten ondervloer, bijvoorbeeld van spaanplaat, leggen.

Ligt de pvc vloer er mooi in? Houd ‘m dan ook zo en gebruik viltjes onder de meubels en speciale pvc reinigers. Ook schoonloopmatten bij de buitendeuren zijn geen overbodige luxe. Pas wel op met rubber: als je dit materiaal langdurig op de vloer legt, kan pvc verkleuren.

LEES OOK
7x slimme tips om op te letten bij het kiezen van de vloer.

3. Soms schadelijke stoffen in pvc

Pvc vloeren bevatten soms giftige stoffen zoals vinylchloride en dioxines. Hier hoef je niet meteen heel erg van te schrikken, maar het is wel slim om bij de aanschaf te kijken of deze stoffen erin zitten. Dit is met name het geval wanneer je kiest voor een goedkopere vloer of een vloer die buiten Europa wordt gemaakt. Bij de pvc vloeren van vtwonen hoef je hier niet bang voor te zijn.

4. De pvc vloer is niet makkelijk om zelf te leggen

Een laminaatvloer is zo gelegd, maar een pvc vloer vraagt om iets meer handigheid. Zeker als de vloer gelijmd moet worden, kun je beter een vakman inschakelen. In veel gevallen zal de vloer ook geëgaliseerd worden met een ondervloer, zodat hobbels geen kans maken.

Waar je nog meer rekening mee kunt houden…

Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en is je keuze gevallen op de pvc vloer? Dan hebben we nog een paar handige tips voor je:

  • Twijfel je over de kleur? Vraag een vloerstaal aan om het alvast in huis te leggen. 
  • Laat je niet leiden door trends. Immers, een vloer ligt er voor een langere tijd. Kies voor een tijdloos design en iets wat jij écht mooi vindt.
  • Wil je flexibiliteit en de vloer op een later moment veranderen? Kies dan voor click-pvc. Verlijmde haal je er niet zo makkelijk uit.
  • Ga je voor plak-pvc? Houd er rekening mee dat de vloer waarschijnlijk moet worden geëgaliseerd. Dat moet even drogen, waardoor je ongeveer een halve dag niet op de vloer kan lopen.

nog meer: vloeren