Zo kun jij het ook: tips om laminaat te leggen als een pro

beeld vtwonen Beeld

Ben je van plan om zelf laminaat te gaan leggen? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Laminaat moet heel wat jaren meegaan, dus het leggen kan maar beter goed gebeuren. Met deze tips kun jij laminaat leggen als een professional! 

Lees verder onder de advertentie

Laminaat en ondervloer kiezen

Voordat je laminaat kunt gaan leggen, moet je natuurlijk laminaat hebben. Die keuze kan moeilijk zijn, want de opties zijn eindeloos. Een shortlist maken met alle soorten laminaat die je mooi vindt, kan je helpen met die keuze. Als je eenmaal laminaat hebt gekozen met de juiste looks, laat je dan adviseren over de ondervloer. Deze kunnen namelijk verschillen per huis.

LEES OOK
Keuzes… Wordt het visgraat parket of toch laminaat?

Acclimatiseren

Nu het laminaat en de ondervloer binnen zijn, doe je er verstandig aan om het laminaat eerst te laten acclimatiseren. Leg het laminaat in de verpakking plat op de grond in de ruimte waar je het wilt leggen en laat het zo’n 48 uur wennen aan het klimaat van de ruimte. Zo zorg je ervoor dat het laminaat in topconditie blijft en niet meer extreem kan uitzetten of krimpen. Zet de planken niet schuin tegen de muur, dan heb je kans dat ze kromtrekken.

Strak oppervlak

Voordat de nieuwe laminaatvloer gelegd kan worden, moeten de oude vloer en de plinten compleet zijn verwijderd. Ook de vloer die daar weer onder vandaan komt moet zo egaal mogelijk worden gemaakt. Zorg dat alle oneffenheden zoals hobbels, oude spijkers en gaten glad zijn gestreken voordat de nieuwe ondervloer erop komt.

De juiste materialen

Voor het leggen van laminaat heb je een aantal gereedschappen nodig. Deze gaan je helpen de klus zo netjes mogelijk te klaren. Dit heb je nodig:

  • Vaak heb je een slagijzer en stootblokken nodig om het laminaat goed op zijn plek te krijgen.
  • Ook uitzettingswiggen of afstandhouders gaan van pas komen.
  • Het handigste is om een vloerlegset aan te schaffen. Zo heb je bovenstaande benodigdheden in één pakket.
  • Ook een laminaatsnijder gaat van pas komen om het laminaat makkelijk en snel op maat te kunnen maken. Deze snijmachines kun je vaak ook huren bij een bouwmarkt als je maar eenmalig laminaat gaat leggen.
  • Ook een decoupeerzaag kun je eventueel huren. Deze komt van pas bij het uitzagen van hoeken of uitsparingen.

LEES OOK
Binnenkijken in een Deens appartement vol visgraatvloeren

beeld vtwonen Beeld vtwonen 10-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 10-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Ondervloer leggen

Een goede en stevige ondervloer is een must als het op laminaat aankomt. Zorg dus dat deze zo strak en vlak mogelijk wordt gelegd door alle zijden op elkaar aan te laten sluiten. Het materiaal van een ondervloer is vaak makkelijk op maat te snijden met behulp van een Stanley mes. Zorg dat je ook kieren en inkepingen meeneemt.

Meten is weten

Een van de eerste tips om laminaat te leggen als een professional is: weten is weten. Nu alle voorbereiding uit de weg is, kan het echte laminaat leggen gaan beginnen. Bijna dan, want als eerste stap is het handig om de ruimte en de planken van het laminaat op te meten. Zo kun je beoordelen of het laminaat mooi in de ruimte past of dat er een hoop afgesneden moet worden. Ook voorkom je op deze manier dat je eindigt met een hoop losse en kleine planken.

LEES OOK
Dit zijn dé vloerentrends van dit moment

Legrichting bepalen

In welke richting moet je laminaat leggen? Er zijn geen strenge regels aan verbonden, maar vaak wordt er gekeken naar de grootste lichtbron van de ruimte. Bijvoorbeeld het grootste raam. Door de planken in de richting van de belangrijkste lichtbron te leggen, zal de kamer optisch groter lijken.

Mix it up

Nog een tip om laminaat te leggen als een echte professional. Laminaat wordt geleverd in verschillende pakketten. Ook al heb je voor een bepaalde look gekozen, kunnen er toch kleine kleurverschillen tussen planken uit verschillende pakken zitten. Gebruik verschillende planken uit verschillende pakketten om en om wanneer je een baan legt. Zo voorkom je dat aan het eind van het laminaat leggen de kleurverschillen goed zichtbaar zijn.

Klaar voor de start…

Nu wordt het ècht tijd om de eerste plank te leggen. Begin altijd in een hoek. Leg de eerste plank met de groefkant naar je toe en plaats vervolgens de wiggen of afstandhouders tussen de muur en de plank. Klik vervolgens de volgende plank in de eerste en ga zo door tot je bij de laatste plank komt.

De laatste plank in de eerste baan moet vaak op maat worden gesneden. Leg deze plank gewoon over de plank die er al ligt. Zo kun je ‘m makkelijk aftekenen en weet je straks precies waar je het laminaat moet doorsnijden. Vergeet niet de wiggen of afstandhouders te plaatsen voor het aftekenen, anders mis je straks alsnog een paar millimeter!

Gebruik voor het begin van de tweede baan het restant van de eerste baan: een kortere plank dus. Zo zorg je voor een natuurlijker verloop van de vloer en hoef je aan het eind een stuk minder weg te gooien. Klink de planken voor de tweede baan in elkaar en klik deze baan vervolgens in zijn geheel in de eerste baan. Gebruik het slagijzer om het laminaat stevig vast te zetten en op zijn plek te krijgen.

Lastige hoeken en bochten

Lastige hoeken of inkepingen teken je altijd af met een potlood aan de bovenkant van het laminaat. Leg de plank langs de hoek en teken deze met behulp van een rolmaat netjes op maat. Hetzelfde geldt voor verwarmingsbuizen of leidingen. Leg de plank erlangs en teken met een potlood de juiste afmetingen voor de inkepingen af. Je kunt ook een profielaftaster of profielmal gebruiken om het nog nauwkeuriger te doen.

Bij het aftekenen moet je altijd rekeningen houden met de afstand tussen het laminaat en de muur en de afstandhouders. Daar kun je grofweg zo’n 7 millimeter voor rekenen. Met een decoupeerzaag kun je vervolgens de uitsparingen in het hout zagen.

LEES OOK
Dit zijn dé vloerentrends van dit moment

beeld vtwonen Beeld vtwonen 01-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 01-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van rossenberg | fotografie Peggy Janssen

Laatste plank

Hoera! Je bent aangekomen bij de laatste plank. De kans is groot dat de laatste planken niet de volledige breedte moeten hebben. Plaats de laatste planken over de laatstgelegde baan en teken deze netjes af. Houd weer rekening met de afstand tot de muur. Zaag de planken op maat en leggen maar! Gebruik het stootijzer indien nodig et voilá: je hebt zelf een laminaatvloer gelegd net als een echte professional!

De laatste loodjes

Het enige wat nu nog moet gebeuren is het bevestigen van de plinten. Dit is vaak makkelijk met behulp van montagelijm of je hebt zelfs plakplinten die uit zichzelf al plakken. Hopelijk kun je met deze tips nu net zo goed laminaat leggen als een professional.

Bron: Foto I: vtwonen collectie laminaat Nevel 2018 | Foto II: vtwonen 10-2017 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans Foto III: vtwonen 01-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van rossenberg | fotografie Peggy Janssen

Lees verder onder de advertentie