Verwarmen met een airco: een aanrader of niet?
De meeste airco’s kunnen tegenwoordig naast koelen ook verwarmen. Klinkt als een win-winsituatie. Maar is het ook een verstandige keus? In dit artikel lees je meer over het verwarmen van de woning met een airco.
Een airco: hoe werkt het?
Tijdens een hete zomerdag is het heerlijk om een woning te kunnen koelen. Omdat airco’s ook kunnen verwarmen, heb je er in de winter ook profijt van. Maar wat is een airco nu precies? Een airco is een lucht-waterpomp, die uit meerdere delen bestaat. Eén onderdeel aan de buitenkant van het huis en de ander – of meerdere – aan de binnenkant. Gebruik je de airco om een ruimte te koelen, dan zuigt de binnenunit warmte uit de ruimte. Met behulp van een warmtewisselaar, compressor en een vloeibaar koudemiddel wordt de lucht gekoeld en weer terug de kamer ingeblazen. De warmte wordt door de buitenunit in de buitenlucht verspreid. Gebruikt je de airco om te verwarmen, dan verloopt dit proces precies andersom. De warmte wordt dan uit de buitenlucht verzameld, naar binnen geblazen en in de ruimte verspreid. Zelfs als het buiten vriest is dit mogelijk.
Waarom zou je het huis verwarmen met een airco?
Een airco kan een efficiënte stap zijn op weg naar een aardgasloze woning. Het komt regelmatig voor dat de centrale verwarming (cv) wordt aangezet om slechts één of twee kamers in huis op te warmen. De cv-ketel gebruikt daar relatief veel gas voor. Met een airco kun je op het gasverbruik besparen. Omdat de airco op stroom werkt, staat daar wel een hoger elektriciteitsverbruik tegenover. Zelf energie opwekken kan dan een goede oplossing zijn. Dit zijn de kosten van zonnepanelen.
Is de airco een vervanging voor de cv-ketel?
In Nederland is de periode van koelen vaak niet meer dan 4 weken. Het stookseizoen daarentegen duurt een stuk langer. In de winter wordt vaak de hele woning verwarmd door middel van centrale verwarming. De warmte wordt geproduceerd in de gasgestookte cv-ketel en verspreid door verschillende ruimtes. Bij vloerverwarming en radiatoren wordt warm water via buizen verwarmd. Bij heteluchtverwarming wordt warme lucht via luchtkanalen verspreid. Wil je de woning met een airco verwarmen? Dan heb je in principe geen cv-ketel nodig. Sommige airco’s zijn nog in staat om te verwarmen met een buitentemperatuur van -15 graden. Houd er wel rekening mee dat hoe kouder het buiten wordt, hoe meer energie de airco verbruikt. Qua kosten ligt het ‘kantelpunt’ voor verwarmen met een airco in vergelijking met een cv-ketel voor elk type airco anders. Meestal ligt dit rond het vriespunt.
Op welke stand zet je de airco om te verwarmen?
Voor het koelen stel je de airco in op 23 graden en de middelste circulatiestand. Doordat de lucht door de airco droger wordt kan de ruimte een paar graden koeler aanvoelen, waardoor de gevoelstemperatuur met deze instelling zo’n 21 graden is. Voor het verwarmen met de airco is 19 à 20 graden voldoende voor een fijne kamertemperatuur. Je kunt de airco ook op 21 graden zetten, maar dan verbruik je weer meer energie.
Is een airco als verwarming altijd energiezuinig?
Niet iedere airco die ook als verwarming kan functioneren is even energiezuinig. Een belangrijke graadmeter hiervoor is de COP-waarde (Coefficient Of Performance). Ofwel de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de airco verbruikt en de warmte die de airco afgeeft. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement.
Is verwarmen met airco goedkoper?
Gas is duurder dan elektriciteit. Door een woning (deels) te verwarmen met een airco, gaat het gasverbruik omlaag. Maar door het verwarmen met een airco zal het energieverbruik stijgen. Hoeveel er bespaard kan worden, hangt af van meerdere factoren, zoals de COP-waarde, de prijs voor gas en elektra en het type airco. Het is aan te raden om voor de meest energiezuinige airco te kiezen. De aanschafprijs ligt misschien hoger, maar uiteindelijk bespaar je hiermee het meest op de energiekosten. Overweeg je om een airco aan te schaffen om te verwarmen? Laat je vooraf adviseren over welke airco’s geschikt zijn om als verwarming te gebruiken en wat dit kan opleveren in energiewinst.
Welk vermogen heeft de airco’s nodig om de ruimte te verwarmen?
Wanneer je de ruimte met een airco wilt verwarmen is het belangrijk dat de airco hier voldoende vermogen voor heeft. Is de kamer erg groot, dan kan het zijn dat je meerdere airco’s nodig hebt om de ruimte op een aangename temperatuur te krijgen. De capaciteit van de airco (voor koelen en verwarmen) bereken je als volgt:
- Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters. Dit doe je door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen.
- Bepaal de vermenigvuldigingsfactor. Dit is standaard 45 of 50 voor koelen en verwarmen.
- Factor 45: de ruimte is goed geïsoleerd. De ruimte heeft geen plat dak of schuin dak en er zijn weinig warmtebronnen aanwezig.
- Factor 50: de ruimte is minder goed geïsoleerd. Er zijn veel ramen en veel elektrische apparaten.
- Bereken het benodigde vermogen. Neem het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dit met de juiste vermenigvuldigingsfactor uit stap 2. Het resultaat is het benodigde aantal watt van de airco.
Voorbeeld: de ruimte heeft een inhoud van 40 m3 en staat gelijk aan vermenigvuldigingsfactor 50 De rekensom is dan: 40 x 50 = 2000. Je hebt dus een airco met een vermogen van 2000 W (oftewel 2 kW) om de ruimte goed te kunnen koelen of verwarmen.
Voor- en nadelen van verwarmen met airco’s
Er zitten zowel voor- als nadelen aan het verwarmen van de woning of ruimte met een airco. Hieronder vind je ze op een rij.
De voordelen:
- Een airco kan koelen en verwarmen.
- Een airco kan een kamer relatief snel op temperatuur brengen.
- Verwarmen met een airco is goedkoper dan met een gasgestookte cv-ketel.
- Een airco filtert de lucht in huis. Let op: dit is iets anders dan ventileren. Bij ventileren vervang je de ‘vieze’ lucht voor ‘schone’ lucht. Wanneer je gebruik maakt van een airco moet je de ruimte alsnog ventileren.
De nadelen:
- Een airco verbruikt redelijk veel stroom.
- Airco’s blazen lucht, en dat hoor je. Dit geluid kan als storend worden ervaren.
- Het blazen kan ook als tocht aanvoelen, wat ten koste kan gaan van het comfort.
- Een airco heeft wat meer onderhoud nodig dan een cv-ketel.
- Voor het verwarmen van meerdere of grotere ruimtes zijn meerdere airco’s nodig.
Meer warmmakers…
Bron: Beeld: vtwonen 02-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans