WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verbouwen met oude bouwmaterialen? Hier moet je rekening mee houden

Verbouwen met oude bouwmaterialen maakt het verbouwproces duurzamer en betaalbaarder én zorgt voor een doorleefd karakter in huis. Waar je op moet letten bij de aanschaf van oude materialen en het gebruiken ervan? Je leest het hier.   

bruine leren bank
Oude teakhouten tafel, 200×90 cm (Jan van IJken Oude Bouwmaterialen). Bank Slimm in leer, kleur Fango, 78x96x211 cm (Design Loods 5). Zwarte Revolt stoel, 47x51x83 cm (bxdxh), klok, letter T in vitrinekast (Neef Louis). Vierkante stolp, 30x30x45 cm , kandelaar (De Weldaad). Groenige vaas (HK Living). Overig privébezit.

Duurzamer verbouwen 

Heb je een huis gekocht of ga je verbouwen? Het gebruiken van oude bouwmaterialen hiervoor is vaak duurzaam én betaalbaar. Je maakt niet alleen gebruik van bestaande materialen, gebruikte materialen hoeven ook niet (lang) vervoerd te worden en geven een mooie, authentieke sfeer aan je huis. Bij oude bouwmaterialen kun je aan van alles denken: van houten platen tot deuren, ramen, bakstenen, tegels of zelfs een hele gebruikte keuken die je alleen nog maar in je eigen huis hoeft te plaatsen.  

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het aanschaffen en gebruiken van oude bouwmaterialen zal je wel met een aantal dingen rekening moeten houden. Volgens de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is het belangrijk om na te gaan of het materiaal voldoet voor de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken. Let hierbij op het volgende:

  • Let op ontwerp, afmetingen, isolatiewaarde en constructie.
  • De duurzame organisatie benadrukt ook dat je rekening moet houden met de kwaliteit van je gekozen bouwmateriaal. De milieuwinst gaat verloren als je iets snel weer moet vervangen omdat de kwaliteit niet goed is. En dat is natuurlijk jammer.
  • Kijk naar het energiegebruik. Deuren, kozijnen en ramen met glas die minder goed isoleren kun je beter niet hergebruiken. Net als sommige oude elektrische apparaten, lampen en gastoestellen.

Benieuwd welke bouwmaterialen wél geschikt zijn voor hergebruik? Bekijk dit lijstje.  

Waar te koop?  

Je hoeft maar te zoeken via Google of Marktplaats en je zal je verbazen over de grote hoeveelheid gebruikte bouwmaterialen die worden aangeboden. Er zijn ook veel winkels waar je naartoe kunt gaan. Zo ging artdirector Marlon langs bij Jan van IJken in Eemnes, waar ze een bijzondere collectie oude bouwmaterialen, glas-in-loodramen en -deuren uit 1900 tot 1930 hebben. ‘Omdat we bezig zijn met een aanbouw aan ons huis, vind ik het fijn naar deze plekken te gaan waar je bijvoorbeeld oude tegels tegenkomt die net een ander sfeertje geven aan een nieuwe aanbouw’, vertelt Marlon. Bij Jan van IJken vind je niet alleen bouwmaterialen, maar ook meubels gemaakt van oude bouwmaterialen zoals een badkamermeubel van oud eiken met een bak van Belgisch hardsteen.   

Marlons tip: Neem altijd een lijstje mee naar zulke winkels waar de afmetingen van bepaalde hoeken, ramen en deuren van je huis op staan. Dat is altijd handig, bijvoorbeeld als je net als Marlon een glas-in-loodraam mee naar huis wilt nemen.  

Naast Jan van IJken zijn er meer winkels die gespecialiseerd zijn in gebruikte materialen. Eén daarvan is Bergevoet in Doetinschem. Dit bedrijf sloopt, naar eigen zeggen, op een duurzame manier, waardoor zij regelmatig gebruikte bouwmaterialen aanbieden voor hergebruik. Zo willen ze een steentje bijdragen aan het milieu.   

LEES OOK 
Recyce & upcycle: blaas oude spullen een nieuw leven in 

Voorbeelden van oude bouwmaterialen  

Er zijn veel verschillende soorten bouwmaterialen. Je kunt denken aan: 

  • Dakpannen – Dakpannen kunnen hergebruikt worden, maar er mogen niet te veel beschadigingen en scheuren in zitten. Tip: laat een dakinspectie uitvoeren. Als hierna blijkt dat de dakpannen geen verborgen vorstschade hebben, kun je overwegen om ze te hergebruiken. 
  • Een vloer – Bij bijvoorbeeld De Oude Plank kun je terecht voor oude houten vloeren afkomstig uit oude kazernes, pakhuizen, kloosters, kerken en zelfs oude treinstellen. Zo weet je zeker dat je een vloer met een verleden in je huis hebt liggen.   
  • Een deur – Een oude deur komt altijd goed van pas, maar kun je ook op andere creatieve manieren inzetten. Als salontafel of wandobject bijvoorbeeld. Netjes schuren en aflakken is niet nodig. Juist verweerd en afgebladderd geven ze het interieur karakter.   

nog meer: vtverbouwen