Favoriet zomergerecht met citroen
Floor: 'Ken je die geur? Je wandelt over een meanderend pad langs de Middellandse zee, terwijl je wordt omringd door de zilte zeelucht boordevol aroma's van eucalyptus, pijnbomen en... citrus. Niet van perfect gevormd fruit, maar van knoestige, robuuste citroenen. Thuis vormen citroenen een prachtig tableau in een houten schaal of rieten mand. Vers geplukt van de boom, met de blaadjes er nog aan, ruiken ze het lekkerst. Wij maken er de heerlijkste verse citroenlimonade van, die je in de zomer lekker aftopt met bruiswater en veel klontjes ijs. Ook zetten we citroenen op brandewijn voor homemade limoncello. En we verwerken de vruchten in allerlei gerechten die op onze lange, houten familietafel verschijnen. Kip gemarineerd met verse salie en citroen, romige risotto met verse mascarpone, peper uit de molen en geraspte citroenschil of een overheerlijke verse pasta die alleen wat room, Parmezaan en citroenrasp nodig heeft. Een verse salade erbij en je zomerse feestmaal kan beginnen. Dit is een van mijn favoriete zomergerechten. Schenk er een koele bubbel bij en je avond is compleet. Buon appetito!'
“Vers geplukt van de boom, met de blaadjes er nog aan, ruiken citroenen het lekkerst”
Dit heb je nodig
-
1 venkelknol
-
2 knoflooktenen
-
scheut olijfolie
-
500 g arboriorijst
-
1,5 l kippenbouillon
-
300 ml witte wijn
-
1 takje verse dille
-
2 citroenen
-
200 g Parmezaanse kaas
-
200 g mascarpone
-
grof gemalen peper en zeezout
-
(citroen)olijfolie van de eerste persing
Zo maak je de romige risotto met citroen
- 01.
Snijd de knoflook en venkel fijn.
- 02.
Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur en schenk er een scheut olijfolie in. Fruit de knoflooken venkel 2 minuten in de olijfolie. Voeg de arboriorijst toe en bak 2 minuten mee. Voeg beetje bij beetje de bouillon en wijn toe, tot al het vocht is opgenomen. Na ongeveer 25 minuten is de risotto gaar.
- 03.
Snijd de dille fijn en roer deze door de risotto.
- 04.
Rasp de schil van de citroenen en de Parmezaanse kaas boven de risotto en roer deze samen met de mascarpone door het gerecht.
- 05.
Breng op smaak met grof gemalen peper en zeezout.
- 06.
Serveer de risotto op een grote schaal en garneer met schijfjes citroen en verse dille. Besprenkel de risotto met de (citroen)olijfolie.