WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Badkamer verplaatsen naar een andere ruimte? 6 dingen waar je op moet letten

De badkamer verplaatsen naar een andere ruimte is een flinke klus, maar niet onmogelijk. Misschien wil je een oude woning renoveren of simpelweg een andere indeling voor je huis. Vaak staat het verhuizen van de badkamer dan op de wensenlijst. Waar moet je op letten? En wat zijn de kosten?

groene tegels badkamer
Tegels 10×30 cm Tempest Green via Quintalisque. Badkamermeubel vtwonen. Lamp House Doctor. Haken H&M Home. Manden Karwei. Handdoeken Sissy-Boy Homeland. Prullenbak Kwantum. Overig herkomst onbekend.

Badkamer verhuizen

In veel oude woningen (hállo jaren 30-parel) tref je de badkamer weggemoffeld in een hoekje op de eerste verdieping. Wanneer jij zo’n oud huis gaat renoveren, staat het verplaatsen van de badkamer waarschijnlijk op je prioriteitenlijstje. Of misschien ben je gewoon niet tevreden over de huidige indeling van je woning. Verplaatsen maar, die badkamer! Zo gezegd, zo gedaan? Helaas is de verhuizing vaak een flinke klus en moet je rekening houden met veel sloop- en bouwwerkzaamheden.

Tip: kun je wel wat hulp gebruiken bij de indeling en styling van je nieuwe badkamer? Stylist Marianne neemt je in deze cursus mee vanaf de eerste wilde plannen tot de uiteindelijke verbouwing. 

1. Naar welke ruimte?

Allereerst is het goed om na te denken over de geschikte plaats van de nieuwe badkamer.

  • Van beneden naar boven

Wil je de badkamer naar boven verplaatsen? Dan zul je op de bovenste verdieping een kamer moeten opofferen. Het meest praktisch is de ruimte boven de keuken, dicht bij afvoer- en waterleidingen. Zo druk je de kosten in leiding- en breekwerk.

  • Naar zolder

Een mooie badkamer op zolder kan handig zijn als je weinig ruimte over hebt op de eerste verdieping. Juist onder het schuine dak past bijvoorbeeld een bad. Maar kijk voordat je de badkamer naar zolder gaat verplaatsen goed of de zolder wel geschikt is. Is het groot genoeg? Kun je rechtop staan (wel zo handig met douchen)? Zijn de balken sterk genoeg?

  • Naar de slaapkamer

Droom jij ervan om vanuit je bed rechtstreeks in bad of onder de douche te stappen? De ensuite badkamer wint steeds vaker aan populariteit. Maar vooral bij dit soort badkamer is ventilatie ontzettend belangrijk. Houd hier dus rekening mee. Te veel vocht in de slaapkamer is namelijk een no go.

okergele houten badkamer
Terrazzo vloertegels, keramische wandtegels met marmerprint, kraan van geborsteld koper, roze badtegels en witte kruk herkomst onbekend. Behang Marble Gold 188 van Ferm Living. Wastafels Villeroy & Boch. Ovalen spiegel &Klevering. Ronde spiegel antiek. Kleed The Souks. In de slaapkamer: behang Antique Mirror in goud van Cole & Son. Bed Made. Beddengoed Ikea. Sprei zelf gehaakt.

Droom jij ervan om vanuit je bed rechtstreeks in bad of onder de

douche te stappen?

2. Het formaat

Hoe groot moet de badkamer zijn? Uiteraard is dat heel persoonlijk. Een kleine badkamer met een wastafel en douche is meestal groot genoeg voor een stel, terwijl dan voor een gezin met kinderen al snel te klein is.

De gemiddelde badkamermaat in Nederland is ongeveer 8,5 m², maar dat is best flink. Een badkamer kan en mag veel kleiner zijn. Kijk dus goed naar jouw wensen.

3. Vloerbelasting

Heb je de juiste ruimte voor de nieuwe badkamer gevonden? Check dan goed of de vloer stevig genoeg is. Vooral een bad weegt ontzettend veel, de vloer moet dus sterk genoeg zijn om dat te kunnen dragen. Is dat niet het geval, dan moet de vloer versterkt worden. Lees hier onze tips voor het verstevigen van een vloer.

4. De leidingen (ver)leggen

Het meest ingrijpende aan het verhuizen van de badkamer is het verplaatsen van de leidingen. Denk aan waterleidingen voor de wastafel en het riool. Maar ook de afvoer van de badkamer moet je verplaatsen, zoals die voor het toilet en de douche. Deze leidingen hebben flink wat ruimte nodig, dus houd hier rekening mee wanneer je de nieuwe plaats van je badkamer bepaalt.

Het verleggen van leidingen en elektra kun je – als je verzekerd wil zijn van weinig heisa en een goed resultaat – uitbesteden aan een vakman. Dat kost ongeveer € 350 tot € 1000 euro. Maar dan ben je er nog niet. De vloer moet meestal volledig worden opengebroken en vervangen. Neem een nieuwe vloer dus ook mee in je budget.

badkamer wit
Kunststof spiegel Gorgeous in wit inclusief ledstrip met bewegingssensor, 59,6x90x10 cm (lxbxd) € 440,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 cm en 120 cm en in zwart, zand en grijs). Top Solid wastafel Wide in wit, 40x91x20 cm (lxbxd) € 690,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 61 en 121 cm en in Quartz en Marmer). Kunststof afdekblad in wit, 90 cm € 200,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 en 120 cm). Kunststof onderkast Tidy in wit, 2 lades met push-systeem (ook verkrijgbaar met handgreep), 20x90x40 cm (lxbxd) € 1432,- (ook verkrijgbaar in breedtematen 60 cm en 120 cm en in zwart, grijs en zand). Top Solid bad Soft Edge in wit inclusief plateau, 160x73x59,5 cm (lxbxh), inhoud 200 liter € 2950,- (ook verkrijgbaar in zand en in Quartz in grijs en zwart). Op de wand vtwonen tegels Marrakesh Nieve mat, 6,5×40 cm, per m² € 70,-. Op de vloer vtwonen tegels Classic Grey mat, 74×74 cm, per m² € 74,50.
rieten mand badkamer
Handdoekenrek Dille & Kamille. Wasmand Loods 5. Wastafelmeubel Ikea. Werkblad op maat gemaakt Studio Tijn. Waskom Sanitairwinkel. Mozaïektegels Kol Tegels & Sanitair. Spiegel herkomst onbekend.

5. Isolatie, ventilatie en verwarming

Wanneer de badkamer in een nieuwe ruimte komt, moet het daar wel goed geïsoleerd en verwarmd worden. De grootste vijand is vocht. Zorg voor een goed afzuigsysteem. Een raam dat open kan is handig, maar niet nodig met goede afzuiging.

6. Wat kost een badkamer verplaatsen?

Een badkamer verplaatsen kost meer dan een nieuwe badkamer of een badkamer renovatie. De oude badkamer moet immers gesloopt worden. Bestaand sanitair verwijderen, muurtegels wegkappen en de vloer uitbreken zijn slechts een paar werkzaamheden.

De kosten van het verplaatsen van de badkamer naar een andere kamer zijn afhankelijk van het formaat en de luxe die je wilt. Wellness sanitair is een stuk duurder dan een basic (regen)douche. De gemiddelde prijzen zijn:

Gemiddelde kosten badkamer verplaatsen:

  • Sloopwerk oude badkamer: €500 – €800
  • Aanschaf badkamer: €3000 – €25.000
  • Montage badkamer: €1500 – €5000
  • Badkamervloer: €500 – €2500
  • Verleggen leidingen: €350 – €1000

LEES OOK:

Dit zijn de kosten van een nieuwe badkamer

nog meer: vtverbouwen