Dit zijn de kosten van een nieuwe badkamer

Badmeubel zelfgemaakt van resthout uit de fabriek. Lades Ikea. Waskommen matwit composiet Solid Surface. Watervalkranen Praxis.  Beeld styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | visagie Djolien de Kreij | tekst Merel van der Lande
Beeld styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | visagie Djolien de Kreij | tekst Merel van der Lande

Staat een nieuwe badkamer met stip bovenaan je wensenlijst? Waarschijnlijk heb je het ideale plaatje dan al op je netvlies, maar zijn de kosten misschien nog wel veel belangrijker. Want hoeveel wil je aan die nieuwe badkamer uitgeven en wat is er voor jouw budget allemaal mogelijk? Om je een idee te geven van de kosten zetten we alle opties op een rij in dit handige overzicht.

Lees verder onder de advertentie

De kosten van een nieuwe badkamer

Hoe veel je nieuwe badkamer gaat kosten, is afhankelijk van veel aspecten. Zo is de grootte van je badkamer van essentieel belang voor de uiteindelijke prijs, maar is het ook de vraag of je alles op de schop wilt gooien of een kleine aanpassing van uiterlijk voor jou voldoende is. En ben je zelf een handige klusser, of moet alles door ingehuurde professionals worden gedaan? Ook de materialen die je kiest hebben invloed op de kosten, en hetzelfde geldt voor je keuze in sanitair.

Kortom: een nieuwe badkamer kan op een budgetvriendelijke manier, maar kan ook veel geld kosten wanneer je van luxe houdt. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe badkamer?

Hoe weet je wanneer het tijd wordt om je oude badkamer te vervangen? En hoe lang gaat een gemiddelde badkamer eigenlijk mee? Wanneer je de stijl van je oude badkamer niet meer mooi vindt, of wanneer het sanitair en meubilair aan vervanging toe is, kan het tijd zijn voor een nieuwe badkamer. Ook schimmel of andere aanslag die niet meer weg te werken is, kan een reden zijn om je badkamer te vernieuwen.

Lees verder onder de advertentie

Gemiddeld gaat een nieuwe badkamer zo’n twintig jaar mee, maar de levensduur is afhankelijk van het materiaal dat je kiest, hoe goed je de badkamer tijdens gebruik verzorgt en de werking van de al dan niet aanwezige ventilatie. Sommige badkamers zijn na tien jaar al aan vervanging toe, terwijl andere badkamers nog jaren mooi blijven.

Wat heeft invloed op de kosten van een badkamer?

De ene badkamer is de andere niet, en dus kunnen de kosten behoorlijk uiteenlopen. Gemiddeld geven we zo’n 18.500 euro aan een nieuwe badkamer uit, maar deze kosten kunnen afhankelijk van de keuzes die je maakt minder worden of juist oplopen. Hoeveel van je van dit gemiddelde afwijkt, is onder andere afhankelijk van de volgende aspecten:

  • Oppervlakte: redelijk vanzelfsprekend, maar voor een kleine badkamer waar enkel een douche en wastafel in past betaal je aanzienlijk minder dan voor een grote badkamer inclusief groot ligbad, dubbele wastafel en veel opbergruimte.
  • Type badkamer: ga je voor een superdeluxe badkamer waar je een echt spa-gevoel van krijgt, of is een compacte inloopdouche voor jou voldoende? Al deze keuzes hebben invloed op de uiteindelijke kosten van de verbouwing.
  • Materiaalgebruik: bij het kiezen van materialen voor je nieuwe badkamer is het belangrijk dat je voor een materiaal gaat dat goed tegen vocht kan, maar ook hier zitten grote prijsverschillen tussen. Keramische tegels zijn bijvoorbeeld een stuk betaalbaarder dan marmeren tegels, en ook in de keuze voor meubilair zitten er grote prijsverschillen tussen de verschillende materialen.
  • Sanitair: hierbij komt de grootte van de badkamer weer om de hoek kijken: ga je enkel voor een simpele douchecabine en wastafel, of is er ook ruimte voor een groot ligbad en misschien wel een extra wc in de ruimte? Hoe meer sanitair je wil, hoe hoger de kosten zullen zijn. Ook is het hierbij van grote invloed voor welk merk je gaat: kies je voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn naam, of is een A-merk voor jou overbodig? Ook minder bekende merken kunnen goede kwaliteit leveren, maar zorg ervoor dat je goede research doet voordat je tot aankoop overgaat. Zo weet je zeker dat goedkoop geen duurkoop wordt.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Welke stijl past bij jou? Doe de badkamertest!

Kosten nieuwe badkamer zonder grote verbouwing

Heb je niet veel geld te besteden? Ook met een klein budget kun je je badkamer een make-over geven. Houd er dan rekening mee dat de indeling van je badkamer hetzelfde moet blijven, want in het verleggen van leidingen gaat een grote kostenpost zitten. Natuurlijk kun je het sanitair vervangen voor nieuwe exemplaren, maar zijn de douchecabine, de wastafel en je bad nog in prima staat? Dan kun je er ook voor kiezen alleen de uitstraling van de badkamer een opfrisser te geven. Denk aan het verven of beplakken van tegels, het ophangen van nieuwe accessoires zoals een spiegel en het vervangen van meubilair in je badkamer.

Zo heb je voor een klein budget een totaal andere badkamer. De basis blijft hetzelfde, de uitstraling is nieuw. Dit effect kun je afhankelijk van de keuze materialen en merken al bereiken voor enkele honderden euro’s, oplopend tot zo’n 5000 euro.

Lees verder onder de advertentie

Alles op de schop: badkamer met verbouwing

Wil je all out gaan? Dan is een nieuwe uitstraling van je badkamer waarschijnlijk niet genoeg, en is het tijd voor nieuw sanitair, nieuwe meubels en een compleet nieuwe look. Vanzelfsprekend kost een nieuwe badkamer waarbij alles op de schop gaat meer dan een badkamer waarbij je alleen de details aanpast. Maar ook hier kun je het zo duur maken als je zelf wil: staat de douche in jouw droombadkamer op een andere plek dan nu? Grote kans dat de leidingen verlegd moeten worden, en hiervoor wil je een echte vakman inhuren. Dit kan aardig in de kosten lopen, waardoor een complete badkamerverbouwing inclusief nieuw sanitair en meubilair tussen de 5000 en 25.000 euro kan oplopen, met een gemiddelde van 18.500.

Badkamer renoveren

Vind je de indeling van je huidige badkamer prima, maar ben je niet meer tevreden met het meubilair en sanitair erin? Dan kun je voor een middenweg kiezen. Ga op zoek naar tegels in jouw stijl, schaf nieuw sanitair aan en maak de badkamer af met het meubilair van je dromen, dat op dezelfde plek geplaatst wordt als in je oude badkamer. De leidingen hoeven in dit geval niet verlegd te worden, waardoor je een hoop kosten zult besparen. Reken voor deze opties tussen de 5000 en 15.000 euro.

beeld vtwonen Beeld vtwonen catalogus najaar 2015 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Frans Uyterlinde
Beeld vtwonen catalogus najaar 2015 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Frans Uyterlinde
beeld vtwonen Beeld

Kosten voor een nieuwe badkamervloer

Bij het kiezen van een nieuwe badkamervloer is de keuze tussen verschillende materialen groot. Veruit het populairste materiaal? Dat is een vloer van keramische tegels. Deze optie is vergelen met veel andere materialen betaalbaar en bovendien erg onderhoudsvriendelijk. Ook doet de uitstraling van dit materiaal niet onder aan andere materialen. Geen wonder dus, dat veel mensen voor keramische tegels kiezen tijdens de verbouwing.

Lees verder onder de advertentie

Andere opties qua materiaal zijn onder andere hout, beton of cement, die ook allemaal een eigen prijskaartje meebrengen. Maar er is nog een aspect dat van grote invloed is op de kosten van je nieuwe vloer. Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, want ook hierbij is de opervlakte van je badkamer van belang voor hoe diep je in de buidel moet tasten. Een kleine badkamervloer van maar 5 m² betegelen is minder duur dan een grote ruimte van 15 m² betegelen. Gemiddeld kost een nieuwe vloer tussen de 500 en 2000 euro.

LEES OOK
De voor- en nadelen van laminaat in de badkamer

Kosten voor muren

Bij het opknappen van de muren kun je makkelijk geld besparen door zelf al wat voorwerk te doen. Zorg ervoor dat oude tegels verwijderd zijn en dat de muren mooi strak zijn. Het maakt niet uit voor welk materiaal je vervolgens kiest, want één ding is zeker: als dit niet meer door een professional hoeft te worden gedaan, ben je stukken goedkoper uit. Net als bij vloeren blijven keramische tegels voor op de muur ongekend populair, maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer mensen voor een betonlook, muren van mozaïek of zelfs speciaal vinyl behang. Voor dit deel van de verbouwing moet je zo’n 500 tot 2000 rekenen.

Lees verder onder de advertentie

Kosten van het sanitair

Dan het belangrijkste deel van een nieuwe badkamer: het sanitair. Het draait immers allemaal om een fijne douche, een praktische maar mooie wastafel, en wanneer er nog plek over is een heerlijk ligbad. Dat dit deel het grootste kostenplaatje van een nieuwe badkamer betreft, is dan ook niet heel gek. Ga je voor basics dan kun je voor een euro of 3000 klaar zijn, maar breng je veel tijd door in de badkamer en mag het wel wat kosten, dan kun je daar nog aardig wat euro’s bij optellen. Alleen een stoomdouche kan al zo’n 3000 euro extra kosten, en ook voor een ligbad met whirlpool moet je extra kosten rekenen dan voor een basis ligbad.

beeld vtwonen Beeld vtwonen 10-2019\nstyling Marianne Luning, fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 10-2019\nstyling Marianne Luning, fotografie Stan Koolen

Montage van de badkamer

Heb je twee linkerhanden? Dan is het slim om vakmensen in te huren voor het verbouwen van je badkamer. Hoewel dit in eerste instantie een smak geld lijkt te kosten, bespaar je er op de lange termijn geld mee doordat je achteraf geen onnodige fouten hoeft recht te zetten. Het volledig monteren van een badkamer kan exclusief materialen tussen de 1500 en 5000 euro kosten.

Lees verder onder de advertentie

Bestempel je jezelf als (hobby-)klusser? Dan is het slim om enkele zaken zelf aan te pakken. Voorwerk zoals het slopen van oude tegels, wegbrengen van afval en het achteraf ophangen van nieuw meubilair is eenvoudig -wanneer je hier niemand voor hoeft in te huren, kunnen bovenstaande bedragen zomaar duizenden euro’s minder worden.

Leidingen (ver)leggen

Wanneer je de indeling van je badkamer niet meer optimaal vindt en je de douche van hoek A naar hoek B wilt verplaatsen, is het noodzakelijk om de leidingen te verleggen. Hiervoor moet de vloer vaak volledig worden opengebroken, wat voor een flinke verbouwing zorgt. Het (ver)leggen van leidingen en elektra is al voor zo’n 350 tot 1000 euro gedaan, maar denk goed na over de bijkomende kosten die hierbij komen kijken: het vraagt om een volledig nieuwe vloer.

Verlichting in de badkamer

Verlichting kan een de sfeer in een ruimte maken of breken. In de badkamer is het belangrijk om goed na te denken over de soort verlichting die je wil. Je wilt immers geen fel licht waar je ogen pijn van gaan doen, maar een te donkere badkamer is ook niet bepaald handig. Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan verlichting in de badkamer, heeft te maken met je keuze voor ingebouwde spotjes versus losse lampen, designerlampen versus lampen van een goedkoper merk en de hoeveelheid lampen in je badkamer. Hou rekening met zo’n 100 tot 1000 euro.

Lees verder onder de advertentie

Accessoires voor de badkamer

Je ziet het: hoeveel geld het verbouwen van je badkamer gaat kosten, is volledig afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden. Om deze bedragen wat overzichtelijker te maken, zetten we ze nogmaals voor je op een rij:

Voor velen het leukste deel van verbouwen: je nieuwe badkamer afstylen met stijlvolle accessoires. Hiermee maak je een badkamer pas echt persoonlijk. Bij een nieuw wastafelmeubel hoort een chique zeepdispenser, en over dat gloednieuwe handdoekenrek staan kakelverse handdoeken in een kleur passend bij de tegels het mooist. Zit er een raam in je badkamer? Dan is de juiste raambekleding die tegen vocht kan belangrijk: zo zorg je ervoor dat de buren niet naar binnen kunnen kijken terwijl jij van je nieuwe douche of bad geniet.

Lees verder onder de advertentie

Gemiddelde kosten badkamer

  • Aanschaf badkamer: €3000 – €25.000
  • Montage badkamer: €1500 – €5000
  • Badkamervloer: €500 – €2500
  • Verleggen leidingen: €350 – €1000
  • Verlichting: €100 – €1000
  • Accessoires: €20 – €1000

Besparen op de kosten van een nieuwe badkamer

Ben je geschrokken van bovenstaande bedragen? Er bestaan enkele handige trucs die het verbouwen van een badkamer goedkoper kunnen maken. Zo kun je kosten besparen door enkel voor tweedehands materialen, meubilair en accessoires te gaan, maar bestaat de optie van showroommodellen aanschaffen ook altijd. Op deze uitgestelde exemplaren geven de meeste winkels fikse korting, en vaak zijn ze op hier en daar een kleine kras na in gloednieuwe staat.

Ook door zo veel mogelijk je eigen handen uit te mouwen te steken, bespaar je geld. Waar je geen professional voor hoeft in te huren, hoef je ook niet voor te betalen. Kijk ook handige vrienden en familie lief aan: misschien kunnen zij ondersteunen bij de verbouwing. Een mooie bos bloemen als bedankje is nog altijd goedkoper dan het inhuren van een professionele klusser.

Lees verder onder de advertentie

Hoe lang duurt een gemiddelde badkamerverbouwing?

Een verbouwing kan behoorlijk wat stress opleveren, en dan moet je ook nog bedenken waar je je in de tussentijd opfrist. Je gezicht wassen kan prima tijdelijk in de keuken, maar verwacht geen nieuwe badkamer binnen enkele dagen. Ga dus zeker op zoek naar een tijdelijke plek waar je mag douchen, want het verbouwen van je badkamer kan zo 1 tot 2 weken duren, afhankelijk van de grootte en de moeilijkheidsgraad van je wensen.

Waardevermeerdering van je huis

Wil je een nieuwe badkamer plaatsen in de hoop dat je huis hierdoor meer waard wordt bij eventuele verkoop? Daar kunnen we kort over zijn: dat is niet verstandig. Het verbouwen van je badkamer moet je doen omdat je er zelf nog jaren van wilt genieten, het maakt voor de waarde van je huis nauwelijks iets uit. Doordat het zo’n persoonlijke keuze is, is de kans zeer groot dat de nieuwe bewoners de boel toch weer slopen. Er is hierbij één uitzondering op de regel: wanneer je badkamer oud en vervallen is en de schimmelplekken niet meer op één hand te tellen zijn, heb je bij verkoop van je huis wél iets aan een nieuwe badkamer. Zorg er dan echter voor dat je voor een basic stijl zonder al te veel poespas kiest, zodat de nieuwe bewoners de badkamer eenvoudig aan hun stijl kunnen aanpassen.

Financieren van een nieuwe badkamer

Heb je een groot bedrag op je spaarrekening staan? Dan kun je ervoor kiezen om de nieuwe badkamer volledig van je eigen geld te financieren. Bewaar je het geld op je spaarrekening liever als buffer voor onverwachtse kosten, dan kun je een extra hypotheek aanvragen om voor de verbouwing te kunnen betalen.

In sommige gevallen kun je een subsidie krijgen: dit gaat vooral op als er in je nieuwe badkamer aspecten zitten die het duurzaamheidslabel van je huis verhogen. Zorg dus voor goede isolatie, en misschien krijg je een deel van je uitgaven nog wel terug.

Bron: Beeld 1: Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | | Beeld 2: vtwonen 2015 | Beeld 3: