Slijpen en vijlen: tegellijm verwijderen doe je zo

Herkomst onbekend Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Super Snapper
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Super Snapper

Ben je van plan om de badkamer of keuken te verbouwen? Het is goed mogelijk dat er nog oude tegels op de vloer of muur zitten. Wanneer je niet over de oude tegels heen wilt tegelen of verven moet je deze eerst afbikken. Vergeet daarbij niet om ook de lijmresten te verwijderen. Dit is een uitdaging en vraagt behoorlijk wat aandacht. Er bestaan verschillende soorten tegellijm en methoden voor deze klus. Van onmisbare voorzorgsmaatregelen tot aan de afwerking: dit is hoe je aan de slag gaat met tegellijm verwijderen.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je oude tegellijm verwijderen?

Tegellijm is een chemisch kleefproduct dat wordt gebruikt om tegels vast te lijmen aan bijvoorbeeld muren of vloeren. De lijmresten moet je verwijderen voordat je nieuwe tegels kunt plaatsen. Doe je dit niet, dan belemmeren de resten de hechting van nieuwe tegels. Ook is het belangrijk dat de ondergrond vlak is als je opnieuw gaat tegelen of verven. Onderschat het verwijderen van tegellijm niet, er komt heel wat bij kijken. Toch kun je het goed zelf doen. Hoe? Daar lees je verderop meer over.

Soorten tegellijm

Er bestaan verschillende soorten tegellijm die geschikt zijn voor specifieke type tegels. Daarom is er niet één universele methode om tegellijm te verwijderen. De methode hangt af van het soort tegellijm dat is gebruikt voor het zetten van de oude tegels. De meest voorkomende tegellijmen zijn:

 • Cementlijm: dit is een van de bekendste lijmsoorten. Deze lijmsoort is gemaakt van mortel, een cementachtig product. Cementlijm verdun je met water en verdeel je vervolgens gelijkmatig op de vloer of wand. Cementlijm hardt snel uit en zorgt ervoor dat tegels muurvast blijven zitten.
 • Dispersielijm: deze lijmsoort bestaat uit een mix van water en kunststof en behoudt zijn flexibiliteit nadat hij is uitgehard. Een nadeel aan dispersielijm is dat het uitharden langer duurt, houd rekening met minimaal 24 uur. Dispersielijm kleeft beter dan cementlijm. Het makkelijke aan deze lijmsoort is dat je het niet hoeft te mengen. Je koopt dit product kant-en-klaar in emmers bij de bouwmarkt.
 • Reactieharslijm: deze lijm bestaat uit twee componenten die je eerst met elkaar mengt. De twee componenten bestaan uit een verharder en kunsthars. Er ontstaat een chemische reactie als ze met elkaar in aanraking komen, waardoor de lijm uithardt.
Lees verder onder de advertentie

Hoe verwijder je tegellijm?

Er zijn twee manieren om tegellijm te verwijderen: mechanisch of chemisch. De mechanische methode betekent dat je de lijm verwijdert met behulp van fysiek gereedschap. Deze techniek is handig voor alle soorten tegellijm en voor zowel kleine als grotere oppervlaktes. Je kunt er ook voor kiezen om tegellijm chemisch te verwijderen. Met de chemische techniek wordt tegellijm als het ware losgeweekt door een oplosmiddel. De tegellijm reageert met het oplosmiddel en lost de lijm op of het maakt het goed los zodat je het vervolgens makkelijk weg schraapt. Het fijne aan deze techniek is dat het lichamelijk niet zo zwaar is om te doen en dat de muur veel gladder wordt. Het nadeel is dat je langer moet wachten tot de lijm loslaat. Houd rekening met 15 tot 30 minuten wachttijd.

Volg onderstaande stappen voor het verwijderen van tegellijm om goed voorbereid te werk te gaan. Mogelijk kies je ervoor om op basis van deze informatie een professional in te huren om de klus te klaren.

1. Soort tegellijm achterhalen

Lees verder onder de advertentie

Voordat je tegellijm gaat verwijderen is het handig om te weten met welk type lijm je te maken hebt. Zo weet je welke methode je toe kunt passen. Heb je de tegels niet zelf geplaatst, dan is de kans groot dat je niet weet om welke lijmsoort het gaat. Het is helaas moeilijk om precies te achterhalen welke lijm er is gebruikt. Alleen dispersielijm herken je goed aan de melkachtige, licht doorzichtige witte kleur. Het chemisch verwijderen van cement- en reactieharslijm heeft geen effect.

2. De juiste voorzorgsmaatregelen

Tegellijm verwijderen van een vloer of muur kan gevaarlijk zijn, omdat je gebruikmaakt van zwaar gereedschap of chemische oplosmiddelen. Ook komen er tijdens de klus mogelijk giftige stoffen vrij. Het is daarom belangrijk dat je het lichaam goed bedekt en de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Ga veilig te werk en vink de volgende voorbereidende stappen eerst af:

Lees verder onder de advertentie
 • Trek oude, stevige schoenen aan die vies mogen worden;
 • Draag oude kleding die armen en benen bedekken;
 • Doe handschoenen aan zodat de handen niet beschadigen;
 • Bescherm de ogen met een veiligheidsbril;
 • Doe een mondkapje op;
 • Zorg dat er genoeg frisse lucht binnenkomt in de ruimte.
Fontein Tank in kleur Concrete Black, 40x22x10 cm (bxdxh) € 299,- (ook in Concrete en in White, hoogte 5,5 cm), metalen onderstel Fontein Frame in Zwart, 40x22x30 cm (bxdxh) € 339,-, hendel wastafelkraan Grip in kleur Black Steel € 459,- (ook in Charcoal, Bronze, Brushed en Chrome en met twee hendels), wandtegel Mediterranea in kleur mat Camouflage, 3,2×40 cm per m² € 61,75, vloertegel Classic Black mat, 74×74 cm per m² € 73,05 (ook in 74×148, 30×60 en 7,3×30 cm).WC uit vtwonen collectie: tegeldepot (toilet), ikea.nl (vaas), vtwonen.nl (fotolijsten). Beeld JA | vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

3. De tegellijm verwijderen

Lees verder onder de advertentie

Heb je de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen, dan kan het verwijderen van de tegellijm beginnen. Alle lijmsoorten kun je in principe mechanisch verwijderen, ofwel met gereedschap. Alleen dispersielijm verwijder je volgens de chemische methode. Weet je niet zeker om wat voor soort lijm het gaat? Gebruik dan altijd de mechanische methode om tegellijm te verwijderen.

 • Mechanische methode

Dit is geschikt gereedschap voor het mechanisch verwijderen van tegellijm:

Lees verder onder de advertentie
 • Hamer en beitel: dit zijn handige hulpmiddelen als je een klein oppervlak aanpakt of niet zo veel lijmresten hoeft te verwijderen. Deze methode wordt vooral gebruikt voor het verwijderen van lijm op basis van cement. Om tegellijm te verwijderen plaats je de beitel schuin tegen de wand en sla je gecontroleerd met de hamer op de bovenkant van de beitel.
 • Hamerboor: verwijder je lijmresten van een grote wand of vloer? Dan red je het niet met alleen een hamer en beitel. Hiervoor heb je grof geschut nodig. Een elektrische hamerboor is geschikt voor grotere oppervlakken. Met dit gereedschap verwijder je ook dispersielijm die moeilijker los te kloppen is dan lijm op basis van cement. De meeste hamerboren hebben speciale opzetstukken voor het loskloppen van lijmresten. Weet je niet hoe je een hamerboor gebruikt? Ga dan niet zomaar aan de slag en schakel een professional in. Ga je toch zelf te werk, luister dan goed naar de instructies van iemand die er verstand van heeft.
 • Slijpmachine: een slijpmachine is geschikt voor het verwijderen van reactieharslijm. Reactieharslijm is namelijk moeilijker te verwijderen met ander gereedschap. Een slijpmachine verwijdert deze lijmsoort wel en is ook goed te gebruiken bij grotere oppervlakken. Ook hier geldt, weet je niet hoe je dit gereedschap moet gebruiken? Vraag dan een professional. Apparaten zoals een slijpmachine of hamerboor zijn behoorlijk duur om zelf aan te schaffen. Gelukkig kun je ze bij veel bouwmarkten huren.

Let op dat het mechanisch verwijderen van tegellijm fysiek zwaar kan zijn. Ook komt er bij deze klus veel stof en vuil vrij en dat is slecht voor de gezondheid. Het is dus belangrijk om goed te ventileren en de eerder genoemde voorzorgsmaatregelen toe te passen.

 • Chemische methode
Lees verder onder de advertentie

Er bestaan speciale chemische oplosmiddelen voor het verwijderen van dispersielijmen, deze koop je bij speciaalzaken en de bouwmarkt. Er is ook een aantal huismiddelen te gebruiken voor het chemisch verwijderen van tegellijm. Check of je een van deze producten in huis hebt:

 • Verfverwijderaar: omdat dispersielijm op dezelfde manier wordt gemaakt als muurverf, is verfverwijderaar ook geschikt om dispersielijm te verwijderen. Verspreid de verfverwijderaar op alle lijmresten en wacht vervolgens tot de lijm loslaat.
 • Galzeep: ook dit is een geschikt, natuurlijk product om tegellijm mee te verwijderen. Borstel de galzeep met water op het oppervlak en ga er net zolang overheen tot de tegellijm loslaat.

5. Opvullen, schoonmaken en schuren

Zijn de resten tegellijm verwijderd? Voordat je het oppervlak opnieuw kunt bewerken, doorloop je de volgende stappen:

Lees verder onder de advertentie
 • Oneffenheden opvullen: vooral als je een hamerboor hebt gebruikt om tegellijmresten te verwijderen, kunnen er gaten in de muur of vloer ontstaan. Ook ‘branden’ chemische oplosmiddelen soms stukken muur weg. Vul deze oneffenheden op met een muurvuller.
 • Schoonmaken: zijn eventuele gaten en deuken gevuld en goed gedroogd? Maak het oppervlak dan schoon met een reinigende ontvetter. Zo verwijder je stof, vuil en achtergebleven oplosmiddel.
 • Schuren: als laatste stap is het belangrijk om het oppervlak te schuren en glad te maken. Dit doe je na het schoonmaken, omdat je het vuil anders in het oppervlak schuurt. Maak de muur of vloer na het schuren opnieuw stofvrij.

Lijmresten verwijderen van oude tegels

Ga je de verwijderde tegels hergebruiken? Dan wil je deze tegels ook verlossen van oude lijm aan de achterkant. Weet dat de ene tegel beter tegen een stootje kan dan de ander en dat deze klus de tegel mogelijk kapot maakt. Tegellijm verwijderen van keramische tegels is bijvoorbeeld makkelijker, omdat deze minder snel breken. Gebruik een haakse slijper en slijp de resten zo voorzichtig mogelijk weg.

Tegellijm verwijderen is een onmisbaar karwei voordat je nieuwe tegels gaat zetten. Ben je op zoek naar tegelinspiratie? Tegels in bijzondere vormen geven de badkamer een unieke uitstraling.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1: Unsplash | fotografie Super Snapper | beeld 2: vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans