Plafond isoleren: houd warmte binnen en geluid buiten

Keuken en werkblad Loods 5, kraan Quooker. Zeeppompjes, potten Zara Home, vaas 101 Cph. Schilderij en 3D-kunstwerk Edith Beurskens. Wandlamp Casa Gitane. Beeld JA | vtwonen 13-2020 | styling Ilona Jongepier  | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 13-2020 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Warme lucht stijgt op. Als je geen goede plafondisolatie hebt trekt de warme lucht via het plafond zo het huis weer uit. Zonde, want zo moet je blijven stoken en loopt de energierekening steeds verder op. Goed nieuws: het plafond isoleren kan ook zonder te slopen. Wist je dat je dit ook geluiddempend werkt? Een win-win-situatie dus!

Lees verder onder de advertentie

Voordelen van het plafond isoleren

Het isoleren van het plafond heeft meerdere voordelen. Door het toevoegen van isolatiemiddel wordt opstijgende warmte tegengehouden. De warmte blijft in de ruimte, waardoor de kamer minder snel afkoelt en de verwarming – met name in de winter – niet hoeft te blijven loeien. Dat kan flink schelen op de energierekening. Naast dat het isolatiemiddel de warmte in de winter binnenhoudt, zorgt het er in de zomer juist voor dat het huis koeler blijft. De plafondisolatie voorkomt namelijk ook dat de warme lucht van buiten naar binnen komt. Plafondisolatie is niet alleen aangenaam, het is ook goed voor de portemonnee. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe hoger het energielabel. En een beter energielabel zorgt weer voor een hogere waarde van het huis! Ook werkt plafondisolatie geluiddempend. Hoor je voetstappen van de bovenburen of spelen de kinderen vaak boven? Door het plafond te isoleren heb je hier minder last.

Welk materiaal kies je voor het isoleren van het plafond

Voor het isoleren van het plafond kun je verschillende materialen gebruiken. Denk aan isolerende plafondplaten van materialen zoals PIR, PUR, XPS, EPS, glaswol, steenwol en houtvezel. De keuze voor het juiste isolatiemateriaal hangt van een aantal zaken af:

  • Het hoofddoel van de plafondisolatie
Lees verder onder de advertentie

Vraag je af waarom je het plafond gaat isoleren: wil je met name geluid dempen of juist de warmte in de ruimte houden? Harde isolatieplaten hebben bijvoorbeeld een betere isolatiewaarde voor warmte. Terwijl isolatiemateriaal van minerale wollen weer een betere keus is voor akoestische isolatie van plafonds.

  • Het materiaal van het bestaande plafond

Een houten plafond isoleren doe je eenvoudig door isolatiemateriaal tussen de balken aan te brengen. Heb je een betonnen plafond? Ga dan voor isolerende plafondplaten die je direct op het plafond bevestigt.

Lees verder onder de advertentie
  • De ruimte waarin je het plafond gaat isoleren

Omdat de omstandigheden in elke kamer anders zijn, verschilt het type isolatiemateriaal dat je het best kunt gebruiken per ruimte. De kelder is vaak een vochtige plek. Bij het isoleren van het plafond in deze ruimte is het verstandig om voor vochtwerende en isolerende plafondplaten te kiezen. Isolatie van wol is minder verstandig, omdat dit nat kan worden. Voor het isoleren van een tussenverdieping of het dak is wol juist wel een geschikte keuze.

LEES OOK
Zo isoleer je een jaren 30-huis

Lees verder onder de advertentie

Plafond isoleren tegen geluid

Woon je in een huis met een houten plafond zonder goede isolatie? Dan is de kans groot dat je het geluid van de mensen boven je hoort. De trillingen van het geluid bewegen namelijk door de ruimtes tussen de houten balken. Door deze ruimtes met isolatiemateriaal op te vullen voorkom je dat de trillingen zich door het plafond kunnen bewegen en verminder je de gehorigheid. Of voeg een verlaagd plafond toe en vul dit op met isolatiemateriaal. Voorkom hierbij dat het nieuwe frame direct contact maakt met het oude plafond of de muren voor de beste geluidsdemping. Gebruik voor de afwerking van akoestische isolatie van het plafond geluidswerende gipsplaten. Wil je het huis nog beter isoleren tegen geluid? Bekijk de tips voor geluidsisolatie van de muren.

Als je een beetje handig bent kun je een houten plafond zelf aanpakken

Verfkleur op wand Cypria van Carte Colori, 2,5 liter € 136,80, plafondlamp Maron, prijs op aanvraag, goudkleurige wand metallic stuc via Estudio, prijs op aanvraag, raambekleding Indivipro, prijs op aanvraag, bord Wonki Ware € 23,-, mok Wonki Ware € 19,- (brechtmurreatelier.nl). Handgemaakt hemelbed, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Roze kussen met bruine streep € 125,-, roze kussen links daarboven € 163,- geel en roze linnen kussens, onderdeel van dekbed, per stuk € 39,-, geel en roze linnen dekbed­overtrekken, per stuk € 325,-, langwerpig lichtgeel kussen € 215,-, dienblad, onderdeel van bijzettafel € 275,-, pet € 59,-, vaas € 1260,-, mand waar cactus in zit, onderdeel van salontafel € 275,-, kralenketting € 119,-, plaid met gele streep € 115,-, vloerkleed, 150×78 cm € 245,-, poef, 80×60 cm € 495,-, kussen met streepmotief achteraan € 249,- (couleurlocale.eu). Bruine glazen vaas Balloon van Normann Copenhagen, 19×7 cm (hxØ) € 36,80, rood schaaltje Merci van Serax, 15 cm € 21,40, groen langwerpig gestreept kussen van HKliving € 32,95, linnen servet van HKliving, set van 2 € 15,45, geel/groen kussen € 34,95 (vtwonen.nl). Bloem in vaas en cactus, prijs op aanvraag (plantje.nl). Geel kussen met stiksels, 70×70 cm € 147,50, ochtendjas € 85,- (archive-store.nl). Hoed € 34,99 (koconceptstore.nl). Staande lamp € 119,- (sissy-boy.com). Houten kruk vanaf € 339,- (polspotten.nl). Hanglamp voor bed € 29,-, groene schaal € 16,- (householdhardware.nl). Sandalen € 59,99, set leren doosjes op tafeltje, vanaf € 29,99 (zarahome.com). Goudkleurig tafeltje € 169,-, onderste boek op stapel € 37,50 (maisonnl.com). Bovenste boek op stapel € 40,- (sukha.nl). Overige boeken privébezit. Beeld JA | vtwonen 07-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 07-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Een houten plafond isoleren in 5 stappen

Het isoleren van een houten plafond is relatief gemakkelijk. Als je een beetje handig bent kun je dit ook zelf aanpakken. Volg onderstaande stappen voor het isoleren van een houten plafond.

  1. Verwijder het oude plafond

Zorg ervoor dat je alle resten van het oude plafond verwijdert, zodat de balken van het houten plafond goed zichtbaar zijn.

Lees verder onder de advertentie
  1. Bevestig de houten latten

Maak een frame van houten latten. De latten monteer je dwars op de balken van het plafond. Houd rekening met 40 centimeter ruimte tussen de latten en een afstand van 1 centimeter van de muur.

  1. Klem het isolatiemiddel tussen het frame
Lees verder onder de advertentie

Leg de isolatiewol tussen de balken en latten. Laat de wol goed aansluiten, zodat je zo min mogelijk lucht overlaat waardoor de warmte of het geluid zich kan verplaatsen.

  1. Gipsplaten bevestigen

Bevestig de gipsplaten met een boor en de gipsplaatschroeven aan het houten frame. Houd hierbij ongeveer 20 centimeter tussen de schroeven aan voor een stevig eindresultaat. Snijd de zijkanten van de gipsplaatsen eerst schuin af (ongeveer 45 graden) met een mes. Zo kun je de platen later makkelijker afvoegen. Alleen aan de kanten die aan de muren komen hoef je dit niet te doen.

Lees verder onder de advertentie
  1. Gipsplaten afwerken

Ga je het plafond isoleren van de woon- of slaapkamer? Dan wil je dat het plafond er netjes uitziet. Het stuken van de gipsplaten is niet nodig voor een strak plafond. Plak de naden van de gipsplaten af met zelfklevend wapeningsband en vul ze op met een plamuurmes en vulmiddel. Breng een voegfinisher aan en laat dit even drogen. Schuur de stukken op en smeer ze in met een voorstrijkmiddel. Helemaal ingetrokken? Dan kun je de gipsplaat schilderen of behangen.

Meer warmmakers…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 13-2020 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen . Beeld 2; vtwonen 07-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans