Last van geluid of lawaaierige buren? Met geluidsisolatie in de muur los je het op

Print Werk aan de Muur. Vloerlamp HKliving. Speakers Bach Loudspeakers. Televisiemeubel Furnified. Tijger Vintage Friends. Aardewerken kaarsen HKliving en Karwei. Beeld JA | vtwonen 10-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen |
Beeld JA | vtwonen 10-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen |

Geluidsoverlast: wie dicht op elkaar woont, kent het waarschijnlijk maar al te goed. Erger jij je aan geluiden van buitenaf of ervaren de buren overlast van jou? Dan kan geluidsisolatie in de muur kan een goede oplossing zijn. Lees meer over verschillende soorten isolatie en leer hoe je jouw huis geluiddicht maakt.

Lees verder onder de advertentie

Zo ontstaat geluidsoverlast in huis

Woon je in een rijtjeshuis, twee-onder-een-kapper of een appartement? Grote kans dat je weleens te maken hebt gehad met de leefgeluiden van de buren. Harde muziek, een bulderende lach of voetstappen op een harde vloer hoeven niet vervelend te zijn, maar kunnen op termijn een grote bron van ergernis worden. Of heb je misschien last van geluiden van buiten, zoals toeterende auto’s of kinderen die op straat spelen? Veel van deze geluiden verplaatsen zich door de muren van het huis. Dan is geluidsisolatie in de muur een goede oplossing.

Luchtgeluid vs. contactgeluid

Je kunt bij geluid onderscheid maken tussen luchtgeluid en contactgeluid:

  • Luchtgeluid ontstaat door trillingen die zich via de lucht verplaatsen. Denk aan muziek, stemmen en het geluid van een televisie.
  • Contactgeluid wordt geproduceerd door twee oppervlakken die met elkaar in contact komen en daardoor gaan trillen. Tikkende hakken op de vloer en het geluid van een sluitende deur zijn voorbeelden van contactgeluid.
Lees verder onder de advertentie

Is het huis een echte echoput? Met deze handige tips verbeter je de akoestiek in huis en demp je het geluid naar een aangenaam niveau.

4 verschillende opties voor geluidsisolatie in de muur

Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Ontdek hieronder de voor- en nadelen van deze verschillende isolatiematerialen.

1. Muur isoleren tegen geluid met een voorzetwand van gipsplaten

Een voorzetwand dient als geluidsisolatie voor een binnenmuur. Het plaatsen ervan is een effectieve en redelijk eenvoudige manier om de muur te isoleren tegen geluid van de buren. Zo’n voorzetwand bestaat uit een houten frame dat wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Na het opvullen wordt het frame afgewerkt met gipsplaten. Belangrijk is dat de voorzetwand géén contact maakt met de muur waar hij voor komt te staan. Gebeurt dat wel, dan komen de geluidstrillingen alsnog door de muur heen en heb je geen effectieve isolatie van de tussenmuur.

Lees verder onder de advertentie

Een voorzetwand laat je het best plaatsen door een professional. Ben je zelf handig? Koop dan bij de bouwmarkt een doe-het-zelf pakket voor een voorzetwand en maak zelf de muur geluiddicht.

2. Geluidsisolatie via platen tegen de muur

Het plaatsen van geluidsisolatieplaten tegen de muur is een andere manier om een wand geluiddicht te maken. Kies in dit geval voor speciale, geluidwerende gipskartonplaten. Dit zijn gipsplaten waarop aan beide zijden een laag karton is aangebracht. Gipskartonplaten worden – net als gipsplaten – op een voorzetwand geplaatst op een houten frame.

In tegenstelling tot de voorzetwand bevestig je een gipskartonplaat wel direct tegen de muur. Alleen bij de vloer en het plafond wordt een paar centimeter ruimte vrijgehouden om contactgeluiden te voorkomen. Laat geluidsisolatieplaten tegen de muur aanbrengen door een professional. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt.

Lees verder onder de advertentie
Muurkleur Luxurious Silk van Flexa Creations, vloer gevlinderd beton van Bull beton, gordijnen Kwantum, lijst Desenio, poster Eddie Vedder Amazon, nepplant The Goodstore, pot Intratuin, versterker Marshall van Kees Dee, speaker Sonos, zwarte kandelaar Xenos, kaars Sissy-Boy, gele gitaar Fender telecaster, bruine gitaar Washburn N2 Gooise Gitaren, kast Burbri Antiek. Beeld vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Mirjam Rosema-Verhulst
Beeld vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Mirjam Rosema-Verhulst

3. Geluidsisolatie in een spouwmuur aanbrengen

Een spouwmuur is een buitenmuur van een woning die uit twee delen bestaat. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur die vochtproblemen in de muur moet voorkomen. Een spouw zorgt ervoor dat water dat de muur binnendringt ook weer verdampt en niet door kan dringen tot de binnenmuur.

Om de spouwmuur geluiddicht te maken vul je de lege ruimte tussen de twee muren op met isolatiemateriaal. Meestal gebeurt dat met isolatievlokken of -korrels. Deze worden onder hoge druk in de spouw geblazen via kleine gaten in de muur. Na het vullen van de spouw worden de gaten weer gedicht en netjes weggewerkt. Ook geluidsisolatie in de spouwmuur laat je het best aanbrengen door een professional.

Lees verder onder de advertentie

4. Akoestische isolatie van de muur met schuimrubberen panelen

Speel je een instrument en oefen je graag thuis? Zorg dan voor goede akoestische isolatie van de muur. Zo kun je naar hartenlust piano spelen zonder dat de buren last hebben van de muziek. Maak de ruimte geluiddicht door schuimrubberen panelen tegen de muur te (laten) plaatsen. Doordat de platen geluid absorberen en galm voorkomen, zorgen ze ook voor een betere akoestiek in de ruimte. De muziek klinkt beter én je voorkomt geluidsoverlast. Een win-winsituatie dus!

De schuimrubberen panelen worden tegen de muur gelijmd en bevestig je dus gemakkelijk zelf. Zoek je een simpelere oplossing voor geluidsisolatie tegen de muur? Een dik wandkleed werkt – net als schuimrubberen panelen – isolerend. En je verwacht het misschien niet, maar ook met een paar planten maak je al verschil. Ontdek welke planten geluidswerend zijn.

Moois voor aan de wand…

Lees verder onder de advertentie