Zo isoleer je een jaren ’30-huis

Ronde tafel Tulip met marmeren blad, ontwerp van Eero Saarinen, Ø 120 cm € 1699,- (eigenwijsdesign.nl). Houten hanglamp Octo van Secto Design € 875, eikenhouten stoel Wishbone CH24, ontwerp van Carl Hansen, € 805,- (misterdesign.nl). Stoel Tulip Chair, ontwerp van Eero Saarinen, houten stoel met gevlochten zitting, ontwerp van Hans J. Wegner, € 904,-, tafel Ring, ontwerp van Nendo Design € 2850,-, tafel Net, ontwerp van Benjamin Hubert € 1234,- (mobilia.nl). Mokken € 14,50, kom € 8,-, pastabord € 34,- (suhka.nl). Spijlenstoel j77 in Dusty Grey van Hay € 169,-, decoratieve houten vogel van Vitra € 109,-, marmeren vaas Fajen van Zuiver € 99,- (vtwonen.nl). Handgeblazen glazen tafellamp Oda, ontwerp van Sebastian Herkner, vanaf € 690,- (goeds.nl). Vloerlamp Alba € 1042,- (frozenfountain.nl). Vazen van keramiek van vtwonen vanaf € 29,95, vloerkleed naturel knotted Fringes van vtwonen, 130×200 cm € 249,- (hetkabinet.nl). Bank L’Authentique Michelle in stof Viking linnen, vanaf € 2795,- (hamsmade.nl). Linnen kussen in kleur Cinnamon € 59,- (bymolle.com). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 06-2019 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 06-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Om je huis te verduurzamen en daarmee te besparen op energiekosten, kun je je huis (laten) isoleren. In een oude woning, zoals een jaren ’30 huis zijn niet alle isolatie-opties mogelijk of even gemakkelijk. Gelukkig kun je op deze manieren de vloer én muren van jouw jaren ’30 huis goed isoleren.

Lees verder onder de advertentie

Begin bij de basis: de vloer

Door vloerisolatie voelt de vloer minder koud aan en verdwijnt de meeste tocht. Het is dan ook raadzaam om de vloer te isoleren. De meeste huizen die na 1930 zijn gebouwd, beschikken over een kruipruimte. In dat geval is de woning geschikt om de vloer te isoleren. Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal aan de onderkant van de begane grond bevestigd. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Dat tweede is vaak goedkoper, maar heeft minder effect.

Vloerisolatie verhoogt het wooncomfort en je bespaart er zo’n 10%-20% mee op de energierekening. Daarnaast zorgt het voor een beter energielabel. Naar schatting kost een vierkante meter vloerisolatie tussen de € 20 en € 35.

Vloerisolatie bij vloerverwarming

Bij vloerverwarming is een goede vloerisolatie extra belangrijk, anders verwarm je de ruimte onder het huis in plaats van de begane grond zelf. Met goede vloerisolatie warmt de vloer sneller op en verbruik je minder energie. Win-win dus.

Lees verder onder de advertentie

Voordat je begint is het goed om na te gaan hoeveel je moet isoleren. Kijk daarvoor naar de isolatiewaarde (Rc) van het materiaal. Voor een vloer zonder verwarming moet dit minimaal 3,5 zijn. Heb je een vloer mét isolatie? Dan kies je een Rc van 5 of hoger.

LEES OOK
Je huis isoleren? Zo financier je het

Ramen isoleren

Zit er nog enkel glas in jouw jaren ’30 huis? Dan is het de hoogste tijd om dat te veranderen. Vervang het enkel glas door minimaal dubbel glas, of beter nog door HR of HR+ glas. De laatste twee hebben een luchtlaag tussen de glasplaten en een metalen coating, die er samen voor zorgen dat de warmte binnen blijft. HR glas kost gemiddeld tussen € 50 en € 60 per m². HR+ glas kost zo’n € 60 to € 70 per m².

Lees verder onder de advertentie

Andere manieren om de ramen (nog meer) mee te isoleren, zijn tochtstrips, voorzetramen en isolatiefolie.

Het huis isoleren

Een woning verliest de meeste warmte via ramen en muren. Het is daarom raadzaam om de gevel te isoleren. Bij een huis met een bouwjaar tussen 1920 en 1974 gaat isoleren het makkelijkst en goedkoopst via de spouw, de ruimte tussen je buiten- en binnenmuur.

Huizen van voor 1920 hebben vaak geen spouwmuur die breed genoeg is (<25 cm). Deze huizen isoleer je het beste door middel van gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van de muur. Ga goed na welke opties er geschikt zijn voor jouw woning en baseer daarop je keuze.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Maak je huis herfst- en winterklaar en bekijk de mogelijkheden voor isolatie

Buitenmuur isoleren

Je buitenmuur isoleren is een verstandige keuze als je geen ruimte wilt verliezen binnenshuis, de binnenruimtes al mooi zijn afgewerkt of als je het buitenaanzicht van de woning wilt veranderen.

Tijdens het isoleren van de buitenmuur worden er isolatieplaten aangebracht. Daaroverheen komt in de meeste gevallen stucwerk, steenstrips of gevelplaten. Dat kan in de huidige stijl van je huis of juist in een heel andere look, als je dat wilt. Er zijn verschillende soorten gevelbekleding. Raadpleeg een specialist om te bepalen welke het meest geschikt is in jouw situatie.

Lees verder onder de advertentie

Binnenmuur isoleren

Het isoleren van de binnenmuur is een goede keuze als je woning een beschermd gebouw is waardoor je het buitenaanzicht niet mag veranderen, als je de buitenkant niet wilt veranderen, als je aan de buitenkant onvoldoende ruimte hebt voor isolatie of als je al een verbouwing hebt gepland voor de binnenkant van de woning. De isolatie wordt vaak uitgevoerd door middel van voorzetwanden.

De binnenmuur isoleren is aangrijpender dan de buitenmuur omdat je ruimte verliest en er veel extra werk bij komt kijken. Denk aan het leegmaken van kamers, verplaatsen van radiatoren en het aanpassen van vensterbanken. Wel is deze optie goedkoper dan de buitenmuur laten isoleren én je behoudt de karakteristieke uitstraling van de woning. Wel zo fijn!

LEES OOK
7 redenen om dit nog vóór de winter te doen

Lees verder onder de advertentie

Verschillende opties voor voorzetwanden

  • Een veel gekozen optie is PIR, een hard kunststofschuim. Je kunt losse PIR-platen gebruiken en daar gipsplaten op maken. Maar er zijn ook snelbouwsystemen die meteen afgewerkt zijn. Voor ons huis willen we minimaal isolatiewaarde Rc 4 halen. PIR heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor de voorzetwanden relatief dun zijn: zo’n 9 centimeter.
  • Multipor is ook een optie: een isolatieplaat van kalk, cement, zand en water. Het is een cellenbeton: luchtbellen maken het materiaal extra isolerend. Voor een Rc van 4 heb je een wand van 18 centimeter dik nodig.
  • Je kunt ook kiezen voor een houtskelet gevuld met natuurlijke isolatiematerialen zoals jute of houtvezel. Dan haal je met 16 centimeter een Rc van 4.

Ook hiervoor geldt: raadpleeg een specialist om na te gaan welk materiaal bij jouw woning past.

Duurzaam shoppen voor in huis…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 06-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans